Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Sunday, 21 February 2010

inilah saya *wink*

Jeng jeng jeng......... Eleh tajuk nak gempak - saje je *hik* Sebenarnye dah taktau ape nak share ngan kekawan and suddenly terfikir lak nak share tentang kekurusan seketika diri ini *hehe* So, kepada B2B yang nak diet, sila jangan amalkan petua sy yang ketiga okeh? Sebenarnye ade tiga care yang menyebabkan sy kurus tapi dengan syarat, haros diamalkan petua #01 dan #02, or else, sendiri mau ingat-lah *hehe* Okeh, inilah sy sebenarnye *phewit*

Gambo kiri -
diambil pada awal tahun2008 iaitu sewaktu kenduri kawen sepupu sy. Mak aih, jangan gelak okeh? Memang saangat vogue gitu *hehe* kekadang leh gelakkan diri sendiri. Gemok betul waktu tu dan tahun-tahun bergelar siswi - cheh. Memang sangat tak terkawal diri ni, mcm belon lak, pipi mcm kueh apam! Mase ni berat sy 60kg okeh sy ulangi 60kg babe! *fenin*

Gambo kanan -
diambil ketike majlis pertunangan sy la *phewit* nampak cantek sbb make-up je okeh? owh ye, ngan photoshop -haroslah! Tapi sebenarnye nak tunjukkan perbezaan, kelebaran muke dan pipi serta dagu dah ade improvement disebabkan tige petua yang sy amalkan sejak dah tau diri ni makin membesar.


Petua yang sy amalkan ialah :

#01
Sebenarnye sy makan fat burners (lihat gambo di bawah - eceh, sample utk u alls okeh?) Pakcik sy yang sarankan sy makan ni sbb die keje kat pharmacy hospital so, die sarankan sy cube ubat ni yang boleh didapati di pharmacy yang terpilih sahaje. Cara makan sangat senang. 2 biji dimakan sebelum sarapan. sy ini suke amek sambil lewe, oleh yang demikian, sy akan letak kat atas meje tepi katil bersama sebotol mineral supaye tiap pagi bile bangun je teros makan sebab haros dimakan 30min before bekfes. Meanwhile, kite leh kemas bilik and shower - melebihi 30min dah tuh *hehe*


#02
Sebelum sy jadi pendidik, sebulan lebeh sy dok umah selepas resign dan menunggu masok kerje balek. Sangat-sangat seronok bile tolak cuti yang tak diambil - silalah jgn cuti okeh? Then sementare tak keje, sy rase macam banyak mase dapat diluangkan untuk diri sendiri, nak lak before bertunang. Apa gune kalo kite makan ubat tapi takde senaman, tak gune jugak ek? Sy pon tekad utk jogging di Taman Metropolitan Kepong yang indah tu *hehe* Setiap pagi dari jam 0645 hingga 0800 sambil menikmati matahari terbit kat tasik tu *hehe* Memule memang liat but then alhamdulillah dah jadi macam habit, haros exercise walaupon 15min - penting okeh?

#03
Haaa petua ni yang tak boleh diamalkan ek? Bahaya, leh membawa maut. Seminggu sebelum majlis pertunangan, sy demam *hehe* ingatkan demam biase rupenye berlarutan sampai seminggu. Mase tu kan tengah hot kes H1N1, agak ghiso jugak, then teros ke klinik utk check. Amek darah, tuptap DENGGI - positive. 2 hari sebelum majlis kene tahan wad dan semuenye ditunda 2minggu selepas tarikh. Sedih babe, hari yang sepatotnye sy bergelar tunangan org, sy atas katil dimasokkan air dan dipakse minum air masak + 100plus *hehe*

Dengan petua-petua ni alhamdulillah, kurus gak badan ni tapi tak seramping waktu sekolah lah ek? Atleast turun 7kg mase bertunang *hehe* 53kg je and now 54kg naek 1kg. Berat badan turun mendadak bile kene denggi - yang ini kompem kurus babe! Tapi takleh diamalkan, sangat merbahaya okeh? Kite tak perlu p sedut lemak ke ape ke as long as we go on with healthy lifestyle. Hingga kini, memang takleh nak jogging tiap pagi tapi atleast wiken haros nok haros bersenam. Ingat okeh, bersenam ek untuk menikmati badan yang langsing. Sy akan cube diet lagi hingga berat badan menjadi 48kg on my w-day. amin. Yuh buk, mari bersenam!


22 komentar:

{ anast filleunique } says:
at: 22 February 2010 at 00:01 said...

fat burners?? seriouslyyyy??? ngeehee..selected pharma such as? oh, im joining your band wagon of "va-va voom loss" before the d-day!yeeaahaaa~~ :D

sophisticated bridezilla says:
at: 22 February 2010 at 00:06 said...

hehe jom jom jom.
babe, not too sure on the selected pharmacy tapi ang leh try cari kat yang bebetul pharmacy sbb kat pharmacy watson n guardian kompem takdak okeh. aku beli dr uncle aku je hehe =p

sophisticated bridezilla says:
at: 22 February 2010 at 00:37 said...

dasat ek ko, kurus wei, muka 1st tu mcm aku skrg, very the kuih pau, haha..

tapi aku tatau pun masa tunang ko kene postpone, mesti ko sedih kan masa terlantar tu.. =) tapi takpe sudah selamat gitu..

eh aku dah wat header ko tu, aku letak color putih jadi tak nampak, then aku upload wording tu kat upper gadget, eh ko wat la guna potosop, nanti upload je, wat lawa2 kay.. design meletop2 punya..

sophisticated bridezilla says:
at: 22 February 2010 at 00:38 said...

haha, aku ni, sengal komen pakai ko punye, haaa dah dah, nanti tukar pword ye, demi keselamatan mu, hehe... =) tukat sekali wording tu, wat lawas2

sophisticated bridezilla says:
at: 22 February 2010 at 00:44 said...

HUDA :
noks patot aku tgk pelik. bile mase lak aku komen sendiri ni? hahahaha lawaks okeh. baheklah. tengkiu so much bebeh. lap u always. mesti yaya jeles hahaha yaya lagi yang kene.

nina ismail
at: 22 February 2010 at 01:30 said...

aku ade gak mkn fat burner mase kt dungun dulu.brand gnc.jadi gak.tp mahal laaaaa.mampu sekejap jelah.hahahaha.

.:Mrs. Engineer:. says:
at: 22 February 2010 at 07:30 said...

wah...bgs nye jogging...sy dh lme x jgging...he3...tunang pn srh maintain kn bdn je...jgn naik lg...hu3

NahWaL says:
at: 22 February 2010 at 08:12 said...

awat dasyat sangat, 7 kilo.ni jeles ni. ahahaha. aku penah 49kg selama sebulan je. HA HA HA. lepas tu naik satu kilo demi satu. cis.

sophisticated bridezilla says:
at: 22 February 2010 at 11:17 said...

NINA :
pssttt mmg agak mahal gak tapi sebenarnye aku dapat free, pakcik aku bagi haha =p tapi bile stock ni dah abeh, haros beli sendiri. haish~

ILYANI :
yah yah yuk buk, teroskan jogging. healthy lifestyle. kalo nak ke gym, dah bayo tapi nanti mesti asyik miss sbb takleh nak bahagikan mase ngan keje + study. susah loh. jogging senang, bile free je, jogging.

NAWAL :
hahahaha paling efektif, kene denggi ahhh KOMPEM nok KOMPEM kurus mendadak. hahaha =p ini kisah benar, wah gitu!

harzharun says:
at: 22 February 2010 at 12:00 said...

plg cepat yg ketiga tu la....cepat & merbahaya...i pong susah nak kurus la babe....bhempas pulas diet selama dkt setahun (without exercise), i turun 4kg jer!!!!!!!!!

♥♥relyza♥♥ says:
at: 22 February 2010 at 12:24 said...

wah!
nak try juga la fat burner tu..
ehehhe
ku baru aje berjinak2 ngan jog neh...hope sempat la mendapat berat idaman ku itu. tak sanggup tgk dlm pic kegemikan ku yg jayanya
hahahhaa
ni pe kes layout blog sama jek sume????

sophisticated bridezilla says:
at: 22 February 2010 at 13:49 said...

HARZ :
noks,betul babe, nak diet susah le, napsu makan tu mendadak tapi jgn mkn malam la kot? but then still need to xercise, kalo idak, tak jalan sangat. haros seiring sejalang gitu~

RELYZA :
silalah cube. insyaAllah. tapi bersenam la jugak ek. hehe kami kan sehati sejiwa sekepale segossip seangkatan, layout pon nak same haha yaya je belom tuko hahaha =p

FareeZan says:
at: 22 February 2010 at 17:57 said...

weyh.membe aku pon ade sarankan mkn pil tuh.sb die bdk gym.xbahayeke?mcm skt otak?hahaha.
kalu ko ok jap g aku pegi..harus!haha.

a Y u says:
at: 22 February 2010 at 19:20 said...

nk kurus,tp mls nk jogging..ape kes..???huhuhuh..

Miss Shareeda says:
at: 22 February 2010 at 19:24 said...

sangat berkesan yer..like ur cheekbone..
i nih sampai berpikir-pikir nak buat rawatan pembentukan muka FRS..
hehe.. acah je..

Yanie says:
at: 22 February 2010 at 21:25 said...

Dahling mana beli Fat burner tuh? Hehe... Nak try lah... Rase2 ade side effect tak? Cam membuang ke?

sophisticated bridezilla says:
at: 22 February 2010 at 22:14 said...

BEJAN :
aku dah check kat spital, dorang kate ok. dorang kate la. so far hampir setahun aku makan, ok je. taktau le, tawakal.

AYU :
hahaha tu la pasal. dah makan ubat, haros le senam, kalo idak, hurmmmm same je ek?

SHAREEDA :
thanks babe. cheekbone ai bese-bese je *auw! malu* hehe eh eh, jgn buat pembedahan ape2 okeh? leave it natural gitu~

YANIE :
not sure babe, ive been using stol form my uncle bagi kat i. taktau le bile abeh nak beli kat mane hehe tapi uncle bilang, kat pharmacy yang bebetul pharmacy kompem ade. dun go to watson or guardian pharmacy, kompem tiade *wink*

[ Hanie ] says:
at: 23 February 2010 at 11:23 said...

wahh, sgt nampak perbezaan nya! ;) nnt lepas bersalin, bolela kot nak cuba2 hehe

sophisticated bridezilla says:
at: 23 February 2010 at 11:46 said...

HANIE :
jangan-jangan, takot sy nak shorkan.
pas bersalin amek jamu mak dara
wahhh kelas babe, kazen kite amek jamu mak dara. langsing smule pas bersalin. die suh kite amek jamu anak dara. ngat 6bulan nak kawen baru nak try *wink*

Squarecut Ring says:
at: 24 February 2010 at 16:49 said...

O wow. U look sangat sweet. ^_^

Love ur blog. ^_^

a Y u says:
at: 24 February 2010 at 23:00 said...

jamu mak dara??ayu nk kwen just 3 months to go,sempat ke tak mkn tu..???huhuhuh..

sophisticated bridezilla says:
at: 24 February 2010 at 23:11 said...

SCR :
thanks dear. pujian bermakne nih!
hehe (= thanks for dropping by >.<

AYU :
jamu mak dara utk org dah kawen
ade jamu anak dara (under brand mak dara) utk gadis sunti seperti kite. ade gak utk pria (still under mak dara) hehe utk tunangan kite or bf kite hehe sy pon baru nak try >.<

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011