Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Friday, 4 June 2010

haros ke?


Hey peeps!


Ya Allah busy sangat hari ini. I have to take care of my maktok. Ini bukan mengeluh, sy tak rase menyesal atau penat menjage nenda. Yes, this is my time! It's just that, sy sangat marah dan frust dengan staff nurse yang tukor rice tube nenda. I may not know anything bout medical and stuff tapi bile tengok nenda menangis dan terbatuk. 2 KALI NENDA KUOR MASOK TUBE FROM HER NOSE! Firstly, sebab rice tube size 16, suppose to be 14. Secondly, tube yang dah ditukor ke size 14 bocor. Boleh gitu? Eeeeiiiiiiiiiiii ok ok, no use arguing. Finally sy merayu pada doctor di Medical Centre berdekatan utk datang and Im willing to pay, tak kesah asalkan the tube boleh fix and i can feed nenda, 12jam tak makan. Gile kapa?
Okeh, that's not my main point. My main point is, bile ade saje sedare mare, tidak kiralah yang datang dari jaoh ke, dekat je, saket telinga bile dengar;

"Eh, kamu dah bertunang last year kan? Bile nak langsungnya? Si xxxxxxx yang bertunang hari tu pon dah nak kawen"

Eh eh, lazer betul! U know nothing and please jangan nak maen "boh" je! Inilah pepatah melayu yang ade dalam buku bahasa melayu kite iaitu KITA HANYA MERANCANG, ALLAH MENENTUKAN. Got it? Yes, it's been 9+months kami bertunang dan mengikut perjanjian, kalau boleh nak diikat selama 6 bulan atau less than a year. Ape boleh buat, at first, company wanna send him off to Vietnam dan alhamdulillah tak jadi tapi he will relocate kat project di Jurong West for 2years - iye, bermakne sy akan berjaohan seketike selepas berkahwin. Kalaulah tunang sy boss besor, no prob babe, tapi die hanya kuli macam sy jugak. How? Rezeki yang dicari untuk kami berdua bukan saje sesuke nak keje jejaoh. Paham makcik?

Next, perlu ke kite mencari partner yang pendapatan atau gaji bersih 4k and above? WOW! Mata duetan kau! Cukop sekadar kelayakan dan kemampuan partner kite, betul tak? Kalau sy nak tunggu si dia gaji 4k, kompem ditunda ke tahun 2020. Senang cete. Kalau bonda sy gaji 10k setiap bulan, kami tak perlu cari duet utk kawen, baek Bonda sponsor dari nikah ke sanding ke tandang. fullstop! Boleh gitu? Ape erti sesuatu perkahwinan itu kalau satu sen pon takde dari diri kite sendiri. No offense okeh. Ini pendapat peribadi sy sendiri, tiade kaitan dengan kamu semua.

Susahnye nak menjage hati orang sekeliling. Nak lak bile ade yang membuat perbandingan dengan kite. Ade pula yang berkate, "Eh, si xxxxxx dah tukor kereta nak kawen ni" Again i have to answer, "Iyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee die mak bapak kaya, bolehlah! Kite ni semua nak diusahakan berdua, eh, bertiga. Mane mampu!" Kalau bonda tokey CCM, i'll get 10 caldinas for myself and him. Owh yes, I LOVEEEEEEEEEEEEEEE CALDINA! Meh bagi sy hadiah perkahwinan nak? The best ever gift! Tapi haros ke ade kereta besor before kawen? Kami berdua ade perodua je, cukop ahhh tu, satu motor, dah berbaloi. Kalau tak cukop gak, nanti sy beli rapid KL tu. tunggu-lah!


Ade jugak orang yang akan tanye, duet hantaran berapa? wOhOOOooooOoooo!!!! I hate this part. Makcik-makcik ni sampai ke duet hantaran pon nak amek tahu. eh, kalau duet hantaran sy 1million, kompem dah hebohkan kat makcik-makcik ni. Tapi perlu ke nak tanye dan amek tahu? Susahnyeeeeeeeeeeeeee!!!!! Semua menda mereka nak amek tahu. Takmo cakap banyak tentang bab ni, siyes, i hate peeps asking me this.

Susah betul ek nak handle this situation. Pesanan buat makcik-makcik sedare mare dan sahabat handai yang membace blog sy, sy hanya mampu merancang, Allah menentukan segalanya. Yang penting, kite tak boleh cepat melatah, diamkan diri dan senyum - walaupon tak ikhlas! I've face all this yesterday and today. Tomorrow and future, kalau ade lagi yang bertanya, print saje entry ni dan bagi mereke bace - haha berani kah hazlynda?

23 komentar:

Yanie says:
at: 5 June 2010 at 00:59 said...

Babe, i juga tak suka nye lah cakap2 orang bila nak kahwin ni.. rimas rasanya. End up, malas dah nak share2 dengan sapa wedding preps. Sebab depa ada idea2 tersendiri,tapi keep on memperlekeh idea kita. Adoila. Pasal dah tunang bila nak kahwin pulak, i dah imun dengar soalan ni babe. Sebab we all tunang hampir 2 years kan, orang2 tua biasalah.... Dok bising ja kat kami dua. Bila nak kahwin? Bila nak kahwin? Haish, kalau depa sponsor, hari tuh gak i kahwin... Hahahaha

SyimaSyaz says:
at: 5 June 2010 at 01:12 said...

same lah....
lagi lah bile terpaksa cancel e-day...sampai dah tak reti nak bukak mulut sbb tak tau nak ckp apa dah.bila jawab...'kita rancang,jodoh Allah tentukan'...mesti diorg jwp balik 'kena usaha...'.usaha lah ni,igt kitorang tengah joget lambak ke? hmmm...

so kesimpulan, semua yang manusia akan facing this kind of questions....

my note says:
at: 5 June 2010 at 01:48 said...

sokong sgt...., susah betul nk jaga hati sume org, balik2 diri sendiri jugak yg merana........saya paling x suka klu org tanya banyak... "bila nk tunang".. "bila nk kawin".. sume la..., klu ckp pown salah, x ckp pown salah... payah sungguh nk paham org dengan situasi yg gawat nie...

banyak bersabar..., people have many kind of attitude.., thats make our life happy n sad...

♥♥relyza♥♥ says:
at: 5 June 2010 at 07:48 said...

ouh lynda,virus ini merata2 dear. sume kot rasanya akan alami. anor cukup tak suka part yg nak tukar + tokok tambah prep dlm wedding plan kita. haish! rasa nak pelakung sume org.
pikiran org2 tipikal neh payah. dah tersemat dalam kepala sejak kecik. sampe ke besar terbawak2 & diorg susah nak terima perubahan.
sabar lah yer lynda. kang kita cakap lebey2, ada plak yg boikot wedding kita padahal sedara sendiri.

Elly Anaille says:
at: 5 June 2010 at 08:46 said...

huh. bnci jugak. i pun bertunang lama. setahun lebih. pastu ade la masyarakat yg dok tanya2 bile nak kawen la, itu la ini la. ishhhh brape zillion kali nak ckp, aku kawen bln 10. aku jemput punye. tendang kang!

lagi satu yg panas kalau time i bli sendiri certain2 brg kawen ni with my own money, friends akan wat2 pelik and tanya, 'eh, nape tunang u x blikan?'. eh, aku bukan mcm korang suke susahkan boipren. minum air teh segelas pun soh boipren byr. aku tau la tunang aku earn brape, aku earn brape, msg2 xnk susahkan msg2. itu namanya COMPROMISE. huh. buduh.

ahaha, aku emo lak. nnt nak wat entry pasal ni gak la. huhu.

ElyaElmo says:
at: 5 June 2010 at 10:56 said...

kadang2 sedara mara ni..saja jee nk cari topic nak berbual dgn kiter..
saja laa tnye2 bende2 yg akan menyakitkan hati kiterr..cth macm issue hantaran, gaji pasangan kiter...etc..
die tak tahu nnt anak die nnt kawen macam mana..

the miss bride-to-be says:
at: 5 June 2010 at 12:35 said...

ish bab sedara mara tanya tu yg paling menyampah. bukannya pakai duit diaorang pun yg diaorang beria2 nak tahu. in d end i juz buat tak tau n senyum je. kalau melayan diaorang mmg boleh menggelegak otak u.

MY says:
at: 5 June 2010 at 13:16 said...

totally understood.. tapi kan.. yg pelik naper selalu perempuan jer yg ditanya. ke lelaki kena jugak.. hmm

Girls Like Me says:
at: 6 June 2010 at 00:39 said...

typical malay! the best word ntok describe2 joyah2 pendengki neh..hehe..nyampah kan..sibuk je nak tau hal org...klau buat grand sgt ckp bazir la.., kalau buat simple lak, ckp ,tak cukup duit ke..haish...susah no org melayu ni..takpe la linda..sabar jela..mult org mmg susah nk tutup..janji kte tak kacau org,,kan??wedding kte,,suke ati la nk wat pe...kan2?
i sokong u lynda =)

anil lutaze says:
at: 6 June 2010 at 12:16 said...

hahahhaa..biaserlah tu bett

makcik2 aku dulu kepoh tanya..baju ni berapa ribu..aku selamba je bgtau harga..senyap terus..

pastu tnye itu tanye ini..semua melibatkan duit...haiya...realiti masyarakat betoll...

sabor je lah bet ya... yg pnting mjlis kwen ko .. bukan depa..ko yg bahagia....

kelipkelipchumel says:
at: 6 June 2010 at 13:40 said...
This comment has been removed by the author.
kelipkelipchumel says:
at: 6 June 2010 at 15:32 said...

serius babe...daku pn bengang gk kekadang ngan sdara mara nih..kamu yg dh betunang,gitu soklannya.daku yg lom ikat pape ni pn kena gk..bila nk kawennya?ke dgn bf yg dulu lagi tu?hellooo..apa kes?ada kite kesah ank dia sblm ni pn beria ia nk kawen sgp g keje jauh bagai,tup tup dh tkr boipren lk skng then jua kecoh mau kawen ngan org tu siap jd drdiver dia lg nk g mana2 makcik?

aihhh...mcm2..maap la.teremo lk.ehehe..sbb daku pn br jep lps diajukn soklan yg berkenaan lg lately

kay kamal says:
at: 6 June 2010 at 23:25 said...

mayb dier beso kan ryle's tube tu sbb asek tersumbat kot...

and i pon tak suke org yang kepoh hal kite tak tentu hala..chis~ btul

fareezan says:
at: 7 June 2010 at 10:06 said...

mkcik tu ade ank laki x.gj 5k above? kalu de suruh die minang akula.

Sarah Abd Rahim says:
at: 7 June 2010 at 12:17 said...

Adussss.. Sedara-mara kita ni kan, walaupun diorang bleh meriahkan wedding kita tapi dalam masa yang sama diorang bleh spoil everything. Senjata: Mulut. Tu je ek? Padahal kalau perang kita pakai pisau lah, senapang lah. Tapi diorang, tak. Pakai mulut je dah boleh merosakkan segalanya.

Benda paling best untuk kau buat: tutup telinga. Masuk kanan then kluor kiri. Hisssh.. Penat tul ngan orang² camni. Insya'Allah kita semua takkan jadi camni bila dah tua nanti. Amin.

iedayah says:
at: 7 June 2010 at 12:27 said...

dear..mulut org mmg ssh nk tutup coz dorg xde kt tmpt u.ignore kn je si mulut potpet tu..haha..lalala

Mawar misswateva says:
at: 7 June 2010 at 14:08 said...

i pun naik muak da ngn soklan2 cmtu.lg2 makcik2 yg dok sibuk tny bile nk kawen..bile nk kawen.
ehh..xkn la kawen tahun depan, tp tahun ni da nk kne mnjemput plak kn?klu kite ckp2, nt kate kite ni kecoh plak..aiishh. i really dun understand these ppl.

farahfatihah says:
at: 7 June 2010 at 17:00 said...

babe, wat xtau je k

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 8 June 2010 at 00:37 said...

YANIE :
betul babe. sy pon kalau dorang nak sponsor, kompem dah kawen dulu tapi ngan syarat suh dorang melutut mintak tunang sy balek KL. susah ek nak senangkan h ati orang sekeliling. kite yang saket hati. tapi yg penting, diamkan diri je lah, luahkan kat blog hehe (=

SYIMA :
sangat setujuk babe. kite ngah joget lambak la ni beramai-ramai sambil tunggu duet jatoh ke atas riba. Allah menentukan, cume tunggu mase yang sesuwai je. bilang kat dorang, "ape kate makcik2 kawen dulu?" hehe jahat hazlynda nih!

MY NOTE :
betul babe. sumtimes kite kene imune je mende2 mcm ni ek? malas nak dipikirkan sbb banyak lagi bende yang nak dipikirkan. haish!

ANOR :
betul la babe. susah skit bab-bab melibatkan keluarga ni. perlu jage hati dorang. kang tak pasal2 dorang boikot wedding kite. dah le aku ni family from side bonda je *doink*

ELLY :
sila-sila buat entry ini hehe. hurm, normal la babe. kiete share everything for the wedding. kalau nak harapkan lelaki 100% mmg la kite ni anak raja kot? haishhhh duet nak simpan sampai matikah? ala, kawen pon once in our lifetime ek. makcik2 ni sebok je tanye.... eh, like mine, cuzzy2 pon sebok gak! suke compare! i hate that. huh.

Amalina says:
at: 8 June 2010 at 10:36 said...

dear..i sgt2 paham dgn ape u rase..serious tension if diorang asik tanye soalan2 pasal our wedding..of course in the beginning, i was demn excited to share those infos with them..but seeing their face when they heard my idea, it makes me sick and tired..tak termasuk comment like..eii murah nye, takde yg mahal sket ke? or awat simple sgt, x grand la macam tu..
so i amik jln mudah..avoid meeting them till my w-date and avoid talking about my wedding to them..

about duit hantaran lagi la..if they really know the amount..sure i menjadi bahan umpatan 40h 40 mlm :(

Moose says:
at: 9 June 2010 at 09:18 said...

setakat ni sedara mara aku takde sebuk2 tanya sangat maybe sebab aku jarang balik rumah parents kot. baguslah kan, i mean part yang tak tanya tu. tapi since parents aku rahsiakan amount duit hantaran berapa, benda tuuuuu je yang diorang sebuk2 nak tau dari masa tunang sampailah hari ni. nasib baik dapat parents yang memahami. lepas dah parents aku tanak bagitau, dok speku2 plak

cik senah says:
at: 9 June 2010 at 10:06 said...

hermm.. kita serupaaaa.. :) hehe.. cik senah yg nak menyambut bln ke-6 pertunangan pun disogok dengan soalan2 menyampah mcm yg lynda alami.. huh! nyibokk betoi kan..?

kalau cik senah bertunang ngan datuk ka.. tak sri ka.. dan2 tue dah aihh cik senah kawen.. tp, nak wat ghumana.. cik senah tak berkenan ngan org2 berpangkat niee.. coz cik senah sendiri tak dak pangkat besaq punn..

cik senah lebih suka ngan org yg simple, sempoi & dari golongan kebanyakan.. bkn bangsawan.. coz cik senah kurang gemar ngan protokol dan apa kejadah lagi yg sewaktu dgnnya..

yg pastinya.. cik senah malas nak layan ngan soalan laghu tuee.. kalau menyakitkan ati sgt..dan berulang kali tanya soalan yg sama.. cik senah CANCEL aje nama org yg bertanya kerap ( a.k.a bz body ) tue dari senarai tetamu jemputan cik senah.. puas hati..!

bkn apa.. kalau jemput pun.. geng bzbody nie jugak lah nak jadi juri nak komen itu ini ttg preparation wedding kita.. baik tok sah jemput.. ( padan muka! ) hehehe - kejam kan cik senah niee.. :)

masmOna says:
at: 9 June 2010 at 22:38 said...

mulut orang ni memang mende yang paling susah kita nak tutup. (ye lah sebab mulut dia kan :D )
So, kita tutup telinga kita sendri. Senang jeh kan? Buat pekak je babe.

Agaknya dari kecik kot deorg jadi kepoci. Heh. Sabar k

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011