Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Tuesday, 16 June 2009

Kesuntukan Waktu

Semalam seawal jam 8pagi, aku dah bangun. Hari ini, seharian kami akan spend time cari barang2 keperluan untuk pertunangan kami *sementara dia dapat cuti* lebih baek guna masa yang ade sebaek mungkin. Selepas aku selesai semua tugasan di rumah dan menyediakan sarapan untuk si dia, kami pon bersiap sedia untuk ke destinasi kami hari ini. Hari ini aku tidak jogging :( tapi tak mengapalah, janji buah hati ada dekat ngan aku.

Selesai sarapan, dalam jam 11.30pagi kami teros ke Jalan Tuanku Abdul Rahman untuk mengambil cincin dan baju melayu. Sebelum tu, kami singgah di salah satu kedai di Semua House untuk membeli butang baju melayu si dia. Butang baju melayu pon dah mahal ek sekarang ni? Tapi takpelah..... Nak pakai untuk raya nanti kan? Lagi pon kami membeli kain baju untuk dibuat hantaran tapi bukan untuk dipakai mase nikah tapi untuk pakai raya nanti memandangkan kami ngikat satu tahun. Baju nikah kite beli laen ye? Selepas itu, kami teros mengambil cincin dan mengambil baju melayu yang sudah siap dan sedia untuk diambil. Wahhhh bahagia rasa dihati bile cincin tunang dah siap and dan ada dalam tangan kami. Tak sabar rasenye walaupon baru nak bergelar tunangan org. Kalo dah nak bergelar isteri org, agaknya lagi seronok tak terkata perasaan ini!

Sempat juga kami mencari kain lace untuk baju tunang ku (= Penat kami masok dan keluar dari Jakels ke Euro Moda ke Gulatis ke Alinas dan akhirnya kami berkenan dengan kaen lace yang ade di Harrisons. Memang itu kaler n corak yang aku suka. Kedai yang laen semuanya ngerlip naa.... Banyak sangat batu sane sini. Tunang je, kalo kawen laen la jugak. Akhirnya kami membeli kaen lace ini, walaupon hanya tinggal 2.3meter saja, aku tetap beli. Sebelum beli aku call dulu mama & tanya. Apa2 pon mesti dapatkan pendapat dari org tua. At last, kami beli kaen lace ini dan kaennya, aku beli kaen plain yang matching ngan lace aku. Biar tampak simple tapi yang paling penting, aku mahu tampak anggun dan berseri sebab itu aku berusaha untuk menguruskan badanku ini. Tak kira la herba life, collagen, semuanya udah ku telan (=

Selepas selesai semua urusan di Jalan Tuanku Abdul Rahman, kami pon teros ke PKNS Shah Alam untuk mencari sampin songket si dia. Wahhhh...... hari ini semuanya shopping untuk die sorang je. Seronoknye!!! Memang di Jalan Tuanku Abdul Rahman ade banyak pilihan songket tapi semuanya tak berkenan di mata aku ni sbb sebelum ni, aku dah pergi tgk dgn mama di Shah Alam. Dalam banyak-banyak yang ada, di Shah Alam tu jugak yang menarek perhatian ku, mungkin sebab susunan dan cara perbentangan dan promosi yang ditawarkan kot. Walaupon kedai dia nampak biasa je, tak sehebat di mana, banyak pilihan.... dari range harga RM80 hingga la ke puluhan ribu.


picture taken from istockphoto.com

picure taken from mashimagho.blogspot.com

picture taken from http://thestar.com.my/

Songket dari Terengganu memang tak dapat dinafikan cantek buatannya. Nak lak, yang ditenun dgn tangan. Wahhh........ cantek bangat! Sebab tu tourism terengganu telah menggelarkan terengganu sebagai HANDICRAFT HAVEN OF MALAYSIA. Disebabkan keunikkan dan nilai estetika yang dihasilkan itu membuatkan para pelancong kagum dan menghargai kraftangan buatan Malaysia. Dan disebabkan itulah kerajaan menyaran kita semua untuk membeli barangan buatan Malaysia. Eh, US atau UK ade ke buat songket? hurm~ Akhirnya kami memilih kaler puteh ini untuk dijadikan sampin mase nikah nanti. Kalo dari jauh nampak silver + white tapi bile dekat baru nampak line biru yellow yang halus tu. Pilihan yang bijak!
Setibanya di rumah dalam jam 8.30, kami pon tapau saja untuk makan malam dan makan bersama Maktok & Mama di rumah. Jam sudah hampir pukul 10.30, hati kami akan berjaohan semula. Bermulanya episode rindu-rinduan )= Bulan depan atau ujung bulan ini baru dapat bersua kembali. Oh tidak!

3 komentar:

yutat says:
at: 20 June 2009 at 12:18 said...

amboi..ptot buzy je cik kak sorg ni hahaha

hazlynda kushairi says:
at: 21 June 2009 at 11:15 said...

sbb tu le time tak busy
nak jumpe kekwn
hehehe =p
transformer jom?

yutat says:
at: 21 June 2009 at 11:23 said...

jom..

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011