Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Friday, 31 July 2009

Daku diserang Aedes!!!

DAY ONE - di hospital

Last update blog ni July 21, 2009, akibat terlalu sebok menyediakan barang-barang persiapan untuk bertunang. Banyak lagi menda yang belom diuruskan ketika itu iaitu minggu lepas sehinggalah aku jatuh demam pada July 24, 2009 (Jumaat). Masa tu demam biasa je. tapi selepas 3 hari demam sampai sume ubat yg diberi dah abeh ditelan, demam still on n off. Walaupon belom recover dengan sempurna, aku gagahi untuk ngemas umah. Iyalah, aku sorang je yg ade di rumah tu, Mama sekolah, takkan nak suruh Maktok aku, tul tak? Dalam keadaan demam, aku tau aku haros buat Medical check up untuk UTAR tapi nak buat cane, semuanya tergendala. Tak dapat dibereskan dalam masa yang terdekat ini.
Selepas hampir 6 hari demam aku dok on n off, hari rabu lepas badan aku naek ruam. Bertambah risau hati bonda. Aku...??!!! Lagi lah sampai takleh nak lelapkan mata. Pada mulanya aku ikut bonda ke sekolah dengan harapan aku nak buat medical check up then straight p ke UTAR tapi tetibe badan aku rasa lemah. Aku rase macam nak pengsan pon ade. Bonda pon bawak aku ke klinik di bawah St John. Doc sarankan aku check darah sbb dah hampir seminggu aku demam. Dengan akur, aku pon check darah. Result akan diberitahu keesokan harinya.

........................................... the next day ...........................................

Aku tidak ke klinik tersebut untuk mengambil result darah aku. Bonda ke sane untuk mengambilnya. Berlinang air mataku bila bonda bilang "lynda, u'r blood positive dengue" Astafirulla'alazim. Sayu, sedih, kecewa, redha, akur dengan dugaan yang diberikan kepada aku ini. Lagi 3 hari aku akan bertunang, aku kene denggi. Sedehnya hati. Teros aku menelefon si dia dan memberitahu samada bisa tidak kita tunda majlis kita. Alhamdulillah mak ayah si dia pon bersetuju, majlis ditunda lagi 2minggu, insyaAllah dengan izinNya.

Apabila bonda pulang dari sekolah, teros kami ke Hospital Sg Buloh, mereka kate hospital tu yang menawarkan best treatment for dengue. BULLSHIT...............!!!!!!!!!!!!!!!!! Dengan system yang tidak teratur, dengan sesak org ramai, dengan doktor terhegeh-hegeh buat kerja, cube kalian teka berapa lama aku menunggu untuk berjumpa doctor selepas mengambil darah? hurm......... aku amek darah jam 12.30pm dan sehingga jam 7pm aku maseh menunggu giliran aku utk berjumpa doc. Gila kan???????? Tak penah aku menunggu sampai 6-7 jam untuk jumpe doc. Aku rase kalo org yg nazak, pasti dah abeh dikebumikan. Memang terok service Hospital Sungai Buloh. Lantak la ape org nak kate. Kerajaan sarankan ke hospital kerajaan tapi kalo begini service nye, siapa yang nak pergi? Gila..............................!!!!

At last, aku teros ke Putra Medical Centre, Bukit Rahman Putra. Daftar then doc check, straight away masok ward n drip. That's one of the reason mengapa private hospital is the best. Service cepat pastu tak perlu tunggu seharian atau seminggu untuk rawatan.

inilah tempat aku mendapat rawatan. terbaek wok!!!
nurse yang no dua dari kiri itu yang mendaftar aku dan membawa aku ke ward.

doc yang no 3 dari kanan, barisan hadapan yang merawat pada mulanye.
Lupa ape nama doc ni but i love his english. superb!

Setelah dimasukkan dalam ward, Dr. Ratna (no 2 dr kanan) yang merawatku sehingga pulih.
If i'm not mistaken, yang depan sekali tu, owner of this hospital, beliau seorang doktor sakit puan,
bab2 bersalin la kot......
Ward 7 bed 2, Putra Medical Centre.

7 komentar:

yutat says:
at: 31 July 2009 at 11:48 said...

semoga cepat sembuh...leh tunang cpt..aku nk dtg mkn je hehehe

hazlynda kushairi says:
at: 31 July 2009 at 14:22 said...

lemak berkrim...
dtg sini mai bwk cekelet~

yutat says:
at: 31 July 2009 at 15:47 said...

baik bos...nasib le dh gaji

achmal says:
at: 31 July 2009 at 16:46 said...

semuga cempat sembung untuk upcoming big day sis!

makan ubat sume minum air banyak2. have a gud rest!

achmal says:
at: 31 July 2009 at 16:46 said...

opss *sembuh*

salah eja pula
mahapkan saye

anil lutaze says:
at: 31 July 2009 at 18:46 said...

siannye ko...ko kt sepital lah ni err???

ouhh..semoga ko cpt semboh yaa..

pelan2 ..jgn paksa diri 4 ur engagemnt day..

ya..btollah kt kemal tu..minom air byk2..

hazlynda kushairi says:
at: 1 August 2009 at 08:57 said...

YUTAT, woOoo ngan aku pon berkira naa...!!!

KAK KEMA, mekaseh atas nasihat dan tunjuk ajarmu sifu. hehe. apakan daya..... dugaan haros diterima dgn akur dan hati terbuka. den redho jo! air dah satu lori abeh. hehehe =p naek jelak minom 100plus.

PUAN ANIL, mekaseh kakak. aku maseh di hospital. kelmarin aku admitted. hari yang aku nantikan akhirnya kene postponed. Dugaan........ *sigh* haish, tak baek ngeluh hazlynda!! anyway, thanks babe.

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011