Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Friday, 7 May 2010

Mama, i love you.

THIS ENTRY IS DEDICATED FOR YOU
MY BONDA
with love


Dearest friends and bloggers, pernah tak korang terfikir, nape setiap tahun kite nak celebrate birthday kite? Sedangkan, adakah kite sedari bahawa pada hari kite dilahirkan bonda kite yang bersusah payah melahirkan kite supaya kite boleh menikmati alam ini hingga ke hari ini? Nape kite celebrate jugak ek? Adakah kite celebrate hari tua kite? Atau kite celebrate kepayahan bonda melahirkan kite? This is only my thought tho. Seharosnye kite celebrate Mother's Day untuk menghargai jase dan pengorbanan bonda kite selame kite di dunia ini.

Bagi sy, hari bonda tahun ini memberikan seribu erti. Bonda sy sambut 3 hari istimewanya setiap tahun iaitu hari lahir bonda, hari cekgu dan hari ibu. Biasenye sy hanye akan beri hadiah untuk hari lahir bonda dan hari ibu (hari cekgu kan may jugak hehe sekaligus je) Tahun ini, sy maseh anak dara bonda, tahun depan, walaupon sy bergelar isteri si dia, hari ibu tetap akan disambut bersame sbb sy anak mama, dok bawah ketiak bonda. jgn jeles!

Mama..... Selamat Hari Bonda utk Mama. Kite nak mintak maaf, kalau selama kite menjadi anak dara mama, kite pernah tak dengar cakap mama, degil dengan kepale batu kite ni, ego ngan perasaan sendiri dan maafkan kite kalo kite pernah buat mama menangis. Selama 26tahun kite hidup di bumi Allah ni, Mama seorang yang jage kite, Mama sorang yang besarkan kite, Mama sorang yang beri pendidikan terbaek utk kite, Mama sorang yang sanggup bersabor dengan kerenah anak dara Mama ni. Sesungguhnye betape besarnye pengorbanan Mama untuk kite tapi kekadang kite tak sedar, kite pernah sakitkan hati Mama, kite pernah tak dengar cakap Mama. Mase kite kechik, Mama-lah Abah kite, Mama kite, segalenye bagi kite. Kite tade Abah tapi Mama sanggup menjadi dua watak dalam satu mase. Alhamdulillah, hidup kite dah berubah sekarang ini. Walaupon kite tade Abah, Mama tak pernah nak burukkan tentang Abah bahkan Mama yang memberi dorongan pada kite sebab tu kite sayang sangat kat Mama. Mama adalah yang terbaek.

Mama..... Dulu kite tau susah payah Mama membesarkan kite. Mama kene marah dengan guru besor sbb lewat ke sekolah, gara-gara nak hantar kite ke kindergarten tapi kite ni kuat menangis, takleh berenggang dengan Mama. Kesian Mama kene marah. Dulu mase kite takde kereta, Mama bawak kite jalan naek bas mini je. Pagi-pagi nak ke sekolah, kite akan jalan sesame ke bus stop utk tunggu bas mini. Mama ingat tak mase ekor cicak tu terbang kat tepi kite, then kite menangis teros takmo ke sekolah sbb geli kene tangan, kononnye anak Mama ni pembersih-lah sangat, nak cuci tangan and takmo ke sekolah (sebenarnye kite memang tak suke ke sekolah, kite tade kawan-lah Mama) Susah payah Mama, sampai sekarang kite ingat. Then bile dah ade kerete, kite mesti keluor bersame, Mama pernah bawak ke Tasik Perdana suatu ketike dulu, Mama ingat tak kete Mama rosak? Mase tu kite kechik lagi, mujur Pak polis datang tolong. Bile kite tingkatan 1 ke 2, kite pernah accident kat area Uptown Damansara, kete Mama mase tu berpusing, mujur umor kite berdua maseh panjang. Mama, no matter what, Mama tetap disisi kite kan? Kite akan tetap bersame (tapi bile kite p hornymoon, Mama nak ikot boleh je, kite hornymoon beramai2 nak?)

Mama..... Mase kite masok UiTM dulu, tiap malam kite mesti nak cakap ngan Mama sbb ni first time kite dok hostel dan berjaohan dengan Mama. Mama nak travel ke Perak memang jaoh, lagipon kite risaukan Mama nak drive sesorang ke UiTM, jaoh Mama, bahaya. Mama, kite mintak maaf sbb kite nyusahkan Mama mase awal-awal masok u, kite tuko course, bukan kite taknak jadi arkitek, kite nak bina umah cantek dan besor utk Mama tapi kite tak minat, kite suke lukes-lukes. Sorry menyusahkan Mama utk menguruskan hal pendidikan kite. Kite tau Mama nak yang terbaek utk anak dara Mama dan kite akan pastikan semua usaha Mama berhasil. Kite ingat lagi mase kite masok darjah 1 lewat sebab SRK Convent takmo amek kite jadi student, atlast Mama masokkan ke Sri Inai, kite menangis takmo ke sekolah, kite tade kawan. Arwah Tokwan yang melayan kerenah kite. Cian Arwah :( Mama, u've goot me everything, the best education that I want. InsyaAllah satu hari nanti, bile ade rezeki, kite pergi umrah n menunaikan haji sesame ek Mama?

Mama..... Mase kite dah grad dari UiTM, Mama pernah pesan kat kite, "lynda jadi cekgu je-lah macam Mama, takpon jadi pensyarah" tapi kite dengan egonya balas "kite takmo la Mama, kite nak berdikari dalam industri dulu then kite akan jadi cekgu atau lecturer ek?" Wahhhhh egonye anak dara Mama ni. Berlagak sangat inilah padahnye. Hanya 2 tahun kite dapat bertahan dengan kerja industri dan selepas itu, kite menjadi pendidik seperti Mama. Darah yang mengalir, akan tetap mengalir. Tak kemana jua kite akhirnye, menjadi seorang pendidik seperti Mama. Mama akan pencen lagi 2 tahun dan sy-lah penyambung saluran ilmu Mama walaupon berbeda aliran. Mama suke matematik, sy suke lukesan. Dulu Mama asyik suh buat latehan Matematik je, sampai kite mengeluh dan cakap dalam hati "Mama ni, kite taknak jadi accountant-lah!" Tapi alhamdulillah, sepanjang hidup, matematik dapat A hinggalah ke SPM. not bad jugak ek? Ini semua berkat kesabaran dan titik peluh Mama. Kite dah paham sekarang.

Mama..... Tahun depan, insyaAllah dengan izinNya, kite akan jadi isteri Razmie, dulu Mama pernah kenenkan tapi kite taknak, akhirnya terlerai ikatan pertunangan antara kami. Mama, kite nak Mama tau, walaupon kite dah jadi isteri orang, kite tetap anak dara Mama, satu-satunya anak Mama. Kite takkan berubah. Kemane saje kite pergi, kite akan bawak Mama. Itu janji kite. Mama, kite dah tade sesiapa lagi dalam dunia ni, kite cume ade Mama seorang je, dunia dan akhirat kite. Mama, syurga kite maseh dibawah tapak kaki Mama.

Mama, Selamat Hari Ibu.

Terima kaseh utk segala-galanya.

Mama, i love you.

19 komentar:

farahfatihah says:
at: 7 May 2010 at 16:11 said...

kite pun syg mak kita tau =P

sophisticated bridezilla says:
at: 7 May 2010 at 16:12 said...

FF :
sume sayang mak kan? tapi kite sayang lebeh *hehe* taknak kalah tuh (=

ederq says:
at: 7 May 2010 at 16:33 said...

touched! :)
harap someday kita semua pon dapat jadi greatest mother to our children

cik yaya says:
at: 7 May 2010 at 16:34 said...

huuuuuu...sedih lah kite baca ni T_T
esok mama kite dtg tau!yeay

i feel you bebeh
who said having a single mom is sad?

~ thalhazlin ~ says:
at: 7 May 2010 at 17:06 said...

dear, so sweet! :)

NURUL says:
at: 7 May 2010 at 17:11 said...

so sweet laa linda

syanaim says:
at: 7 May 2010 at 17:19 said...

::so touching babe::

kelipkelipchumel says:
at: 7 May 2010 at 17:20 said...

sgt suweettt..mama mmg terhebat kn.i love my mama 2,3-888..smpi xlarat kira la.ehehe..mmg segala pengorbanan mmg xternilai jua xterbalas la..syg mama..kem slm sama mama kamu ye..slamat hari ibu utk mama kamu jua.

Moose says:
at: 7 May 2010 at 17:38 said...

sob sob
*lap air mata*

weh lynda ape ni, aku, ko, nahwal si mata beruang anak cikgu. oh lepas tu sumpit pun anak cikgu. hidup anak cikgu!

FareeZan says:
at: 7 May 2010 at 18:12 said...

hai mama.selamat hari ibu. utk mak tok jugak ;P

the miss bride-to-be says:
at: 7 May 2010 at 18:44 said...

i love my mama n we love our mummies. :)

sophisticated bridezilla says:
at: 7 May 2010 at 18:57 said...

EDERQ :
insyaAllah babe. i'll pray I'll grow up just like my bonda.

YAYA :
yeay! aku pon tumpang excited. kem salam bonda kamu ek?
eh, sape bilang gitu? Im happy to have my mom eventho she's single but she's taken by ME hehe =p

SK :
lap hingus tuh. tade niat nak buat korang sedih. luahan hati, nak lak bile masok bab bonda :'(

THALHAZLIN :
tengs babe *hugs*

sophisticated bridezilla says:
at: 7 May 2010 at 19:01 said...

NURUL :
kamu pon pasti menjadi bonda yang sweet pada raina. sy percaya itu *hugs* selamat hari ibu buat kamu *wink*

NASYA :
aku mmg sweet, bonda aku lagi sweet. tengs babe *hugs* nak handbag :(

BAYU :
wsalam. betul kate kamu babe. selamat hari ibu utk bonda kamu juge ek? kem salam padanye *hugs*

MOOSE :
meh sini aku lapkan ayo mate kamu.
haish babe, ramai benOo kekwn aku anak cekgu.. hidup anak cekgu! we're the best. eh, ape kes? hehe kem salam cekgu ek? ucapkan Selamat Hari Bonda dan Happy Cekgu day!

BEJAN :
hi anak murid. ok-ok. nanti aku bilang kat Mama. Maktok degil takmo p klinik. Meh tolong pujuk :(

AIM :
exactly babe. everyone loves their mommies *hugs*

missbutterfly says:
at: 7 May 2010 at 20:40 said...

mak sy pun cekgu jgk.(nk join jgk) hahaha..syg mak sy!!

masmOna says:
at: 7 May 2010 at 23:19 said...

so sweet of u dear :) macam terharu lak i baca wuwu.i'm sure ur bonda lagi terharu if she's reading this..

Sarah Abd Rahim says:
at: 7 May 2010 at 23:49 said...

I've had one of my worst days ever today.. And baca post kau ni, tak membantu mood aku langsung.. Mengalir airmate aku baca post kau.. =(

My mama is my everything to me too.. She's my BFF. The only person that doesn't judge me and that supports me in everything that I do. Now I've got Winder but that doesn't mean that a marriage will change our ties with our family. I still love my mama the same and I know that she loves me back..

Kita berdua sangat untung ada mama yang best..

-xoxo-

sophisticated bridezilla says:
at: 8 May 2010 at 08:30 said...

MS BUTTERFLY :
hehe kite sume syg mak kite kan? ramai betul anak cekgu nih. HEHE sane sini anak cekgu (=

MASMONA :
my mom tak bukak my blog. nanti on bonda's day, i bukak ni n kasi bonda bace ek? i wrote this with all my heart, just for her (=

SARAH :
kau okeh ke? Im sorry babe. Aku tau kau sangat down. chill babe. Nak ajak lepak, let me know keh?

exactly babe, bonda kite ni mcm aku truly bff, laen dr yang laen. they can keep our secrets sgt2 dipercayai. so true babe, we're lucky to have mommies like them.

*hugs*

babe, chill keh. take care.

ZARA says:
at: 8 May 2010 at 11:01 said...

all moms are the greatest. nak share gak. my mom found out my dad ada gf one day... and dia suruh my dad kahwin ngan gf dia tu :)that was 19years ago.

tak pernah once i tgk my mom nanges sbb tu. dia ngan madu dia get along really well. tak gadoh pon.

pergi kursus kahwen hari tu. ustaz tu pesan jangan tinggi suara or bebel banyak sangat kat suami like most of wives sekarang buat.

the thing is my mom tak pernah buat camtu. not once. nak nages pulak.

well. it is indeed very touching bila talk about our mom kan? semua ada story. sigh. here's to all mothers:

Happy mother's day!! We all love u very much :)

Melati says:
at: 6 January 2011 at 14:15 said...

=))

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011