Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Saturday, 27 February 2010

budget kawen?

source from istockphoto.com

Entry kali ini mengenai duet, ye babe, duet, dalam erti kate laen wang owh budget kawen! Hurm setiap kali memikirkan mengenai kewangan dlm simpanan mesti membebankan kepale dan memeningkan urat sendi dalam otak kite, ye tak? *sila jawab* Persiapan bagi kite sebagai b2b yang ingin mendirikan mahligai impian ialah kewangan yang kukuh. Dari sudut buah pikiran sy, budget yang tidak mencukupi akan mengakibatkan banyak persengketaan *eceh* dlm erti kate laen lagi, pertelingkahan antara kedua pihak *setujuk?* Tidak dinafikan ketika sedang berdarah manis (ops selepas bace blog huda, sukak beno dgn perkataan 'darah manis' - sgt shuwit!), back to story, even me myself ngan cik abg fiancee tercinta, 2kali selisih faham mengenai sistem penyimpanan duet kawen setiap bulan *haha* Setelah mencapai kate putus, akhirnya, alhamdulillah, simpanan disekat lebeh dr tahun-tahun sebelumnya. Tahun akhir utk polun simpan duet untuk kawen *yeay* Mudah-mudahan cukoplah nanti. Kalo tak, perlukan back up, ade sesape volunteer nak jadi back up kewangan sy? *pls pls pls pm me at fesbok. hehe. gilak*

Pada awalnye sy sendiri mengambil perkara ini sambil lewe tapi baru kini sy sedar, persiapan bagi membina mahligai gerbang impian kite ni memerlukan kesabaran, pengorbanan dan akhir sekali kewangan yang kukuh. Ya! i repeat, kewangan yang kukuh! Memang senang nak cakap tapi bile masok bab nak menyimpan, arghhh sale sane sini yang menyusahkan hidup kaum wanita seperti sy. Mencik! Pendek kate, kaweni seorang yang sederhana atau mampu untuk menjalankan tanggungjawap sebagai suami, erk.. soklan utk en tunangan, mampukah anda? *bahek jawap yes!* Ok, perkahwinan atas dasar kesederhanaan dan tidak menunjuk-nunjuk memang baik dan sekaligus dapat mengelakkan drpd pembaziran - tidak digalakkan oleh Islam. Bagi pasangan seperti kami *eceh* kami telah list down ape theme bagi kedua-dua belah pihak dan sedaya upaya akan membuat d.i.y sebanyak mungkin. InsyaAllah. Ala cek lynda, mase kamu mengajar kan sangat fleksibel..... d.i.y sudeh! Tapi sy maseh belajar jugak, susah nak bahagikan mase tapi sy akan cube sbb sy rase dengan care ini dapat memberatkan lagi poket kewangan kami drpd teros keluar *haha, gilak saving! tapi nak cantek, how?*

As a conclusion, sebenarnye terpulang kepada setiap individu itu untuk memeriahkan majlis akad/resepsi/bertandang mereka kerana membina masjid Allah ini adalah perkara mulia dan sekali seumur hidup je *insyaAllah* Setiap kekurangan atau kelemahan setiap majlis akan memberi impact tapi kite sebagai manusia biase haros tabah dan redha. Nothing in this world is perfect Hazlynda! Cume kite haros bijak dalam merancang budget kewangan bagi mencapai atau merealisasikan impian kite dan ape yang telah kite rancangkan. Mudah-mudahan. Amin!

11 komentar:

Elly Anaille says:
at: 27 February 2010 at 21:51 said...

huhu lynda..i suke bab ni. masalah btol bile tiba time nak menyimpan ni tau. lagi2 bila sale. dgn duit keta lagi, mkn lagi, minyak, pastu nak menyimpan utk kawen tggl ciput jek.

berita baik, tadi saya sudah shopping baju n habiskan duit di starbucks. balik rumah, terasa bodoh sebab perasan kaya minum air mahal n beli 3 helai baju lagi (sedangkan baju yang sedia ada beli time sale CNY ritu ade lagi yang tak pakai). aduh! menciiii!

bf bising tadi soh bawak ngucap jgn asyik shopping je nnt kawen takde duit (dah la gf die ni verangan nak majlis gilang-gemilang pom pom ade bunga api bagai!). tapi i ni degil. die lak yg i marah tadi. haha. sekarang suda nyesal sbb duit habis. padan muka i.

sophisticated bridezilla says:
at: 27 February 2010 at 22:07 said...

ELLY :
doink! aduyai sayangku. sy pong dulu macam kamu jugak. asyik shopping je. si dia n bonda dah muak n fed-up agaknye nak potpet kat sy *hehe* Mase before bertunang, owh yes baby, i love shopping, mende nampak chomel pong sy sapu.

Back then, bile kami start nak calculate extra saving, doink doink time tu baru sedar kepentingan duet *euw!* sy pon mencik bile pikir bab duet. kamu, kamu, kite haros nyimpan dr skang. w-day sy pon lagi 10mths. haros. yuk nyimpan!

Selamat menabung (=

harzharun says:
at: 28 February 2010 at 11:07 said...

dear....saving tuk kawen & honeymoon also!...i ni dah kering kontang dah...kene honeymoon kat rumah je...ke u nak tulun bg hadiah kawen pakej honeymoon kat i?..hehe

sophisticated bridezilla says:
at: 28 February 2010 at 13:13 said...

HARZ :
hahaha saving honeymoon tunggu bonus kompeni masing2. haha perancangan nak kawen sejajar n sehaluan timing bonus, ade skit back up *weeeee* noks, ai hadiahkan u kacip fatimah la babe *huk*

intan kurus
at: 1 March 2010 at 11:46 said...

dan2 nk menabung, dan2 la byk stuff cantik yg sale. PUFFFF*.

buat DYI memang best babe. tpkan bile tang kite tgh syok same2 buat dyi ni.ad plak yg kesian tgk kite pulun wat dyi, then diorg suprise beli dah ready made.masalah nye ready made nye design kan byk yg mcm.erk*.hurmm*..kan...so mcm..xpakai kecik hati. So half2 la pakai.so awai2 kene xplain kt family member hat mane nk dyi hat mane nk beli sudehhh.ak rs la..

tp felling buat dyi tuk majlis sendiri sgt lain rs nye berbanding "beli sudehhh".betoi wohh.so ak menyokong 100% cinta ku untuk ko buat DYI.cayuk en ahmad lynda!!

syanaim says:
at: 1 March 2010 at 12:14 said...

::NOK..SAMALAH..ASAL JGN SLALO GADUH..AKU NI YANG MAKIN HAMPIR..BNYAK PENGAJARAN..YANG PASTI EVERY BUDGET KENE PERSETUJUAN BERSAMA..::

sophisticated bridezilla says:
at: 1 March 2010 at 12:54 said...

AUS KURUS :
betul la babe. aku dah bilang mama aku yang few things aku nak diy but then mama aku soal balek "sempat ke awak nak buat ni semua? awak nak kawen, awak nak uruskan semua, macamane?" *pfftt* how babe how?

sila sila support aku! yeayyyy akan ku usahakan okeh?

sophisticated bridezilla says:
at: 1 March 2010 at 13:06 said...

NASYA :
baek makincik. betul la weh. asyik nak bincang je tak abeh2, sampai satu persetujuan, bereh semua.

anil lutaze says:
at: 1 March 2010 at 15:00 said...

hurm..bab kewangan ni mmg agak semput sket..

mse aku nk kwen dlu..aku berniaga axteqs..aku x sentuh lngsong duit untung..maka, alhamdulillah, dptlah menampong jugak nafsu kwen ku ini...

kalau ko ade part time job, dpt membantu kot..insyallah

NahWaL says:
at: 1 March 2010 at 17:23 said...

beb, bagus la ko save awal2. aku ni baru on dengan dia setaun lebeh, tak sempat nak menyimpan. jeles ok. bapak dah warning awal2, hahahha.

sib baik ada abang aku kawen serentak. leh la kongsi2

sophisticated bridezilla says:
at: 1 March 2010 at 21:47 said...

ANIL :
betul la babe. aku pon maseh mencari keje part time. ntah bile nak dapat. thinking of that tOo, maybe sikit sebanyak dpt tolong. babe, barulah aku tau, nak kawen ni banyak gune duet. lagi kesian kat en tunang ek.

NAWAL :
wihUUuuu jgn jeles nok. aku akan simpan duet sebanyak mungkin. hahaha pas kawen aku kaya skit hahahaha campo duet salam kaut *wah gitu? mcm aku yg dapat*
u'r lucky babe, sibaek ade abg. kalo aku de abg/kakak pon, kompem join venture. saving to the max!

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011