Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Saturday, 31 October 2009

berhemah ek?

Entri lagi ini mengenai ke'hemah'an kite, sebagai bakal pengantin untuk merancang majlis perkahwinan yang indah. Semestinya kite taknak tengok majlis yang sangat istimewa bersama pasangan kite itu kurang sempurna oleh sbb ketidaktelitian kite dalam merancang majlis impian kite. Kite juga maybe akan ambil jalan mudah bagi memastikan majlis kite terancang dengan melantik wedding planner. Tapi bagi aku....... kalau nak upah wedding planner, pasti aku kene keluarkan $$$ untuk perkhidmatan beliau. Oleh yang demikian, aku telah melantik Pak Tam ku iaitu adik kepada bonda dan diriku sendiri sebagai wedding planner. wahahaha!! it's my wedding, let me plan what and how i wanna it to be. tul tak? in addition, aku tau yang aku pasti tidak dapat handle seorang diri, sebab itu aku perlukan Pak Tam ku sebagai wedding planner (= Ade jugak yang akan menyerahkan tanggungjawab sepenuhnya kepada ibubapa. haaaa ini selalunya pihak lelaki kot, even aku admit, si dia pon akan menyuruh ibubapa si dia untuk uruskan makan-makan di kenduri belah lelaki tetapi pelamin, make-up, baju, kami akan uruskan bersama. teamwork! perkongsian tugas mungkin wajar supaya dapat mengurangkan bebanan, mudah-mudahan proses ini dapat membantu mematangkan fikiran. bagi mengelakkan terlebih berbelanja, kite HAROSLAH.....



SEMAK BAJET

bagi memastikan perbelanjaan majlis kite sentiase dalam kawalan, kite haroslah semak selalu bajet supaya tidak melebihi kemampuan. pihak lelaki kenelah simpan lebeh kewangan ek? (sangat setuju!) aku juge akan pastikan semua keperluan utama dibeli terlebih dulu dan sekiranye ade duit lebihan, barulah kite fikir soal tambahan. kalo tidak, kite juge akan berisiko tinggi untuk terlebih belanja!



DUIT KENE CUKOP

biasenye belanje kawen adalah kos yang agak tinggi berbanding dengan kos-kos laen. kos art & design pon 400 je babe per semester! jadi, kite haroslah pastikan yang kite berbelanje mengikut kemampuan dan kite mesti tentukan sendiri bajet maksimum. kira dulu duit kite babe pastu bahagikan kepada 2, 1 - utk kos perkahwinan dan 2- utk kos selepas kawen... yelah nak simpan untuk keperluan umah pulak, tul tak? jangan boros hazlynda!



KONGSI AKAUN

kite boleh berkongsi simpanan untuk majlis kite dgn membuke akaun bersame haha tapi aku tak buat pon cume duit simpanan bulanan disimpan rapi dalam akaun cik hazlynda (haroslah!) yang paling penting, kite mesti saling mempercayai dan berdisiplin dalam menyimpan serta menggunakan duit simpanan kite. yang paling penting, kite takleh lah nak mengharap pasangan kite je nyimpan duit utk majlis kite, kedua-dua haroslah bergandingan! tak gitu?



IKUT KEUTAMAAN

kalo kite dah tau bajet kite terhad, sebaeknye kite mengutamakan persiapan yang penting dahulu. dengan cara ini kite dapat menjimatkan kos sebenarnye! itulah pentingnye buku catat a.k.a buku akaun. haha. dari awal risikan ke tunangan, aku sudah ade buku itu hinggalah ke majlis perkahwinan, aku tau ia sangatlah membantu!



SURVEY > KIRA KOS

perkhidmatan seperti photographer, videographer, make-up, bj pengantin, pelamin, katering dll haroslah dibuat research dan ringankanlah mulut kite utk tanye kpd mereke yang sudah jejak ke alam rumahtangga. serba sedikit dapat membantu kite mencari yang terbaek serta mengurangkan kos kite. hehe. setelah kite meneliti semua aspek tersebut, ia sangatlah memudahkan kite utk membuat perbandingan utk jumlah perbelanjaan yang kite gunakan.



Sebaiknya, kite perlulah merancang lebih awal supaya tidak kelam-kabut nanti, tul tak? berhemah dlm perbelanjaan.

6 komentar:

anil lutaze says:
at: 1 November 2009 at 16:30 said...

bgos2..rncg dr skrg...plan everything..

tp aku kan bet..even..kita dah rncg kan..x semua smpurna spt yg kita nak...

mcm tu mcm ni..on d wed day...apa yg kita nk x spt yg kita nak..nk ubah x guna lg..x smpt..jd go on je lah dgn hati sebal..but tu semua on small thing yg org x pon prasan..kita je yg tau..tp sndiri keciwalah kan...

tapi x pe...tu semua kita ikhlaskan, redha... allah dah tentukan apa yg tebaek utk kita kan..yg pnting kita kwen dgn org yg kita cintai...yeeha...


hahahah...pjg lak entri aku...

hazlynda kushairi says:
at: 1 November 2009 at 22:38 said...

setuju puan anelan.
yang penting kite bersame org yg kite cintai. weeeee~
bestnye. tak sabo nak kawen!
hahahah =p

aku pon mmg dok kire bajet
so that nanti tade la terhegeh2
budak art & design
kan popular dengan LAST MINUTE
hehe (=

nway, thanks nok!
maybe nanti aku pon perlukan
guide dr kamu~

yutat says:
at: 2 November 2009 at 21:49 said...

smngat ye ko bet2...hehe
honey moon mane?letak le entry psal honeymoon lak hehe

hazlynda kushairi says:
at: 2 November 2009 at 22:05 said...

hanimun mane leh gtauuuuu
rahsie ahhh... kang ko ngendap!
kAhkHAkHAkHAKhKAHaa
semangat lah tapi taktau date kawen
cik abg kene fly )=
waaaaaaaaaaaaaaaaaaa

yutat says:
at: 2 November 2009 at 23:57 said...

haha nanti jd cm lela lak

FareeZan says:
at: 9 November 2009 at 02:25 said...

hurm.aku ttp dgn last minit.rancang ape pon kompom xjadi.hakhakhak.

rilex2 dlu ah.kang semnagt lebey xjadi kawen cmne?huhu.

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011