Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Monday, 25 October 2010

Bersyukurlah

Salam semua.

Entahlah, tak tahu kenape dua tiga hari ni, rase macam suke sangat nak luahkan rase hati berbanding dengan berkongsi wedding preps. Iya, sy tahu, sy ada lebih kurang 2 bulan lagi hingga ke hari bahagia sy tetapi kekadang, terdetik hati ni, terhenti sejenak fikiran ni, dengan apa yang kita lakukan dr kecil hinggalah ke dewasa, adakah kita bersyukur dengan apa yang kite punya? Maaflah, asyik nak berkongsi perasaan saja kan?

Bile bangun dari tidur, apakah perkara pertama yang kite buat? Okeh, celik mate je, guling sane sini takpon snooze loceng di henfon dulu, bile dah berdering semula, barulah celik 100% then apa yang kita lakukan? Bukak fesbok dan belog, betul tak? Ok, itu mungkin sy, eh, mmg sy pon! Tidak pernah pon dalam sehari selama 26tahun hidup di muka bumi Allah ini, sejurus sy buka mata, menadah tangan dan berdoa serta bersyukur kerana diberi kesempatan untuk meneruskan kehidupan ini. Ok, ini bukan lawak mcm alamak! Pernah tak terdetik utk berbuat demikian? Ok, kekadang terlupe sbb dah asyik sangat dalam mimpi indah malam tadi. Dibuatnya tanpa angin ribut dan taufan, kite tidak dapat lagi melihat dunia pada keesokkan harinya, sila jawab sendiri.

Kadang kala bile menguruskan Nenda di waktu pagi, terdetik di hati, bersyukurnya pada Allah kerana sy maseh dapat melihat dan menjaga Nenda hari ini. Ok, itu memang selalu terdetik di hati pada waktu pagi. Nenda, dia seorang sahaja yang sy punya selaen Bonda di dunia ini. Melihat Bonda tersenyum dengan gurau senda Razmie, membuatkan sy senyum lebor dan turut gembira, nak tahu kenapa? Sekurang-kurangnya Nenda maseh mempunyai perasaan gembira, sedih dan sakit. Syukur kepada Allah kerana memberi kesempatan ini untuk menjaga Nenda. Hargailah mereka selagi mereka masih ada disini, disisi kita. Ya Allah, kuatkan semangat Nenda ku, semoga Nenda kuat dan maseh boleh berada di majlis perkahwinanku 2 bulan lagi. InsyaAllah.

Bila tiba pula waktu bersiap untuk ke kantor. ah! benci kan? Kadang kala mesti terdetik di hati, "untungnya kalau suami gaji besor, tak payah kerja." Pernah kan terdetik di hati? Jangan tipu! Sy pernah terdetik begitu, merungut hendak ke kerja sedangkan menjadi seorang pendidik adalah tugas yg mulia, mengalurkan ilmu dan pengalaman kepada anak bangsa dan negara. Kenapa nak merungut? Seharosnya kite bersyukur, Allah memberi kite rezeki yang halal. Rezeki inilah yang dapat menabung kite untuk menguruskan kerja kawen. Tak pernah berfikir panjang kan? Hazlynda, bersyukurlah dengan pendapatan anda ek.

Adakala bile sy baru mula nak online, Bonda sudah start ayatnya yang berbunyi begini, "Lynda, bile u nak uruskan borang nikah tu? asyik online je. kerja kawen laen u dah siapkan? doorgift tu terbior je tu." Adakala rase rimas bile Bonda sudah start enjin, betul tak? Jangan tipu juga. But yet, adakah kite akan beranjak dari sofa dan membuat apa yang disuruhnya bentar tadi? Tidak kan? Sebaliknya, kite hapdet dulu belog, reply semua notifications di fesbok dan kemudian, bile tiada siapa nak layan kite di fesbok, barulah rase bosan dan barulah kite mencapai doorgift itu dan buat. Sigh. Napa tak menurut kata Bonda? Syurga kita maseh dibawah tapak kaki Bonda. Kenapa haros ingkar? Berdosa tahu. Hazlynda, bersyukurlah mempunya Bonda yang mengambil berat dan sayang akan kamu. Bebelan serrta leteran Bonda adalah untuk kebaikkan diri sendiri. Bonda tidak mahu kita leka kerana masa itu emas. Sekarang dah tinggal 2 bulan baru nak gali lubang. Betul tak kata Bonda sebulan yang lalu? Degil!

Semasa berbincang dan berunding tentang majlis perkahwinan impian, seharosnya selera tekak kite besor kan? Walhal, kite belom calculate lagi budget kite kan? Nadia NAZA, die laen. Tidak perlu calculate budget sbb dengan menjual kereta keluaran NAZA 2-3 biji, sudah dapat kaver wedding fairy tale beliau. Kalau kita? Nak jual apa? Jual keyboard yang kite duk taip siang dan malam nih? Takkan dapat capai impian kite tu. Berusaha dan bekerja didalam linkungan budget kite. Jangan takbur. Jangan menunjuk. Jangan berlagak dengan apa yang kita punya. Satu hari nanti Allah tarik semula apa yang kite ada, macamane? nganga je lah! Kalau dulu, majlis nikah grand berbanding resepsi tapi masyarakat sekarang (termasok sy) memikirkan sebaliknya. Majlis untuk meraikan ikatan cinta kita. Apakah definasi cinta bagi korang? Sy tertarik dengan definasi cinta oleh Putra Aziz dr Cosry - "Cinta bukan sahaja cinta sesama manusia, cinta kita kepada Allah, kepada Rasulullahnya..." Dengan rase cinta kepada Allah inilah yang dikurniakan rase cinta kite kepada suami/isteri kite. Allah maha besar, Dia yang mencipta ada dan hawa, Dia yang mencipta rasa 'cinta' yang kita rasa terhadap tunang/suami/isteri. Pernah tak kite bersyukur? Bersyukurlah sekarang! Tadah tangan semua. Amin.

Janganlah kite ada sifat bersaing, takbur, menuduh, membangga diri.

Dia ada itu, aku pon kene ade.
Eh, die buat tu lah... Aku pon nak jugak lah.
Eh, cincin die 30k lah, aku pon nak 35k lah, bior lebih skit.
Berlagak betul la die tu, cara penulisan die berlagak.
Aku kawen di Carcosa Negara, die kawen di KGPA je.
Aku buat baju kat rizalman, die buat kat Kedai Jahit Ah Tuck je?
Ala tu duet laki die, bukan duet die pon!
Mudanya die kawen, mane die dapat duet?
Kenapa die tulis ni semua, saje nak menunjuk ek?

Ya Allah, jauhilah kite semua daripada mempunyai perasaan seperti mane yang dinyatakan. Lindungilah kami semua dari siifat² mungkar yang Engkau benci.

Ya Allah, sesungguhnya aku bersyukur dengan apa yang tertulis di dalam kehidupan ku ini. Diberi kesempatan untuk menikmati hidup bersama nenda, bonda, tunang, kaum keluarga, sahabat handai serta seluruh umat Islam di muka bumiMu ini. Aku bersyukur mempunyai Abah yang masih ingat akan diriku. Aku bersyukur mempunyai Bonda yang bersusah payah hidupnya untuk membesarkan dan memberikan pendidikan serta ajaran agama yang secukopnya. Aku bersyukur ditemukan jodoh dengan jodoh pilihanMu kepadaku. Aku bermohon kepadaMu Ya Allah, lindungilah kami semua dan ampunilah segala dosa yang pernah kami lakukan. Amin.

Bersyukurlah kawan².

20 komentar:

yUmIe says:
at: 25 October 2010 at 10:16 said...

Lynda,xthn perumpamaan jual keyboard dgn kete NAZA..haha.mmg jauh beza 2.silap hb xde spe pn nk pndg keyboard yg kte ketuk hr2 tu..huhu..kte sbg manusia mmg slu alpa..bkn u sorg,i pn sme.adekalanya ble ssh bru ingtkn Tuhan..itu mmg xblh tipu..hakikat sememangnye begitu..huhu.
Anyway gud luck for u and me also=)..*hugs

syanaim says:
at: 25 October 2010 at 10:27 said...

::btul tu babe..sometimes kita x pernah bersyukur apa yg kita ada..selalu cemburukan kelebihan seseorang..alhamdulillah..entry ko buka mata semua pembaca::

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 25 October 2010 at 10:33 said...

YUMIE :
itu je yg kite ade, sedangkan belog yg kite duk ketuk keyboard siang malam pon belom tentu dpt beri jaminan hidup. samelah babe, bile susah baru ingat Allah memohon doa, bile senang, kite lupe seketika. gudluck to u too babe *hugs*

NASYA :
betul tu babe. kite go with the flow, go within our budget, kalau nak jugak, haaa start saving 5thn awal, kompem dpt fairy tale. insyaAllah babe, sekadar berkongsi perasaan je.

farahfatihah says:
at: 25 October 2010 at 10:34 said...

syukur alhamdulillah..bersyukur dgn apa adanya...=)

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 25 October 2010 at 10:52 said...

FF :
alhamdulillah. babe, semoga sukses. pergi wedding eila aritu?

yUmIe says:
at: 25 October 2010 at 11:16 said...

Lynda,ya mmg blog ni je yg kte ada n ngadap hr2..haha..hurm btw if u don't mind,nk tnye psl pre-wed u hr 2.bpe total cost u dh spend??ekeke.klu xksh nk share u email kt i ye dear..yumie_hard@yahoo.com.skrg tgh cri2 photog tuk pre-wed.gilos lg 4bln bru terhegeh2 nk wt pre-wed photoshoot..huhu

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 25 October 2010 at 11:42 said...

YUMIE :
kamu, sy dah email :D

♥ balkidz_hunny ♥ says:
at: 25 October 2010 at 11:59 said...

syukur alhamdulillah :)
hmm.. byk betul lah ape ko cakap lunda. :) insaf..insaf!

yUmIe says:
at: 25 October 2010 at 12:02 said...

Dear,xdpt pong=(

Xora says:
at: 25 October 2010 at 15:14 said...

Lynda saya suka entri ni. bahasa cantik, maksud disampaikan :) keep it up!

hana yoriee says:
at: 25 October 2010 at 15:34 said...

ermm..insaf pas baca ni! nak solat zuhur. dah lewat dah ni..selalu lewat2kan..solat..adeyh..

nizabeba says:
at: 25 October 2010 at 16:33 said...

entry yg best!! sekelip mata insaf ni..sbb bile pk pasal wedding ni, mst akan kaitkan kt ngn semua kemahuan..klo ikotkan mmg selera besar..tp biarla ikot kemampuan kan..yg penting idop lepas kawen..huhu..

missbutterfly says:
at: 25 October 2010 at 23:58 said...

jangan dibanding kan dgn anak NAZA itu..duit dia lebih..kita kena ukur baju di badan sendiri..aku pun bersyukur ada keje sendiri..yg penting semua selamat dan berjalan dgn lancar..insha Allah!

harzharun says:
at: 26 October 2010 at 12:32 said...

hurmmmm.....inside a happy go lucky girl, hiding a very beautiful heart...xpela nak kongsi perasaan pong mek...entry2 camni boleh buat aku kenal ko dgn lebih dekat...

aku suka sgt dgn entry ni....& entry makcik ko tu..tp kat entry makcik, malas nak ngomen..hehe

Mawar misswateva says:
at: 26 October 2010 at 14:23 said...

babe..
bace entry kdg2 wat i senyum, kdg2 wat i nk nagis..
eh over ka smpi nk nagis2??haha..
tp pe yg u ckp btol sgt2..
bersyukur dgn apa yg ada and jgn bandingkan diri kita dgn org lain..

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 27 October 2010 at 15:52 said...

BH :
aku pon insaf tapi jap je, kekadang terlupe, bile ingat balek, baru insaf. haish... lumrah manusia kan? Allah hanya ingatkan kite je, tul tak?

YUMIE :
dah dapat kan? HEHE :D gudluck!

XORA :
tengs babe. congrats in advance ek >.<

HANA :
amin. semoga kite semua dilindungi Allah.

NIZA :
betul tu, hidup selepas kawen yg patotnye ade journal ek? bajet kehidupan, baru betul. napelah tade org nak keje life planner? wedding planner dah ramai dah ek.

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 27 October 2010 at 15:54 said...

JAJA :
betul tu mek. ukur kaen dibaadan sendri la ek? NAZA ngan aku pon bagai langit ke 7 dan kerak bumi. haish.

HARZ :
suke tau puji aku mcm ni. kembang kempis perut buncit aku ni HEHE :d tengs mek >.<

MAWAR :
betul tu babe. bersyukur dgn apa yg kita punye ek :D

Sha Pattinson says:
at: 28 October 2010 at 23:33 said...

i love this ...walaupun agak ketinggalan hikhik maklumla sejak dua menjak agak malas nak online hehehe ..yng penting majlis berjalan lancar dan selamat kan ...

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 29 October 2010 at 23:22 said...

SHA :
tengs babe. netul. asalkan semuanya selamat. asalkan kawen HAHA :D

Anonymous
at: 1 November 2010 at 10:40 said...

hye lynda. simple quote for you untuk geng 'mocik'

'your ignorance doesn't kill me'

~ada~

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011