Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Tuesday, 2 February 2010

home wedding

Hurm........ harini sy dapat research sesuatu baru iaitu home wedding. Sememangnya tak perlu tanya bonda "dimana kite nak buat kenduri?" sbb sy sendiri dah tau jawapannye, yang sy pasti 101% jawapannye adalah "di rumah kite je lah" Tanpa soal, teros je buat research tentang wedding at home. Sy pon setuju sangat buat majlis akad dan resepsi di rumah saja. hehe (=

As for akad nikah, sememangnya sy dan bonda lebeh selesa jika dilangsungkan di rumah dan pada malam sebelum majlis - jika boleh. Salah satu sbb adalah sy tak perlu cari tudung untuk persiapan attire nikah di masjid. Sy tidak memakai tudung dan tak tahu bile akan pakai tudung - insyaAllah satu hari nanti. amin! Sy memang tak reti nak cari tudung yg sesuwai dengan bentuk muke sy yg bulat ni. Tidak bermakne sy TAKNAK LANGSUNG pakai tudung, tapi susah nak cari, nak lak bile kene cari sendiri, nak ditanye pendapat bonda, nanti semua yg kite try die kate ok, macamane? Kalo majlis akad nikah diadakan di rumah, sy akan memakai selendang dan sy mengimpikan satu selendang yg sangat cantek di dalam majalah ratu sehari edisi 10, cantek sangat okeh? Nanti sy akan upload utk entry selendang nikah hehe sbb maseh utk direseacrhkan. Selaen daripada itu, nenda tidak perlu berkerusi roda ke masjid. Memikirkan keadaannya, lebeh senang majlis akad diadakan di rumah - lebih kukuh alasan nih? Bukan sy jadikan nenda sebagai alasan hehe tapi sememangnya utk keselesaan beliau juga sbb sy mmg dari kecil tinggal dgn arwah datok n nenda sejak ketiadaan abah.

As for reception at home, apa yang simple untuk mengadakan resepsi di rumah sahaja? Walaupon sy rase perbelanjaan di rumah agak tinggi bugdetnya dan obstacles that i may not have considered. Tapi sebenarnye bile sy dok sendirian dan berfikir sekejap dan membuat perbandingan, rasenye sama je kos perbelanjaan untuk resepsi di hotel / dewan / rumah. Make no difference. Takpe, yang penting sekarang ni sy kene buat penelitian yang teramat teliti untuk mengadakan majlis resepsi di rumah. huh. Seteliti mane pon pasti ade cacat celanya dimana-mana - nak dpt 101% perfect tak dapatlah cek lynda oi! Memang tak dinafikan, kalo resepsi diadakan di rumah, pasti ramai tetamu dapat dijemput (kata bonda - wah mcm ramai je kawan sy ek? cheit!) Kemudian, haroslah khemah serta kerusi meja dan laen-laen peralatan disewa untuk majlis resepsi itu nanti. Kosnya pasti tinggi. Quotation diperlukan untuk menyewa khemah yang berkualiti dan murah. Eh, boleh dapat ke nilai begini? Kalo nak yang berkualiti, mesti hargenye pon berkuantiti. Huh. Banyak rupanye duet yang perlu disediakan dan disimpan untuk kerja-kerja kawen, ingat senang ke nak kawen? Ah! Buntunye bile fikir bab $$$ mencik sgt! Kadang-kadang $$$ pon boleh jadi isu diantara tunang dan si tunangan. Betul tak? Tapi ini semua sy ambil sebagai dugaan dan kite haros berusaha untuk mencapai ape yang kite ingini. Susah-susah dahulu, bersenang lenang kemudian.

Selaen daripada itu, sy juga telah mendapat sedikit tips-tips dari akal fikiran cek lynda, bahan bacaan di abg gugel dan bloggers (yang sy sendiri tak ingat sbb mase tu sy bace je, tak note down pon - keep 'em in my head, ewah!) Here we go;


Tips #1
Pastikan jiran-jiran sekeliling ok, jangan nanti ade yg kunci tutup rumah atau bermasam muke atau ade yang marah-marah kite din majlis resepsi kite. Nanti kite jugak yang dipersalahkan. Sebaek-baeknye, kite bagitahu jiran-jiran kite mengenai majlis kite dan kerja-kerja kawen yang akan dijalankan serta musik-musik / kompang yang akan dipasang nanti - eventho sampai malam, kite kene la give and take, jage perasaan jiran-jiran kite jugak. Kalo dah tengah malam nak pasang musik kekuat - motif? Memanglah neighbours kite akan mengamuk. Kalo tak percaya - sila cuba.

Tips #2
Ruang tamu rumah seharosnya dibersihkan dan kosong agar para jemputan akan selese untuk majlis akad nikah (yang mcm sy nak sgt nikah di rumah) dan majlis resepsi (jika pelamin dlm rumah). Kalo cuace ketika majlis kite panas, wahhhhhh kene sediakan air-cond nih. Kalo tak nanti pasti ade yang membebel dan mengugut tentang kerimasan dan kepanasan di dalam rumah - tak selese para jemputan kite. Itu pon kite kene amek kire untuk menjage hati our guests.

Tips #3
Keluasan jalan depan rumah. Pastikan lebarnye cukop untuk majlis kite nanti. Kalo sempit, agak susah sikit kot. Nanti guests akan queeze or bump into one another. Alamak! Kesian mereka. Is our indoor space big enough to hold the number of guests invited? Ini semua haros diambil kire dan diteliti tentang komposisi meletakkan pelamin (jika didalam rumah). Even outdoor pon, kite kene akan tahu mane lokasi catering kite akan letak, dimana lokasi untuk mc / dj kite nanti, dimana lokasi meja beradap dan dimana lokasi pelamin (jika di luor rumah). Semua tu diambil kire dan sebolehnye lakarkan layout plan / floor plan majlis kite supaya senang nanti orang kanan kite nak uruskan. Peningnye pale bile banyak menda yang haros kite buat dan pikirkan - bagi DIY B2B like me lah ek?

Tips #4
Pastikan washrooms kite bersih supaya guests kite selese menggunakannya. Ade jugak yang akan menggunakan
washrooms kite kalo dah tak tahan sgt - seperti sy. Di majlis kenduri kawan bonda, sy memang dah tak tahan dan takleh disimpan lame, nak taknak, sy tumpang toilet mereka. fuh! Bersih seh. Tiada besin-besin atau mop atau berus gigi, yang ade cume dayung untuk cedok air. hehe. Very well prepared mereka nih.

Tips #5
Parking space untuk guests kite. Kalo ade kawasan lapang, syukur alhamdulillah, tak perlu risau sangat. Tapi make sure kawan rumah kite senang nak parking. Katakanlah kalo satu rumah ade 4 biji kereta, eh, macamane? Kereta neighbours lagi, guests lagi, sangat crowded okeh? Solutions? The parking needs to be a good distance from the house.


As for now, this is what in my mind that I've read, capture and share. few that I've add on - think by myself with all the difficulties that our guests and neighbours might have. Certainly every house will present its own rewards as well as challenges. But no matter what obstacles you're faced with when planning a home wedding, one thing's for sure -- there's no place like home!

9 komentar:

NahWaL says:
at: 2 February 2010 at 16:16 said...

yangggggggggg!!! jap jap

ok. tarik nafas. fuh!

panjang bejela linda punyer entreee.. hihi.

ai pon if can nak buat kat umah senang, tapi umah kami kecik saja, dan ai kawen serentak dengan abang, dan dua dua pengantin laki besar dan cepat berpeloh. LOL. jadi di dewanlah jawabnya

but at home, u x yah budget lebeh for u punyer pelamin..kat dewan kena buat pelamin nak kasi pentas nampak full. tu untung tu..half the price..wuuu..

sophisticated bridezilla says:
at: 2 February 2010 at 16:39 said...

betul la cek nahwal. itu pon dlm mind gak sbb kalo dewan memerlukan kuantiti bunga yang banyak - nak lak fresh flowers. kalo sikit kompem nampak weird. hurm, bestnye ade adik bradik ramai leh share-share. kite ni sumenye sendiri plus bantuan bonda hehe =p

kalo kat dewan memang banyak kos bab deco tapi kureng bab catering. kalo ikutkan same je kot? sbb kat umah lak, kureng bab deco lebey bab catering. ape pendapat cek nahwal?

kelipkelipchumel says:
at: 2 February 2010 at 17:11 said...

hurmm..actually kalo wt kt dewan or hotel atau mana2 tmpt yg bkn kt umah, mmg kelihatan mudah dan xperlu bersusah pyh menyimpan jua ngemas sesudah majlis.namun sblm majlis, tahap peningnya adalah lbh kurang sama je ngan wt kt umah.cz kena discuss all da things n arrange all da things ngan sesape yg berkenaan..

tp, kalo kt umah, ghasanya lbh meriah.lebih bebas.sbbnya adalah sumenya mengikut kehendak kite tanpa perlu terikat ngan pape peraturan melainkn mengambil kira tang jiran2 jua surroundings yg cik betty dh mention ni.jua,dpt jempot lbh ramai famili jua kenalan mengikut list yg dh wt.me, stuju with ur mom.hikhik..

ni sume just dr sudut pandangan simple daku la..ehehe

Nurulhuda|Adlie says:
at: 3 February 2010 at 00:54 said...

nawal, kat mana2 ribut la u ni tau! hehe..

lynda, ofcos rumah is the best venue for wedding, takde tempat lain sebahagia rumah sendiri.. so if u do it at home, please cherish!!

rumah yg remeh nak mengemas je, sebab rumah kita ada barang2, kalau dewan or hotel they make it empty for us.. kalau i solemn mmg kat umah, i harap sangat kadi tak paksa g masjid and sanding i have to use dewan sebab majlis combine..

and bout tudung tu, it will come naturally to u, i have secret, haha.. but meant to be reveal privately.. :) so no harm not wearing one.. as long as ure happy..

sophisticated bridezilla says:
at: 3 February 2010 at 10:45 said...

@bayu
aku terime sudut pandanganmu. hehe. betul tu babe, kalo hotel / dewan, tak perlu bersusah payah tapi kemeriahan nye tetap same. cume kekadang kite nak jage surroundings kite sbb takmo la nanti pas kawen, jiran-jiran masam muke, nak lak kalo dah lame kite dok, pastu tetibe nak bermasam. aduyai~

@cek huda
nawal memane saje die ribut ek? haha ops sorry nawal >.< betul tu babe. i setuju ngan sudut fikiran u lak haha eh, bout the secrets, kite email okeh?
hazlynda.kushairi@yahoo.com
hehehe nyebok gak i nih~

harzharun says:
at: 3 February 2010 at 10:46 said...

fuhhh...berjela2..tp useful la dear...mmg apa yg u listkan tu betol...kalo u nak tau, ruang tamu rmh i mmg dah kosong lapang seperti padang bole since my e-day last 2 months..kami tunang xlama, so, my mum decided malas nak angkut balik sofa2 n meja2 yg dah dinpindahkan kat tngkat atas rumah sehingga la hbs majlis this mac..

sophisticated bridezilla says:
at: 3 February 2010 at 11:03 said...

@harz

babe, hehe that is sumtin good. takyah kite nak buat keje banyak kali. untung ek ikat tak lame, senang n ringan skit beban kite hehe sbb banyak mende yg haros kite buat selaen ngemas umah. wahhhh wedding in mac. congrats in advance ek?

NahWaL says:
at: 3 February 2010 at 11:34 said...

eh ai dengar nama ai disebut2. apa ni apa ni LOL

kalao di rumah memang meriah. kalao seating kat hotel or dewan macam orng bawak masok mayat. LOL. tapi dalam pics santek la sikit sebab proper, itu saja. di rumah kena kemas segala menda, and panas sket la tu je.

tu je tu je.

kawen je yang penting kan.

haritu i cerita about malay marriage to my iranian friend. diorang tekejut malay custom got so many receptions! nikah, sanding, bertandang. dia kata membazir. LOL.

ikotkan ati nak je buat sekali harung. Adat madat.

sophisticated bridezilla says:
at: 3 February 2010 at 12:12 said...

@nawal
dear, kalo boleh buat sekaligus, sangat saving! hehe tak perlu byk bajet, sgt setuju tuh. hehe iranians nye adat cane lak nak dibandingkan ngan kite org melayu yg suke beno ikut adat nih. kang kalo tak ikut, orang tua kite kate "jangan ketepikan adat kite org melayu" eceh, dah tau ape dorang akan cakap =p

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011