Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Wednesday, 10 February 2010

payung lace oh lace umbrella!

Ahaaaaa...... Sudah cukop dengan entry emosi ek? Takmo sesedih lagi ek kekawan. Life must go on. Terima kaseh sebab sudi mendoakan yang terbaek utk sy. Allah je yang dapat balas doa kalian. Thank you so much ek!

Let's move on okeh? Entry kali ini berkenaan payung lace yang menjadi kegilaan ramai sejak cek huda update tentang payung lace (klik sini utk bace)

Inilah payung lace kegilaan ramai kan cek huda?
sangat mabeles~



Sebenarnye sy pon memang tertarik ya amat sangat ngan payung lace nih. Sy ade membuat sedikit research mengenai payung lace. As stated, paradise lace umbrellas is in China with a good quality ones and also Indonesia - i guess! Kat Malaysia negara kite, so far yang sy tau kt Kedai Bunga Riben tu je. Kamu tahu dimana boleh kite dapatkan payung lace ni selaen Kedai Bunga Riben? *share*

As i browse by, terjumpe tutorial untuk buat payung lace ni. hik (= Selalunye bagi tutorial on designs kat students, tapi kali ni to share with others on wedding stuff. Andaikatalah ade diantara kamu yang rajin utk buat sendiri dan buat bisnes. Silakan. Leh sy beli nanti hehe. Okeh, i found this at secretsof.com. Okeh, let's get started.


Step 1
Stitch out the panels and sew them together with a zig-zag stitch on your sewing machine or sew together by hand. You are welcome to use a glue gun if prefered.

Step 2

Dip design in hot water, then place your design on a solid round object while still wet.
(Annemarie used a small ball). Leave it to dry.


Step 3
For the larger umbrella Annemarie used a plastic soccer ball.

Step 4

Now place the wet design on the ball to keep that perfect round form.


Step 5

Place the design outside to dry quicker
.

Step 6

Embroider 2x stars for the center outside and center inside. This will ensure that tidy and exceptional finish.
The glue gun works wonderfully.

Step 7

Now use a piece of round wood (about 10mm / 1/4' thick), a bread knife and a plastic clothes hanger.
If you want to only use the stick without the curved handle, please do so.


Step 8

Remove the "handle" off the clothes hanger by carefully cutting the hanger on my bread board.

Step 9

Now wrap the little stick with some lace (you can use any material strips or even a ribbon) and tie a bow on the end.

Step 10

If you decide to use the little plastic curve, just glue it to the little stick. The ribbon will hide the joint.

Step 11

Annemarie went to the local crafts shop and found this little handle, already made.
It fitted perfectly over the end of the stick.


Step 12

Just don't wrap your ribbon right till the end if you decide to use this ready-made handle.

Step 13

Just look at the lovely professional touch with the ready-made handle.
TIP : Spray paint the handle with the color of choice if you do not like the lace finish.


Finally, glue the stick firmly to the umbrella. The wood attaches easily to the thread and holds real well.

... and you have made a beautiful free standing lace fantasy umbrella!


Nampak macam senang tapi sy tau mesti susah gile dan memerlukan ketekunan dan kesabaran nak buat payung lace idaman semua nih. Here are few pictures yang sy dapat dari abg gugel, manalah tau kot-kot nak carik lace bercorak gimana yang cantek utk payung anda ke pelamin nanti. taraaaaaaaaaaaaaa
aaa~


Corak laen untuk payung lace berwarna puteh.
Andaikata kalo tema kamu putih biru, leh add-on macam dalam picture kanan-bawah.
Mix and match gitu.




Ini pulak kaler hitam. kalo tema yang nak match kaler hitam such as red-black, white-black... etc.
tapi kalo all black nampak macam kematian pulak. aduih!



Haaaaaa ini pulak 2 kaler berlaenan mengikut tema anda. walla!


SELAMAT MENCUBA - kalo yang nak cuba


SELAMAT MENJUAL - kalo yg dah cube n nak jual, jgn lupe link sy, sy nak beli kalo Kedai Bunga Reben dah abeh stock hehe.

**updates**
Ade kawan memberitahu yang payung lace ni pon ade kat Uluwatu, The Curve tapi hargenye dalam RM100++


16 komentar:

Riena says:
at: 10 February 2010 at 18:02 said...

nanti saya nk suruh mak saya buat payung lace la...nk beli mahei plak..eheheh

cik yaya says:
at: 10 February 2010 at 18:27 said...

ko biar betik nak DIY.buat kan utk aku sekali bolehh?

yg hitam ituw menawannnnnnnnn

ai nak yg hitam ye syg.HAHA
*syg terusss

Nurulhuda|Adlie says:
at: 10 February 2010 at 18:39 said...

lynda, ko biar betul nok nak diy, haha.. kalau nawal nampak ni aku rasa dia leh pingsan, hahahaha..

beli je 2 dah myr100 kan, tapi aku nak pakai satu je.. lynda bl ko nak g lagi jalan tar ni?

sophisticated bridezilla says:
at: 11 February 2010 at 07:56 said...

RIENA :
hehe boley boley. dah siap update kt blog. kalo buat bisnes, gtau kekwn. ramai yg nak nih. hehe (=

CEK YAYA :
hahahah aku nak diy? aduyai..... jawapnye 2thn sebelum nak kawen kene start buat. hahaha. kalo ade jual yg hitam, ai get it for u okeh. ade ke hitam? try suh nawal sebei kt indonesia. hehe =p

HUDA :
owh tidak babe. aku nak diy? jgn kate nawal je pengsan, aku pitam teros. haha. sbb tu aku kate sape yg buat n berjaya, kalo nak jual, jual kt aku. haha. nok, aku insyaAllah p jumaat nih kot. nak aku belikan utk ko dulu? bape? 1?

NahWaL says:
at: 11 February 2010 at 08:03 said...

OMG AKU SUKA WANA ITAM ITU!! HAHA YAYA KITA SAMA!! HAHAHAHHA

syanaim says:
at: 11 February 2010 at 09:36 said...

::babe..ko mmg hebat..boleh plak ko cr step nak buat ni..btw..kalau ko beli awl leh lah pinjam..hahhahah::

sophisticated bridezilla says:
at: 11 February 2010 at 10:00 said...

NAWAL :
ko jejalan kt bandung/jakarta, ko tgk2 same payung ni ek? hahaha kalo ade hitam n cheaper than MYR50, shooooooooooooooooottt.....!!!

NASHA :
hahaha aku nak cari je tempat tapi taktau kat mane. Aku nak beli tapi tunggu bulan 6 ke 7, awal naa le skang ni. kang org kater over-excited nak kawen *takot*

bitsANDpieces says:
at: 11 February 2010 at 11:01 said...

i suggest..sesape yang kahwin dulu, beli first..and yg lain sewa...hm..anyone?

heh..im trying to be "jimat" here

*winks*

p/s seriously, sapa ada payung mcm tu..will try to drop by at the curve hujung minggu ni..heh

♥♥relyza♥♥ says:
at: 11 February 2010 at 11:47 said...

bitsANDpieces,
sy ada payung tu. kaler putih la bukan hitam hehehe
lynda, kalo awk DIY payung ni, saya nak order. gile suka kumpul payung. syuhhhh diam2 tau. jgn sampe mr X tau
hahaha

sophisticated bridezilla says:
at: 11 February 2010 at 11:49 said...

HEED :
tu la sy agak berjimat ngan buat sendiri. hehe. sape kreatif n bersabo - bior dorang buat then kite beli/pinjam/sewe. hehe. babe, kat uluwatu mahal loh. better kat kedai bunga reben RM50 each.

dialicious says:
at: 12 February 2010 at 16:04 said...

cantik!!nak order dgn awak bole??tp kene jalan2 waktu panas ni.hehe

sophisticated bridezilla says:
at: 12 February 2010 at 22:40 said...

DIAH :
hehehe sy takmo pakai time panas pon, nak lak warne puteh, kang kekuningan heheh pakai sekali je time berarak leh? hehe =p

Afeeqa Ramlee says:
at: 14 February 2010 at 10:36 said...

lawa la kak payung2 nie. mana nk dpt? sy nie peminat payung. hehe. :D

sophisticated bridezilla says:
at: 14 February 2010 at 21:19 said...

AFEEQA :
dik, kat kedai bunga reben - jalan tar atau kat uluwatu - the curve. hehe cantek sgt payung lace nih~

anil lutaze says:
at: 15 February 2010 at 16:06 said...

ko buatlah...nnti aku beli kt ko leh... ;P

sophisticated bridezilla says:
at: 17 February 2010 at 01:05 said...

ANIL :
nok, kalo aku ni rajin + kreatif + penyabo, kompem 3 payung lace nih aku bagi kat ang. haha kompem free nok! no admin charge haha. malas la babe, baek beli je hehe penuh kesabaran nak buat mendalah ni (=

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011