Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Friday, 7 May 2010

A true story. PLEASE BEWARE!

Dear babes, my beloved b2b bloggers and friends. Just a gently reminder. if you receive an email from Maybank2u.com, dun click on that mail, JUST DELETE IT okeh?

From: MayBank2u Alert 
Subject: Upgrade Your Online Account Now
Date: Wed, 05 May 2010 13:57:08 -0400

Maybank

Dear Value Customer,


We are currently upgrading our Internet Banking System for security purpose of your
online accounts. We therefore urge you to click the upgrade link below to upgrade your
account online:

www.maybank2u.com.my/upgrade

Best Regards,
Customer Care Service

Here's the story, i received a call from my uncle telling me bout this. Few days back, last monday, my uncle received this email then dengan rase penuh kepercayaan, die pon UPDATE and UPGRADE maybank2unya sbb my uncle memang banyak berurusan menggunakan maybank2u.com.

Selepas my uncle click the button save, teros kuor pop-up UR MONEY HAS BEEN SUCCESFULLY TRANSFERRED My uncle memang terkejot gile. Wth? Suruh update and upgrade tetibe duet kene transferred? My uncle check his account, memang abes 0.00 dalam acc die. Pity him. Just got back from Brussels, balek-balek kene macam ni. My uncle pon memang tetibe tergerak hati nak update his maybank2u.

My uncle make a police report and report to maybank, but nothing much they can do. My uncle is the 8th victim of this. Sy doakan mastermind ni takkan hidup aman dengan mencuri duet mereka yang mencari rezeki halal. This is the reason why i still queue to make payment, i dun trust on technology. Secanggeh mane teknologi hari ini, hurm, bertambahlah jenayah di dunia ni.

Just a gently reminder to ALL my friends. Please beware of this. Owh yes, lupe lak sy, akhir kate entri ini,

ENJOY UR WEEKEND!
PLS DUN MISS ME sarah, nawal, huda, yaya, aim heeeee :D

HAPPY BONDA'S DAY
to all mommies in the world *hugs*


15 komentar:

farahfatihah says:
at: 7 May 2010 at 13:33 said...

eeeeee siannyer kt ur uncle!!! ai pun pnh dpt emel mcm tu byk kali, then rasa mcm pelik, terus je kol mybank, then org mybnk tu kta, apa saja yg berkenaan update2 ni, dorg xkan guna email, dorg akn panggil ke bank sendiri utk update..

sophisticated bridezilla says:
at: 7 May 2010 at 13:38 said...

FF :
betul babe. dulu i penah dapat dr HSBC mintak update padahal tu bank mase keje lame dulu, memang tinggal sengget je pon. kalo i buat, die dapat sengget je, padan muke!! hehe i call tanye, dorang kate acc i dah lame tak aktif, kalo kene pon, kene ke bank and isi borang bagai.

tu la, ni reminder utk sume, taknak jadi pade kekwn. cian my uncle :(

syanaim says:
at: 7 May 2010 at 13:39 said...

::huh!sangat bahay ok..btw bet bila mau amik beg?ari ni kah?::

sophisticated bridezilla says:
at: 7 May 2010 at 13:46 said...

NASYA :
mmg sgt bahaya. takot aku.

babe, aku ni bute jalan. aku taktau jalan sgt, selalunye suhailaz google maps aku hehe die tak mai lak. kalo tunggu kat asia jaya bisa?

MY says:
at: 7 May 2010 at 14:11 said...

yup.. sgt bahaya.. last time dpt from CIMB. Called CIMB to clarify about it. Spam after all. Since then, dah x pernah bukak maner2 mail from bank..

ShahidaAzlini says:
at: 7 May 2010 at 14:15 said...

takut nye i dgr..skrg nie makin canggih makin bahaya....thank for the info...

ida says:
at: 7 May 2010 at 14:38 said...

ouh kiter xder account tue..
hehe

*nina ismail* says:
at: 7 May 2010 at 14:45 said...

fyi, bank WILL NOT SEND EMAILS to customers nye...bcoz tis medium of communication mmg xselamat..hmm,cian la pakcik kamu sayam.cilakak btol itu org yg songlap.wat semayang hajat kasi sakit perut die."marah marah marah"

sophisticated bridezilla says:
at: 7 May 2010 at 14:48 said...

MAISARAH :
betul babe. ini pengajaran utk sy gak. takot dah nak bukak email dr bank.

SHAHIDA :
most welkam babe. sharing is caring kan *wink*

IDA :
selamat kamu tade. hehe. dah keje nanti, berhati-hati ek (=

NINA :
sayam, kamu jgn nak marah2, kang terberanak lak kang time ngah bace blog ni. cian bapak aila babe. tade rezekinye. bior Allah balas naseb orang begini.
exactly babe, pakcik aku tau ttg ni tapi dunno why on that day, die tergerak hati nak buat. haish. cian die :(

kelipkelipchumel says:
at: 7 May 2010 at 17:15 said...

waahhh..mmg takot.kekadang bila kite time blur ke hapa ke,walau dh tau,tp mgkn akan terklik ke pape ke kn.huih..mintak jauh.mmg daku xkn layan da kalo trima pape email dr bank.mmg xslamat.thanks for da info bebeh.tp cian kt ur uncle.moga2 org yg wt keje tu akan trima balasannya nt.

kelipkelipchumel says:
at: 7 May 2010 at 17:15 said...
This comment has been removed by the author.
sarahsayangjiman says:
at: 8 May 2010 at 03:57 said...

ooo slalu dapat yg ni...cimb pon ader gak..dorang ni..

tak pasal2 duit kawen bleh ilang ni..bahaya giler.

sophisticated bridezilla says:
at: 8 May 2010 at 08:23 said...

BAYU :
betul babe. aku pon mintak dijauhkan dr kite semua. takot babe. tak pasal2 duet gaji abeh :( berhati-hati yuk!

SSJ :
betul babe, duet kawen sy tak pernah simpan dlm bank, sy ni old skol, simpan dlm asb sbb susah org nak bwk kuor duet sy hehe =p

qyla says:
at: 13 May 2010 at 00:58 said...

Hi,
Im just blog hopping and found your blog. Thanks for this info. I need permission to link this post at my blog. So that my friend will be aware too.

Thanks. :)

zuzu says:
at: 13 May 2010 at 23:40 said...

nice blog..keep it up ;-)

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011