Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Wednesday, 19 May 2010

doa buat Nenda tercinta



Day 02 00.06 am
Wad 4D Hospital Sg Buloh

Arini masok hari kedua Nenda dalam hospital. Maaf kekawan, sy tiade mood dalam persediaan wee-day sy. Entry kali ini tiada kaitan dengan perkahwinan, tentang hubungan nenda-cucu. Selama hidup sy, memang sy dibesarkan oleh Bonda, Bonda tinggal bersama Nenda dan Tokwan. Arwah Tokwan meninggalkan kami buat selamanye mase sy form 3. Selepas itu, kami tinggal bertiga. Sy selalu cakap kat Nenda, kite ade 3 dara pingitan dalam rumah *hehe* Dulu Nenda jawab "Maktok dara pencen" kami anak-beranak gelak sakan.

Nenda sudah berusia 79thn dan maseh lagi tinggal dengan sy dan Bonda, sebenarnye kami yang tinggal bersama mereka since Bonda kembali single. Nenda seorang yang pandai masak, kalo sebut je kari ikan / kari kepala ikan / kari segale kari, mmg terbaek wOk! Pada satu ketike dalam tahun 1972, Nenda telah diserang stroke dan lumpuh sebelah badan from top to toe on her right side. Ye, Nenda ade darah tinggi. Thru out the years, Nenda maseh kuatkan semangat dan teros berusaha menggerakkan badannye dan alhamdulillah Nenda boleh jalan, time tu sy belom dilahirkan dan sumber dari Bonda. Nenda maseh boleh berjalan walaupon lemah di sebelah kanan. Maseh boleh masak, berjalan keluor dan berinteraksi. Semangat nenda kuat. Alhmdulillah.

Ye, kami duduk di Sungai Buloh (rumah Aunty) sebab Nenda tidak sehat dan kalo sy dan Bonda ke kerja, Nenda seorangan di rumah, dulu ade maid, kini lari sudeh! Kami mengambil keputusan untuk tinggal di rumah Aunty. Hari Ahad yang lalu Nenda kelihatan uzur, adik beradik Bonda datang dan berbicang, kebetulan one of my cousin doctor, tapi di Telok Intan, she checked and wrote a letter to refer to the hospital. Jam 1800 kami membawa Nenda ke hospital danmasok ICU, doctor check everything and report said yang Nenda sebenarnye kene serangan stroke kedua a week ago. then only I realized why Nenda mengensot dari toilet ke bilik. We didnt realized on that, last tuesday bawak Nenda ke medical Centre Rahman Putra, Nenda still can walk and talk but the masok ari Rabu die dah takleh jalan n berdiri, hari Jumaat kurang bercakap dan Sabtu Ahad kelihatan uzur. Nenda hanya akan tido/mandi/change diapers/makan/urut/bangun/tgk tv dan segalanye hanya dengan sy. Ye, sy dilahirkan dan dibesarkan depan mate Nenda.

Once dah stable, Nenda dimasokkkan ke dalam wad untuk pemeriksaan selanjutnya. Alhamdulillah 2 hari 3 malam sy disini menemankan Nenda, bile ditanye, "Nak siapa tidor dengan Mak di hospital" Nenda teros nunding jari ke arah sy dan kate "Lynda" Sy takde masalah untuk menjage Nenda lagipon inilah masenye sy nak berjase pada Nenda. Dulu mase kechik, Nenda yang jage sy lepas pulang dari tadika/sekolah, buatkan susu,madikan sy - Nenda maseh kuat ketike itu walaupon lemah sebelah badan. Kini, sy pula yang mandikan, lapkan badan, tukorkan diapers, buatkan susu, suapkan ubat, urut dan senaman (physiotherapy -tah betul ke tak ejaannye!) Segalanya untuk Nenda. Sayu hati bile tengok keadaan Nenda weekend lalu, sangat tak bermaya dan tiada kudrat. Sedih bile tengok tube dimasokkan dalam hidung Nenda untuk senang Nenda makan dan minum. Kalo diberi melalui mulot, takpt infection pada paru-parunya pule.

Sy tak mampu mengubah segalanya, kite hanya mampu berserah dan berdoa pada Allah semoga Nenda dikuatkan semangat untuk pulih dan sehat seperti dulu kale dan diperkenankan doa kite padaNya. Malam ni Nenda tidur dengan lene dan mampu menggerakkan otot-otot Nenda. Kaki sudah memberi tindakbalas positif. Alhamdulillah. Darah Nenda semakin turun, syukur pada Allah. Sy rindukan Nenda gelak tawe. Sy rindukan belaian Nenda. Sy rindu mase-mase bersama Nenda. Tiap kali waktu melawat, nenda pasti sedih sbb sayu orang datang melawat. Setiap orang yang datang melawat adalah doa baginya untuk kesihatannya. Begitu dengan sy, setiap kali orang melawat blog sy merupakan doa buat Nenda untuk teroskan semangat melawan penyakit dan kembali sihat seperti dulu. Kekawan, terima kaseh kerana sudi membaca luahan hati sy dan terima kaseh kerna mendoakan kesihatan serta kesejahteraan Nenda agar kembali seperti dulu.

Selamat malam semua. Salam.

26 komentar:

ZARA says:
at: 19 May 2010 at 00:56 said...

hey dear...

Be strong yeah.

Hope everything will be fine

Hope ur Nenda will be better soon.

:)

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 19 May 2010 at 01:04 said...

ZARA :
Thanks babe. I miss blogwalking and hopping and running but right now i miss my Nenda more. She's all i need. Thanks again babe >.<

kay kamal says:
at: 19 May 2010 at 01:04 said...

hope all will be good...insya-allah ur granny will be fine.

*i suddenly miss mine*

she passed away last year june..
so, treasure her while she is around

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 19 May 2010 at 01:12 said...

KAY :
amin. insyaAllah.
thanks babe.
im hoping the same thing tOo.
i miss eventho she's next to me.
will treasure and take care of her well.
thanks babe *hugs*

chomellina says:
at: 19 May 2010 at 01:51 said...

insya-Allah ur nenda will be fine..
as long u'll be by her side, i think itu lebih buat nenda lebih kuat.. =)
our prayers will be with u,dear..

Cik Belle says:
at: 19 May 2010 at 02:09 said...

Lynda, be strong ya.. i doakan ur Nenda cepat-cepat sehat. InsyaAllah.. Aminn.

.:Mrs. Engineer:. says:
at: 19 May 2010 at 07:17 said...

insyaALLAH dia akn ok...sy doakan dia cepat sembuh...amin...

NahWaL says:
at: 19 May 2010 at 07:43 said...

InsyaAllah nenda kau akan sehat Lynda. Sabar banyak banyak ya,dia bertuah ada cucu yang sayang kat dia macam kau. buat dia epi, don sedeh2 , but knowing u mesti kau sengeh buat lawak selalu kan.

cik senah says:
at: 19 May 2010 at 08:30 said...

hurmm.. simpati dengan apa yg lynda alami.. dan semoga nenda lynda cepat sembuh yer..

jaga kesihatan diri sama.. dan kuatkan semangat hadapi dugaan ini.. :)

the miss bride-to-be says:
at: 19 May 2010 at 09:10 said...

babe! tabahkan diri k. u too jaga kesihatan diri. nnt apa2 lemme knw je k. :) *hugs*

Meey@ says:
at: 19 May 2010 at 09:12 said...

hi!moga-moga nenda lynda sehat semula.

tabahkan hati dan beroda byk2 yer=)

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 19 May 2010 at 09:23 said...

COMELLINA :
thanks dear. insyaAllah sy cube sedaye upaye utk kuat demi semangat nenda. insyaAllah dgn doa dr kekawan, nenda akan sembuh *hugs*

CIK BELLE :
thanks babe. thank you so much sbb doakan Nenda sembuh. Gudluck for ur e-day ek? Happy preps (=

YANIE :
insyaAllah babe, sy pon doakan yang terbaek utk Nenda. Wee-day lagi seminggu kan? ke sy dah terlepas? haish. Congrats babe *hugs*

NAWAL :
yes babe, u know me better, aritu aku n kazen saje buat lawak, Maktok tergelak and i know she's happy to have all of us by her side. insyaAllah babe dgn doa SS, moga Maktok aku sehat mcm dulu. i miss her badly.

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 19 May 2010 at 09:25 said...

AIM :
thanks babe. sorry tak dapat anything on ur preps. Sarah datang last weekend? Hope everything gonna be fine. Tak care babe, dun get urself sick *hugs*

MEEY :
insyaAllah Meey, thanks babe doakan kesihatan Nenda kite. Sy akan tabahkan hati demi kuatkan semangat Nenda.

the miss bride-to-be says:
at: 19 May 2010 at 09:49 said...

babe its k la. its all under control. encik rocker dpt mc sampai hari kahwin kitaorg. so he's free to do all d tampal2. :)

sarah xdpt dtg babe. dia pn bz dgn event dia dgn winder buat.

cik yaya says:
at: 19 May 2010 at 10:59 said...

lunda,maktok mesti sehat sbb ada cucu best mcm ko.jgn ssh hati sgt k.apa2 just text us..we'll be there :)

syanaim says:
at: 19 May 2010 at 11:23 said...

::everything will be fine dear..be strong k..::

Amaani
at: 19 May 2010 at 11:46 said...

Salam girl,

my experience same like yours...since my sister is only a year younger than me, i jadi cucu manja opah yg stay with my famili...

she was diagnose to have stage 4 cancer 8 years back...everything happen very fast..within a month ++ since she was diagnose till she dead....

at that time, i am the only one yg arwah minta mandikan dia and change her diapers...

for u,
i know, it's not that easy to look for elders, since they are not well and they need our attention more that normal...sometime, it is far beyond our qudrat...sabar,k..

pray hard...banyakkan baca ayat2 Allah padanya since dlm keadaannya yg lemah, byk makhluk yg x dpt dilihat suka menganggu...

i know u can do it..becoz u love her...moga Allah bagi u kekuatan spiritual and fizikal to face it...last word, redha....

Mawar misswateva says:
at: 19 May 2010 at 11:57 said...

babe, hope everything will be fine. same2 berdoa so that ur nenda will get well soon.sabar kayh..

sk says:
at: 19 May 2010 at 12:46 said...

huhu lynda.. harap2 ur nenda cpt2 sehat dan kuat semula yeh. n u take care too.. byk pahala jaga org yg sakit nih.. :)

Nurulhuda|Adlie says:
at: 19 May 2010 at 14:23 said...

lynda, aku pun tumpang sedih, susah ati jugak, eh aku nak sms tapi takut kacau ko je, tp anyway ko ofcos dalam ingatan..

aku doakan maktok ko sihat and baik2 je okeh, insya Allah, dia ada ko as her strength kan.. be strong kak su, ss mish u so much!

farahfatihah says:
at: 19 May 2010 at 16:36 said...

babe, moga nenda cepat sembuh... suddenly i miss my late nenda... T_T

Sarah Abd Rahim says:
at: 19 May 2010 at 17:01 said...

Lynda sayang.. Aku faham sangat situasi kau sebab ayah aku pun pernah kena heart attack dan sebab tu juga dia perlu lalui bypass surgery. Aku faham perasaan risau & takut tu. Aku faham perasaan bermalam kat hospital. Tapi kan, yang paling penting, kau kena kuatkan diri dan kau perlu jaga kesihatan kau gak. Kalau kau pun tak sihat nanti sapa nak jaga Nenda?

Aku doakan dia cepat sembuh.. xoxo

FareeZan says:
at: 20 May 2010 at 12:05 said...

mak tok suke kasi duit raye walau dh tua bangka. :(

hope cpt sembuh.babe doa byk2 ok.

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 20 May 2010 at 16:44 said...

AIM :
tengs babe sbb memahami my situation.
love ya!

YAYA :
hehe kembang jap aku. mode aku happy sbb maktok dah leh balek. but i still miss her laugh, skang under physiotheraphy. mudah-mudahan she's back to normal. tengs babe!

NASYA :
tengs babe. aku tau kekawan sentiase ade ngan aku. tengs <3

AMAANI :
yes babe, ya rite, nak kate i ni cucu kesayangan, maybe kot? i have another cousin bro yang nenda jage since kechik after pantang, itu mmg cucu kesayangan die. bile jumpe kat hospital, sebak nenda lame betul than others. anyhow, we're happy nenda dah discharged. we'll do the best for her.
tengs babe for hanging in here with me (=

MAWAR MW :
Thanks babe. Thank you so much >.<

SK :
tengs bbae. betul babe tapi bukan pahale yang i kejor, i nak kasi semangat dan kekuatan pada Nenda. Dulu die yang jage kami, la ni, ni je cara nak balas jasa Nenda.

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 20 May 2010 at 16:56 said...

HUDA :
Tengs babe. Aku tau ss will be there when i need u guys. sbb tu mase admitted kat ICU lagi aku dah text ss, i need shoulders!
Alhamdulillah Maktok aku pon dah pulih walaupon bukan sepenuhnya but hoping she will.

FF :
tengs babe. al-fatihah for ur late nenda.

SARAH :
exactly babe. im ready to face it. Aku kuat utk kuatkab semangat Maktok aku. Alhamdulillah she's doing well. Doctor pon terkejut, in the age of 80, still kuat semangat. Tengs babe, i know i still have ur shoulders with me. Hope ayahanda kau sehat sekarang. He has a daughter like you to make him stand on his feet.

BEJAN :
tengs babe sbb dtg melawat. maktok mmg gitu. ade rezeki, kongsi ngan sume.

ElyaElmo says:
at: 2 June 2010 at 13:25 said...
This comment has been removed by the author.

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011