Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Wednesday, 9 June 2010

répondez s'il vous plaît


Herlow peeps!

Okeh, that's not a bad word. All i wanna discuss is on RSVP. It is from a formal french phrase répondez s'il vous plaît - RSVP that means PLEASE REPLY. A verb, meaning to respond to an invitation in the aforementioned context. I would like to discuss more on this matter. I swear, this is a short entry. I have not much time, training in an hour.

source from abg gugels


For home wedding, i dun think we need to RSVP as the guests will come and go for certain timing but yet, around 1-3pm will be packed and guests will have to wait for their chairs. This is the hottest period hour for home wedding during the daytime. Night wedding, peeps will come one short around 8pm and we have to set up lots of tables. Of course we dun want our guests to stand and wait ek? Kamu nak? *haish*

Weddings in the hall, hotels and club house, i assume we need our guest to rsvp us as soon as possible right? I've been few wedding at the club house and hotels. The thing is, of course, no childrens-lah ek? I will always find some difficulties in seating at the table I'm supposed to. For instance, I was placed at table #49 but as i reached, the table was full and I have to seat somewhere else where there will be empty 2 places for me and my bonda. This will happen if there is a seated wedding manner.

The major problem we're facing right now is, bonda and myself would like to have the seating manner on my wee-day. YES! I find it proper and not cluttered. Peeps will pay more attention on ME and hubby to-be (of course-lah!) This is our personal opinions on seating manner. No offense ek. The thing is, what if we set this and this person for table #10, and if it is full, let's say there are people bringing extra people on that day, walhal mereka dah rsvp that only 2 guests will be coming, tetibe pula 3 orang and they occupied the space. Ok, we dun mind paying for extra heads. For sure, there will be hole here and there in every table - trust me on this! Alaaaaa where ever we go, of course we wanna sit and chit chat with peeps we know and seat in a table with them. But do they understand the word RSVP? Make it clear, state down how many coming, we have to pity them to, let's try to make their event a successful one.

Hurm................. What will mine be like? Seating or buffet? Argh!

Gudday peeps. Take care.

20 komentar:

NahWaL says:
at: 9 June 2010 at 13:30 said...

beb, aku pergi wedding kat puspanita haritu, dia buat gini tau. 3 meja untuk bloggers (contoh), so dok je memana. takyah daftar. daftar lambat. antara 3 meja tu kalau ko rasa ko blogger, ko dudukla. haha. tapi penanggah mesti ada la tu usher and they have to know the guests are from where. macam haritu aku pergi atas kapasiti family frend yang keje dengan uncle tu kat LA. so kami dok kat meja LA. so tak kesahla nak dok sebalah sapa pon as long as geng kita. yang takda geng tu, macam tak belong to any company,just tell them to sit anywhere yang ada number. easy and simple. takyah fenin kalau orang tu duk kat tempat yang not assigned to him/her

kay kamal says:
at: 9 June 2010 at 13:32 said...

i have to do buffet style cz mommy and daddy wanted a total of 2500-3000 guests..mane nk carik tempat muat 300 tables ye tak?

i thk since im on a budget. my preference is buffet walaupon hati sgt suka seating dwn type of arrangemnt

PurPLe LaDy AiFA says:
at: 9 June 2010 at 13:48 said...

my wedding nnti akan buat seating style kot.. the problem is, i malas nak buat seat arrangement.. so pandai2 usher bawak guests memenuhi tempat di hadapan.. tp beberapa tables harus direserved for friends ar.. xsure akan jd hectic ke x.. just berdoa saja nie.. :s

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 9 June 2010 at 14:10 said...

NAWAL SAYAM :
huh.... betul tu babe. sangat bernas. kak ngah selalunye mmg bijak weh. aku pon rase nak buat gitu. susah nak nak assign orang sbb orang takkan duk kat table yang disuruh tapi pening bile ade orang yg memule kate 2orang dtg then tetibe 6orang dtg. eeeeeiiiiii pening! kasihanlah kat org laen same.

KAY :
WOWWWWWWWWWW!!!!! 2500 to 3000 pax, byk tuh babe. susah gak nak carik yg muat 300 tables. happy preparing!

AIFA :
haaaaaaaa betul tu babe. kalau seating manner mesti hectic skit. takpe, kite berdoa bebyk ek. all the best babe!

farahfatihah says:
at: 9 June 2010 at 14:16 said...

babe, u wat la table utk bloggers ek hehehe i nak tau..i RSVP skg k...hahaha

Sarah Abd Rahim says:
at: 9 June 2010 at 16:51 said...

Sadly, this is one of those things that Malaysians or Asians for that matter don't respect. Or understand? Tah la. Tapi memang macam tu. Suruh RSVP, tak RSVP tapi tau² muncul. Suh RSVP, katanya 2 tapi yang datang 5. They just don't get it. Sigh.

cik yaya says:
at: 9 June 2010 at 17:22 said...

oke aku da tau cane nk nyanyi betul2 lagu si.... alamakkk...aku lupa la nama dia.boleh?

Lunda..heeee...aku tak kesah pon korang buat cane2..soh besila pon aku rsvp jgk.hehe

thezaila says:
at: 9 June 2010 at 17:25 said...

i guess.. malaysian x biasa ngn RSVP nih.. oooh sungguh best kalau dapat buat wedding on sitting manner.. mmg eyes on the bride habis la .. like kay... my guest would be 2500-3000 kot.. mmg kami tidak mempunyai budget utk makan ala duduk di meja.. maka buffet sahaja..

thezaila currently listening to RSVP by maulana af8

Nurulhuda|Adlie says:
at: 9 June 2010 at 18:59 said...

haha! aku cop dulu, tak kira kene ke tak kene ke..

yaya aku bersila sebelah ko boleh? malu la dgn yaya.. haha..

missbutterfly says:
at: 9 June 2010 at 19:38 said...

haha..std la org msia punye minded..jwb dtg 2 org tp tgk2 dtg 4 org.blh? n pnh dgr smpai xcukup meja then guest kena mkn kt luar dwn.haishh..
btw i pun maybe buat seating manner.tgk pk plan how to avoid semua nih.maybe buat registration table kt dpn, print out the name list n mtk tlg usherette tunjuk table mn yg perlu diorg duduk..

hidden.wing says:
at: 10 June 2010 at 03:00 said...

lynda, selalunya for seating case meja kosong lagi banyak dari meja tak cukup..sbb ppl tak RSVP or RSVP but tak datang =( u boleh send invite extra 20-30% to cover possibility yg tak attend :)

assigned seating tak penting sgt for huge guest no. prob esp for meja depan2/tepi aisle, if ppl tak dtg, then others tak berani nak duduk situ & terus occupied meja belakang..end up dalam gambar byk meja penting kantoi rongak2 hehehe..

Moose says:
at: 10 June 2010 at 10:32 said...

malaysian ni belum pandai nak RSVP. kot malas nak anta kad jawab balik tu, SMS je sudah kan. pelik betul aku.

aku rasa klo ko nak buat seating, buat cam nawal cakap tu, tak payah register tapi ko label kan table tu. like bride's/groom's colleagues, bride's/groom's high school friends, bloggers camtu la. sebab ade kenduri kwn tunang aku dia assign kitorg camtu.

arina_aris says:
at: 11 June 2010 at 20:42 said...

cik lynda,,kamu pnye banner sgt comel la..suke!! ;p

MY says:
at: 12 June 2010 at 01:05 said...

hi lynda..

hmm last time yg I g my frens nya wedding tue dia ada buat kad jawapan .. so mmg repeatedly dia pesan please reply.. and confirm whether you are coming alone or with partner. only single or a couple were allowed in her case. Tapi kan yg sedihnya, kitorg masuk no meja kitorg xda.. 2 tables for us. huhu.. tapi nasib la ada org tue ckp duduk je mana table kosong.penuhkan.. tapi everything went smoothly. even better. the view is much nearer to the dais.

So, all the best to you.

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 12 June 2010 at 01:50 said...

FF :
hahah ok ok, nanti sila jadi warge bloggers pertame utk rsvp ek. sms sudeh~

SARAH ABD RAHIM :
huh, u're the most understanding dok! ape yang kau fikirkan tu, same ngan aku, susah nak handle rsvp but yet nak buat seating manner kan? pelik hazlynda nih!

YAYA :
kak ya nanti ko jgn terkejut ek kalau kene dok bersila hehe back to old skewl. cool kapa! hehe ngan kaen pelekat ko? hehe rindu ko le kak ya!

ZAILA :
hahaha i pon bile nak buat tajok ni teringat lagu af8 tu tapi lupe sape nyanyi. ahaaaa betul kate kamu, mebe malaysians belom ngerti rsvp ni. susah jugak ek?

Shay Rahman says:
at: 13 June 2010 at 12:12 said...

aku tak jemput ka...

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 14 June 2010 at 11:59 said...

EPOL :
aku tunggu jemputan dr ko dulu ngehehe insyaAllah babe, aku jempot (=

Sarah Abd Rahim says:
at: 14 June 2010 at 12:19 said...

Kalau aku ada option, aku tak nak jemput "abah aku punya makcik punya sepupu punya anak sedara punya cucu". Sebab orang² cam ni la yang aku tak kenal dan orang² macam ni gak la yang tak pandai RSVP. Jemput orang muda je sebab diorg paham maksud RSVP. Lagipun kalau pakai system RSVP best, bleh buat sit-down dinner. =D

♥ balkidz_hunny ♥ says:
at: 14 June 2010 at 17:54 said...

i nak RSVP jugak leh tak?? hihi..
i tetibe teringat lagu maulana :)

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 16 June 2010 at 00:11 said...

HUDA :
eh kak long, ko malu dgn kak lang? haish! haaa silalah. konsep aku dok bersila makan sedulang - mcm dolu2. best gak ek!

HW :
babe, exactly. betul cakap u, end up nanti kalau kite invite the total tu je, mesti last minit ade yang takleh dtg la ek. my uncle pon ade bilang suh anto extra invitations. hurm..... nanti nak email u lah tanye bout this sbb dulu pon u mesti buat rsvp konsep ek?

MOOSE :
aku pon rase gitu la babe. buat mcm yg nawal sajes tu. atleast takyah nak beriya bagi seating number ek? buat extra penat je.
agree la babe, malaysians belom leh tepati ciri2 rsvp 100%. susah tul ek.

ARINA :
tengs babe! sy pon suke weeeeee~

MY :
mane2 pergi seating manner kompem takkan dapat tempat yang di'assign'kan ek? thats why ape yang di'suggest' oleh nawal boleh dipertimbanghkan. dudoklah dimana saje under the label, as long as penuh ek *hehe*

SARAH ABD RAHIM :
hazlynda kushairi pon rase begitu jugak dok. ajak sedare mare yang jaoh dr johor tetibe ade lak sedare mare kat kelate, eh, ape kene mengene? and the best lak, tetibe bagi wish kat video aku nanti? haha chesh~

BALKIDZ :
boleh. insyaAllah babe (=

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011