Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Saturday, 30 January 2010

my wedding theme

Wahhhhh terase lamenye tak hapdate wedding stuff in my blog ek? Walaupon takde siapa yang kunjung iblog sy but yet i have sumtin to share kepada mereka yang kunjungi blog sy (= Ya ampon, cek lynda syok sendiri lagi? Bak kate puan anelan dan puan diah "welcome to the wedding blog" Tetiba sy rase macam syok sangat dok sesorang diri bersama abg gugel, melayani perasaan nak kawen hehe. Serious, seronok tengok gambo-gambo orang kawen, video di youtube pon pas boring tengok video clip, kompem tengok video orang kawen, Macam memberi sumber inspirasi atau idea untuk sy plan my perfect day - walaupon lambat lagi okeh?

Let's start with the theme that I've choose, theme ni memang sejak bertunang eh bukan sejak dari dulu lagi sy memang setia pada white. Even in my designs dulu-dulu pon banyak menggunakan white space seperti gambarajah di bawah (ya ampon, design taklah sehebat mane pon but still nak tunjuk, as a proof that i love white okeh?) Okeh, sila perhatikan design di bawah;



Kedua-dua gambo diatas adalah entrance utk School of Culinary Arts
14th floor Berjaya Times Square





Dua gambaran di atas ini pula, design sy untuk secretary week last year

Haaaaaa, korang perasan tak, kesemua gambo di atas yang dibeli dr istockphoto semuanya banyak white color? Let's see from the top, chef uniform and cap sudah tentu white, coffee cup pon white and even scenery of paris ke ape ntah yg second pic tu pon sy convert ke black and white. Let's see the second category of flyers, background secretary tu sy tuko ke white, cup of tea with the background texture tu pon white. As for me, bior kesemua design sy nampak bersih je. That's why sy suke sangat white, white nampak bersih sangat. Kalo maseh tak percaya sy sukekan white, let's check on my engagement day n stuff - all white!

ENOUGH OF THAT OKEH CEK LYNDA?

Okeh, mari kite beralih kepada tajok entry iaitu all white. YES, I'm bringing white into all elements of my upcoming wedding - insyaAllah. From a to z, insyaAllah sy nak semuanya white except for my family's attire. Hurm, maybe they all akan pakai sumtin to add on with my white dan color itu maseh belom difikirkan lagi but ape yang sy tahu, 98% will be white for my wedding day! White is a great wedding theme at any time of year and can create a fresh and classic overall look. White is very clean, itu persepsi sy ek. And i dunno what do other think bout all white.

Di sini, ade beberapa keinginan sy untuk majlis sy akan datang. Taktaulah dapat direalisasikan atau tidak? tapi sekurang-kurangnya sy akan cube dan sy akan pastikan ianya menjadi realiti. It's my big day, i should celebrate my love dengan orang ramai bersama-sama persiapan yang sebaik mungkin. Adeh! Bile nak start membeli barang? Sayangnye nak gune duet simpanan kawen kami hehe sampai ikat nafsu shopping untuk tahun ini. Tahun ini je ek? Tahun depan ngam-ngam after kawen dapat bonus yabedabedUuu dah siap calculate (= Rasenye start bulan februari ini sy nak beli barang sedikit demi sedikit, bonda dah start pot-oet : anak kawan mama kenduri hujung bulan 11, dorang dah beli n booking pelamin tu sume, lynda bile nak start? Date awak tu macam hot date, baek pikirkan ek?" Adeh, pening memikirkan soklan itu yang boleh dikatakan setiap minggu akan diutarakan. Sebaliknya sy berdiam diri dan sekali sekala menjawab "tunggulah suprise sy nanti!" Wah stetmen, macam artis. Sedangkan sy nak buktikan bahawa sy akan research dengan teliti agar sy dapat belanjakan wang sebaek mungkin dan tidak membazir. Mane tau tetibe ade yang lagi murah, hah, kan dah nyesal. Sabar cek lynda ek.

Sy sudah pon membuat keputusan untuk theme wedding sy dan seterusnya akan mencari barang2 keperluan - jika sy nak d.i.y, kalo tidak, tunjuk dan bayar sudeh! Okeh, let's check out the pictures below as i go thru with abg gugel lately. Mane ade sy teros save dan tak ingat dari mane sy dapat tapi yang penting dari abg gugel images.


picture taken from Google Images

Cube perhatikan gambo di atas, cantek sangat dan nampak bersih apabila menggunakan all white. Check out on the box and ribbon, selalunye orang pasti akan menggunakan ribbon berlaenkan warna supaya dapat membezakan dua color yang berbeda tapi di luor negare, mcm rilex je, tak perlu membezakan kotak n ribbon. Sy pon
ade mencadangkan instead off using red carpet (kalo sy gunalah), boleh tak dapatkan sy white carpet seperti diatas?


picture taken from Google Images

Gambo diatas pon menggunakan all white dalam wedding beliau. Gambo ihsan dari abg gugel images lagi. Baju pengantin tu nampak macam cool je - something different (bg sy) Even pasu dan bunga-bungaan tu pon white color. Dapatkan orang membezakan pasu dan bunga? Perlukah orang membezakan pasu dan bunga? Apa yang penting bagi sy adalah white, i mean all-white. Sangat clean okeh (=



picture taken from Google Images

Same seperti gambo diatas, kerusi-kerusi tetamu serta bunga-bungaan menggunakan all-white. Simple but clean and nice. Kalo diikutkan hati dan selere kawen ni, sy nak jugak mencari alternative laen untuk bunga manggar sy nanti, apa bahan yang boleh sy gantikan dengan benda berwarna putih? Termasuk batang bunga manggar tersebut, akan sy lilit dengan kaen puteh atau apa saja asalkan ia berwarna puteh. Untuk penggunakaan white color di pelamin dan meje beradab, memang seeloknya kite mencampurkan sedikit color alternative supaya baju kite dan pelamin akan kontra. Perlukah ade kontra? Pada pendapat sy, dengan adenye lighting dibahagian belakang pelamin dan meja beradab yang memberi impak color soft creamy, tak perlulah color alternative kan? Lagipon pelamin kite akan dihiasi dengan bunga berwarna puteh serta sedikit tambahan kaler hijau yang datang dari daun-daunan bunga-bungaan tersebut, ye tak? Cube tengok gambo diatas seperti bunga-bungaan yang diletakkan ditepi kerusi. White color tersebut diserlahkan lagi dengan hijo dedaunan. Kan dah kontra skit tu.



picture taken from Google Images

Okeh, last but not least, gambo diatas saje je nak tunjuk betapa cleannya sesuatu majlis itu dengan menggunakan all-white. Betul tak? Sy membayangkan instead of using those balloons, kite leh gunakan lanterns (seperti idea bakal puan huda). Sangat menarek. Apa saja yang kite gunakan adalah white tetapi akan diserlahkan dengan objek-objek laen seperti - dedaunan, makanan serta warna-warni pakaian tetamu kite yang hadir. Does that make sense yang kite still ade kontra dan dapat membezakan 2 objek puteh? Eh paham ke soklan sy tu? Hurm.......... Pendek kate, sy rase, sy berpendapat bahawa sy akan menggunakan 98% all-white and another 2% adalah objek-objek yang dapat mengontrakan all white sy nanti. This is my wish, my dream of a all-white wedding for the beginning of 2011. Mudah-mudahan dan insyaAllah apa yang sy researchkan ini akan menjadi kenyataan. Amin.


6 komentar:

fareezan says:
at: 31 January 2010 at 13:57 said...

kulit cuppocino mcm kite ni ade kaler lainke selain puteh?ueww~ aku tkt nk pilih kaler!!!

eh ko jd ke amik tarkh bln 10 tuh?

dialicious says:
at: 1 February 2010 at 01:08 said...

i sokong 100% to have a full white wedding..tp ibunda setuju ke.heheh

intan kurus
at: 1 February 2010 at 11:41 said...

all white memang all time favourite.tp kat tempat den susah jgk nk jage hati byk pihak yg dimata kita lain, dimata mereka lain neh.iskkk..

Pajijan, xyah risau ye.saya bagi tips tuk kamu yee parizan.Sy rs la kan..Kamu buleh pakai sume kaler.ap pon x kisah.tp make sure sume kaler 2 plain.kurangkan corak penuh kerawang2 datin untuk elak kan rs semak di dada kamu, dan dada ku jua.hahhaha.emphasize kan aja pattern baju.and small beading,lace or button detailing.kawtim allready maa..betoi ka akak lynda bekas Hot model UiTM?Buat entry skit advise pasai skin colour,tinggi and also flaunt your curve.byk peminat nak tau ni akak lynda.=)he.lg best kalau ad entri advise tuk bakal2 penantin lelaki.kurang sgt belog kat malaysia yg ad penantin lelaki nye tips neh.lelaki sekarang pon rajin bace belog kan?

syanaim says:
at: 1 February 2010 at 11:49 said...

::chantek..great idea babe..:)..::

Afeeqa Ramlee says:
at: 1 February 2010 at 13:36 said...

putih itu suci. mmg nampak lawa la nnt. hehe. :)

hazlynda kushairi says:
at: 1 February 2010 at 15:38 said...

@pajijan
jgn la cakap gitu
kite kan pan-asian
huk huk huk
nak muntah lak!
mari kite putehkan kulit?

@diah
bonda pon suke all white
cume die suh put in minor color like light grey - under consideration
hehe white nampak bersih sgt ek?

@bride kurus
sgt setuju babe. white is all time fav by me la hor?
idea tuh, nanti akan aku susuri permintaan research tersebut ek.
ade pembetulan tang hot model UiTM tu, aku model paksaan je la oleh si aen kenid. lelaki rajim bace blog ek? mesti en jedy nih!! hehe

@nasha
haaa cantek ek? aku pon suke all white, sememangnye impian ku (=

@afeeqa
thanks dik! hehe mudah-mudahan. amin.

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011