Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Friday, 13 August 2010

DIY Bunga Manggar

Salam Flyday Peeps!

Ya Allah, cepatnye mase berlalu. Sekarang ni barulah sy tau perasaan Huda, Nawal - yg kini dilanda perasaan kritikal HAHA dan Yaya. Makin dekat dengan wee day, makin banyak bende yang nak diselesaikan. As in my case, I have another 4 months 2 weeks and 6 days. In a day, kalau tak buat ape² that relate to wedding, pasti gelisah, dlm hati "damn! i missed a day doing nothing" Masa itu emas. Dah diam.

Okeh, back to topic, kenyang selepas bersahur *haha* my previous entry - sila lihat entry bawah, tak perlu dilinkkan *haha* Ramai yang merisik tanye tentang my diy bunga manggar. Bunga manggar is a traditional Malay decorative item usually carried high to accompany the arrival of the groom and bride. As in my case, I'll leave it by the side of the entrance *hehe* For time being, yang dah siap hanye bunga manggar itu made from the coconut fronds, pemegang serta tempat cucuk, masih dicari. Ape saya gune? Huh. Tunggu sampai wee day nanti.

Kejam sikit.

Okeh, i got some inspirations from these items below.

Okeh, not this one ek? This the old version of bunga manggar they use. Colorful lagi! Korang ade? *haha*
source : 123rf.com

Dan dulu kala menggunakan betik sebagai tempat cucuk bunga manggar. Kalaulah betik tu dapat dispray atau dicat atau diwrap... WOW! Better i guess (=
source : e-nadd.fotopages

And i saw this type yang mereka gunakan dlm wedding masa kini. Yes, few wedding package kan mereka bagi 2 set bunga manggar. Sy refused their's sbb sy tau pasti mereka akan menggunakan ini. Korang ingat die kesah ke? Ini wedding kite babe! Even mase wedding Syara pon, Saloma gave them this type of bunga manggar.
source : gardenofgaleria.fotopages

Ahaaaa i got this from Cik Belle. Eventho still using the old version but yet nampak sangat elegant with those drops. Korang nak? Haaa right click and save. Done! I love this idea too. Sangat simple but yet attractive (=
source : thephotolicious.com
Okeh, next, i got this from Green Apple, pemegang yang sangat unik. Bentuk payung okeh? Nampak mcm payung but it's the bunga manggar *duh* Unik. Sangat unik. Yang paling penting, this type of bunga manggar sangat menjimatkan cost kite. Lihat aja sudah tahu berapa banyak yang diperlukan. Maybe half of the actual?
source : greenapple15.fotopages

Okeh, ade yang teka sy menggunakan sweets. tet! Kalau sweets, sy tak buat awal, nanti Ali datang, abeh sweets ni semua *haha*I got this pic from Huda (= Sy rase kalau guna sweets, haros tabah, lihat saja macamane nak wrap sweets pada stick tuh? Menguji kesabaran beta *phew* Nak lak bulan Ramadhan ni, gule seposen pon boleh terliur *haha*
source : spreadmyhappiness.blogspot

This is the other idea of using paper flowers. Artificial flowers? Ini pon nampak sangat molek, i mean, simple but yet menawan. Tapi kalau boleh biorlah dirimbunkan, banyak! Supaya tak jarang dan kelihatan sangat sikit (=
source : google images
Closed up sikit *hehe*
source : bungamanggarlynnshaari.blogspot.com

Okeh, this one is quite unique. Sy tak pernah lihat and I dunno know what material do they use for this. Anyone?
source : panoromic.com

Haha this one agak.... ntah, taktau nak cakap. Bunga manggar berbulu. it may look nice cume dlm gambo ni background kuning and bunga manggar pink - tu kontra sikit. Korang nak cube? Silakan.
source : 4weddingku.blogspot

Okeh, from all the above *ting* datang idea untuk bunga manggar sy. My diy bunga manggar tidaklah segrand mane, asalkan sedap mata memandang. Bunga manggar is the minor thing right? Tapi jangan terkejut, the minor diy yang sy dah siap. Corsages pon dah siap (= Signage pon dah siap (= Sy ni gila kan? favors tak carik lagi, hantaran tak carik lagi, cincin tak carik lagi - maybe seminggu nak kawen baru carik kot? banyak mende yang tak dicari tapi kerja² minor seperti inilah yang sy suka (=

Selamat Bersahor. Selamat Berpuasa. Selamat Berbuka.

Enjoy your weekends! Weekend lagi. Cepatnye mase berlalu *sigh*

19 komentar:

ceklala says:
at: 13 August 2010 09:12 said...

mende2 kecikla yg org selalu lupe..;)
btw good luck on ur preps..aku tau ko bole buat..mmg ko cerewet gilak tp hasilnye pasti mabeles!hehe...

selamat berpose n berbuke cik lynda ;)

BuTtErFlyInFraMe says:
at: 13 August 2010 09:25 said...

cik lynda.. xsabar nk tgk nih awaknye bungga manggar! bungga manggar sy dulu takde gambar close up pun..rugi rugi....huhuu

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 13 August 2010 09:26 said...

LALA :
ko dari dulu suke gini tau. HAHA mmg dr dalam kelas aku mcm ni ek? orang buat advertising, aku buat tag nak letak kat display. HAHA meriah!
tengs babe. salam ramadhan babe (=

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 13 August 2010 09:28 said...

ALENA :
haha siyes la mek, bunga manggar sy sangatlah simple to the max. jgn tunggu², nanti kuciwa HAHA itu le, org laen sume buat keje yg besor², sy dok sebok buat ngan remeh temeh ni. haish!

thezaila says:
at: 13 August 2010 09:32 said...

gigih u noks membuat benda2 DIY ni.. anyhow..mak sooka...sure meletop pung pang pung pang.. last but not least.. best of luck in DIY-ing.. =)

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 13 August 2010 09:43 said...

ZAILA :
hahaha gigih time pose. atleast dok je, tangan buat keje HAHA =p tengs babe (=

farahfatihah says:
at: 13 August 2010 09:47 said...

babe aku xcari lagi pun bunga manggar...bukan2!!..xpk lagi pun! huhu

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 13 August 2010 09:59 said...

FF :
kHakHAkHA mek, aku excited lebeh. bab ni yg aku suke HAHA =p cepat cari idea mek cepat!

sk says:
at: 13 August 2010 10:49 said...

*ting* still tak dpt imagine ur bunga manggar camne. hahahaha

i lg prefer old skool nye bunga manggar instead yg u kata wedding masa kini tu. maybe i buat mcm gambar cik belle tu kot. nak consult cik belle lah. ehhe

0sh!Nz d' sen0r!ta says:
at: 13 August 2010 10:56 said...

caya la sis. bunga manggar kipas tu cantik ah. tapi macam susah plak nak buat. hehehe.

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 13 August 2010 12:07 said...

SK :
haha i love that idea too. haaa p consult ngan cik belle. same goes with me babe. i prefer yg oldskol drpd yg terkulai layu tuh. sangat tak cantek kot?

OSHINZ :
haaaa kipas tu cantek tapi mcmane nak buat? kene explore - tu yg malas. haish!

fareezan
at: 13 August 2010 14:00 said...

aku dtg aku curi bunga mnggar ko 1.lantak ah.

fia says:
at: 13 August 2010 15:18 said...

comeinya bunga mangga...suka-suka...

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 13 August 2010 16:05 said...

BEJAN :
haha ko nak curik? aku buh depan mate
ko curik, aku kejor!!!! HAHA ngok.

FIA :
sy lagi suke hehe (=

Sarah Abd Rahim says:
at: 13 August 2010 17:46 said...

Ahahahahaaa.. Dok! Tolong jangan buat manggar yang gula² tu! Nanti kitorang datang habis bunga manggar kau dimakan!! ;p

amElyn says:
at: 13 August 2010 22:47 said...

bestnya uuuu!
rajin n bersemangat waja! =)
i pun nanti diy jek bunga manggar tu.simple..

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 14 August 2010 05:25 said...

SARAH :
dok, yang pasti bukan sweets HAHA kalau aku buat sweets, sweets flavor durian je kot? korang tak suke. alamak! winder akan abeskan HAHA =p Dok, have fun keh! Snap byk skit. Gonna mish you :( alaaaaaaaaaaaaaa sedih!

AMELYN :
HAHA jiwa kental babe. menguji kesaboran gak (= haaa selamat diy okeh~

freespirited12 says:
at: 14 August 2010 13:19 said...

oh, my. rajinnya buat benda-benda kecik nii. hee. ni mmg ada dalam my list i, tapi i siap mark as "irrelevant" lagi. tsk. tgk b2b lain beriya macam best pulak.thanks for the ideas. you sure do alot of research :)

happy preparing :)

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 14 August 2010 19:24 said...

FS12 :
HAHA mmg irrelevant pon babe but yet this lil tiny tiny things yg i looooooove to spend my time with. Card kawen pon tak buat lagi HAHA aduih! im dead.
happy preps to you too babe!

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Hornymoon

RH Hornymoon
We love to travel and have fun together. For us, hornymoon is everyday, not only on special occasions *kisses*

Tabung Gajah

Buddies

They blog on weddings

Nerdy Writer!

Nerdy Writer!
They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, Mya 4Weddingku!

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011