Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Monday, 16 August 2010

Love is just a word (=

Salam Monday peeps! Salam Ramadhan *hehe*

I bet this gonna be a loooooong entry and pls bear with me *haha* Cube tengok ticker *wink* August 16th, 2010, it's been a year we got engaged. Alhamdulillah. I started to blog on weddings after my e-day, so, mcmane sy handle e-day? Without any guide, teros je uruskan sendiri. diy? the diy part *haha* - only the rOom! Alhamdulillah, dah setahun kami bertunang, selalunye orang akan berkahwin dalam mase 6 bulan / 1 tahun, but in my case, kami terpakse anjakkan sedikit, i mean lebih mase untuk wee-day - 1 year and 4 months till our wee-day. Dugaan? Sangat menduga and here goes the story... *hoit, dun yawn yet! belom start lagi nih*

Dugaan SEBELUM bertunang

Owh yes, sy ade dugaan sebelum bertunang. Pada mulanya, kami nak date merisik, tunang n wedding pada 2hb. Merisik berlangsung pada 02.05.2010 dan mengikut perancangan awal, bertunang pada 02.08.2010 manakala berkahwin pada 02.10.10 (naseb baek kak ya, aku tak jadi kawen date nih - haha* Back to the topic,... unfortunately, hurm..... dugaan kan? Sy demam 5 hari sebelum majlis - gara² bertungkus lumus cat n siapkan bilik. 2 hari sebelum majlis, doctor check darah dan sy positive denggi-lah bukan HIV *podacit* YES, SY POSITIVE DEMAM DENGGI and admitted to the hospital. They said Hospital Sungai Buloh is the best place for denggians. Wth? Lembab kot. Dari jam 0830 hingga 1915 tunggu nombor, tak jugak kene panggil - ape kes? Teros bilang pada Bonda, send me to medical centre nearby our house, i dah tak larat. Straight away pergi, register and masok air, simple as ABC, nape di Hospital Sungai Buloh sgt complicated? Dah lah, during that time, H1N1 top rank in the list *seram* So, semuanya ditundakan and 3days after, sy dah sembuh dan sehat but then - no more diy things to do. I need loooots of rest. E-day ditunda pada 16.08.2010 - huh, dah tak pedulik dah 2hb sy tuh *sobs*

Ok, here's a lil' review on my simple e-day - mase ni tak reti nak cari on blog and survey, so, maen terjah je mane tau (=

1. Make Up
My make up, as usual, touched by Nasha from Izatt Artistic. This is because, dari zaman aunty hinggalah ke all my cousins, kami bersama Izatt's team - kebanyakkannye dengan Nasha. Susah kalau ade sedara mara pandai make-up, no matter what, we will hire them, betul? angguk je okeh! Owh yes, sy nampak kurus bukan sebab make up ek, disebabkan denggi, my weight dari 55kg turun 51kg okeh! WOW! haha =p
2. Discussion
Hurm... takmo sebut entry sedih lagi. Wakil bahagian sy, Bonda serahkan pada my uncles utk berbincang dan berunding. Picture below is my uncle - selaku ketua wakil *haha* and his father *ehem, bakal ayah mentua ai*blushing!*
3. Baju Kurung Moden
Dan sy ketika itu, hanya mampu control cun sambil duduk bersimpuh, WHAT? duduk bersimpuh mcm gadis ayu *sila muntah* Baju kurung and veil are from Salikin Sidek, material, i bought it myself. Sy sangat tidak suke manik / labuci / ape saje yg bling². I want it white, simple but yet gojes *haha*
4. I'm his FIANCEE!
WihUuu finally, alhamdulillah, half of the journey to go and now we have 4months to do our preps! I have an engagement ring which is now my favourite accessory~

saat control cun, phew, nasebaek tak drama ngan Bonda (=
5. Hantaran (from his side)
Okeh, dulang hantaran sy, bukan dulang sebenarnye. I want those sets sbb nanti bile dah kawen, we can use them back *haha* We bought that @Living Quarters, One Utama. Alhamdulillah masa sy nak beli, it was 50% off. wihUuu... bonda bilang, rezeki jangan ditolak *haha* So, let his side to send me these, and I got them! So evil ek, but Im trying to be smart.
From left, tepak sirih | cincin | baju kurung |chocolates | fruit cake | cherries
6. Hantaran (from her side)
Hehe from my side, we decide to use baskets. So that, my future in-laws that used them for the upcoming raya *hehe* Dulang segalanya from Uncle Salikin. Why Salikin? I have the answer - later!
From left, tepak sirih | songket | baju melayu | chocolates | fruit cake | grapes | kurma + hazel | crabtree & evelyn
7. Centerpiece
Yes, i dun have this on my mind. Apa yang sy tau, khemah, scallop, kerusi, alas meja and everything must be WHITE. Yes, ALL WHITE. shadap, ai suke putih (= This was my cousin's idea. Since kami ade banyak bunga berlebihan from the hantaran, we decided to get the bowl @tesco nearby and taraaaaa............ yes, peach is his theme and white, of course-lah sy ek!
8. Mini pelamin
Here's the story. Pada awal perbincangan, sarung cincin dilakukan dalam bilik - sbb itu sy beriya mengemas bilik, the room must be presentable, but then Kak Long advised not to do in the roOm sbb nanti mesti ramai nak masok and the room akan jadi pack, no air to breath. So, cancel that plan and by last minute request, Uncle Salikin manage to get me this mini dais. Okeh, why Salikin? Yes, 80% of my e-day is all from Salikin. Salikin used to be my bonda's PIBG member. And from there, we managed to get what we want. Mase tu manalah sy tau nak berbelog. I started this blog as my personal blog yg entah ape² *wek!* - 10 kali ulang kot?
9. the rOom
Here comes the room, my favourite part. Yes babe, sy cat semula dinding and ceiling *haha* no matter what, the room must be presentable. Why? Make up and kekawan pasti lepak dalam bilik while waiting for me to make up and ready. Cadar is from Dubai *erk, aritu silap bilang* with love in the middle * i loike!* The rattan bed belongs to my bonda, yes, since 1982 okeh? Hinga kini, maseh ade. phew, penat tau polish balek. Deco on the ceiling tu pon i did it myself. Inspired from SSF, teros beli and panjat tangga utk lukis line and straight away paku. Im satisfied with the room walaupon sampai kene denggi *horey*
10. The fiance
Alhamdulillah. there's no words to describe my feeling on that day sampai butang baju tu terbukak *over tau* Half of the journey to tie the knot! *insyaAllah*

Dear Fiance,
Love is just a word until you came along and give its meaning. Never ask why I love you, just accept that I do and that, I'll do for the rest of my life. I love you because I know you're always there to hold me when I fall, there to listen when I need you and you're always there when I feel lonely and down. Remember dear, whatever our souls are made of, yours and mine are the same. Grow old along with me, the best is yet to be. 143.

Let's get started dear, we have 4 months to go! Row row row your boat!


Dugaan Bertunang


Dugaan Allah haros diterima dengan redha, betul tak? Dugaan bertunang yang sy alami bukan dari kami sendiri, i mean, takde gadoh² - so far, alhamdulillah. Walaupon berjaohan but yet still call / text, sudah memadai.

Date ditunda
Date ditunda dari June, owh awal sangat kate mereka then tunda ke October (selamat Kak Ya!) sbb the fiance haros dihantar ke Vietnam and Singapore for this year's project. Ok fine, kate mereke, tunggu sampai the fiance back for good and settle down the wedding, ditunda ke december. But then, bile difikirkan balek, 10.12.10 tak banyak beza, ditunda 3 minggu selepas ke 1.1.11 - sbb sy nk date cantek! haha - that's me. Okeh, close the deal! fullstop.

Nenda admitted
Nenda admitted 17.05.2010, ade hikmah disebalik date ditunda. The fiance tak jadi dihantar ke Vietnam but the dihantar ke Singapore till 2010 - lamenye! But i'm lucky, Singapore dekat je kot drpd Vietnam. Alhamdulillah, Nenda pon makin hari nampak perubahannya walaupon she's bedridden. Everyday sy bilang pada Nenda, you have to be strong, nanti lynda kawen, dok atas wheel chair, you have to be there with me. Nenda blink once - tandenye OK! Yes, we teach her to blink, easy way to communicate. Cian Nenda, will pray the best for her. amin.

So far..... nothing much. Itu je kot? Eh, ade lagi satu, but keep it for next year *haha*

Till then babe, back to work!

23 komentar:

NahWaL says:
at: 16 August 2010 at 09:35 said...

hoi panjangnya tak lart tau. HAHA. muke dik mie sangat nakal. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. yaya sila sambung

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 16 August 2010 at 09:41 said...

KAK NAWAL :
dik mie always tau! bajet cute.
HAHA entry panjang yg pernah aku buat. phew! 1st time.
aaaaaahhh nak suh yaya. shadap kak ya! kang die lebeh merapu~

syanaim says:
at: 16 August 2010 at 10:54 said...

::x suka tgok semua pic ko lynda..lawa sgt!!hahhaha..::

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 16 August 2010 at 11:00 said...

NASYA :
mek, pic ni budak kelas aku yg amek
haish! apedaaaa.......
ke... ko tak suke tengok sbb aku lawo? KAhKahkahkAH =p

farahfatihah says:
at: 16 August 2010 at 11:47 said...

wahh baru dapat tgk full review ttg E-day kamu!

puan rocker says:
at: 16 August 2010 at 11:56 said...

lawa la ur bed frame dear. anyway takpe dah nak dkt dah ni dgn ur w-day. hope u stay strong babe. ;)

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 16 August 2010 at 12:06 said...

FF :
HAHA before this ade le tapi mase tu belom ke arah wedding blog, personal blog je. review pon tak byk daa... tak menarek pon (=

AIM :
tengs babe! not my bed la dear. bonda's. HEHE. ahaa approximate lagi 4 bulan. phew! time flies~

ceklala says:
at: 16 August 2010 at 12:26 said...

tetibe nk nangis bc entry ko kali ni! why?? sbb aku kenal ko sgt lynda...saat ssh senang ko n dugaan2 ko...pe pun ko mmg tabah beb! syg ko lebih nih muaahhhh! hahah...always doakan yg terbaek utk ko...;)

♥ dak pink says:
at: 16 August 2010 at 12:50 said...

gud luck tok ur biggie dear.

psst: tatau mcm mana terjalan di blog ini,papepun, thru my reading, ai tau, u sgt kuat dan tabah. =)

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 16 August 2010 at 12:57 said...

LALA :
HAHA jgn nanges babe. aku dah redha dengan ape dugaan aku nih. aku tau ade hikmah disebaliknye cume perlu bersabar. hidup kite kan penuh ngan dugaan Allah. tengs babe. doakan segalanya berjalan lancar ek nanti. amin.

DAK PINK :
tengs babe. no worries. insyaAllah sy cube yg terbaek. amin. eh cube? cube ape? cube yg terbaek utk wedding ek (=

0sh!Nz d' sen0r!ta says:
at: 16 August 2010 at 13:00 said...

eh ade sambungan next year plak ke? lame kot nak tunggu. encik tunang macam ade iras farid kamil je. hihihi. sis, kos buat baju kat salikin berape? saje tanye.

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 16 August 2010 at 13:40 said...

OSHINZ :
HAHA haros ade sabor. baju kat salikin, for me die cahrge RM250. Kalau nak ke Salikin, it's better for you to deal directly dengan Salikin, himself sbb my cousin deal ngan worker, agak kelam skit.

sumpit says:
at: 16 August 2010 at 16:06 said...

i just noticed.
tingginye your cheekbones (jeles i) hehehehehe

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 16 August 2010 at 20:17 said...

SUMPIT :
blushing aku mek! pls pls pls takmo jeles.

ElyaElmo says:
at: 16 August 2010 at 23:21 said...

lynda......br elya tahuu yg lynda tak review psl E-day lagi :P


elya sukee veil lynda...sgt simple tapi sweettt!!~

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 17 August 2010 at 08:12 said...

ELYA :
HAHA ade la babe cume time tu personal blog HAHA =p
HEHE veil tu sewa dr uncle Salikin sbb nak matchingkan tapi lace tak cukop :(

ms syaz says:
at: 17 August 2010 at 09:30 said...

hie lynda.. sebak i baca ayat u utk ur mister fiance..

alhamdulillah.. walau pun byk dugaan b4 the E-day..majlis tunang u berjln dgn lancarnyer..

ps:smlm tyme i naik lrt, i terserempak a face familiar like u.. nk tegur tp takut salah org.. heheh..:))

Mawar misswateva says:
at: 17 August 2010 at 15:46 said...

lynda,
4 months to go! kejap je lg yang..
pray for ur nenda and be strong!
u know what.dugaan i mase tunang adalah asek2 bergado (nangis sampai nk terkeluar air mata darah)!ok yg ni over!haha.=P

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 17 August 2010 at 17:26 said...

SYAZ :
alamak, area umah i takde lrt la babe. kalau i naek pon mebe putra (= nasebaek babe u tak tegor *phew*
alhamdulillah semuanye berjalan lancar. sebenarnye 2days after tunang, rumah dimasuki penjangak pencuri. tapi tak state down. dugaan betul. redha je la.

MAWAR :
sekejap je kan? i still remember dulu ade 12months, baru sebok cari n book venue, photographer, videographer, make up and stuff, skang ni 4bulan je??? fenin. tensi. no worries babe, redha dgn dugaan. hadapi dgn tabah. eh, mcm counselor lak i. podacit!

ms syaz says:
at: 19 August 2010 at 08:50 said...

phewww.. naseb baek i x tegur.. heheheh.. :p

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 19 August 2010 at 09:10 said...

SYAZ :
phewww... selamat kamu! HAHA :D

eika says:
at: 24 August 2010 at 13:24 said...

hai lynda, i am actually ur silent reader.. tetibe rasa nak post~ hehe i love ur room deco~ ur e-day sgt sweet ok~ n reading ur blog all the way, i rasa u ni sgt2 tabah~~(tetibe cam nak nanges lak kan hehe) congratz n gudluck dear~

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 26 August 2010 at 06:17 said...

EIKA :
ok, i baru bace comment u kat sini HAHA :D i reply okeh, hi eika. tengs ek jd silent reader i :D HAHA room deco yg buat i sangat tabah hokeh. berusaha walaupon demam². thanks babe for ur support. all the best to you tOo (=

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011