Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Wednesday, 20 October 2010

makcik di fesbok!

Salam peeps!

Korang mesti tertanya² kan siapa makcik yang sy asyik bebelkan di fesbok. Makcik ni ade beberapa jenis. Semua jenis ini dikategorikan sebagai makcik, tak kira peringkat umor dan taraf pendidikan - ye, ini termasok juga sbb pemikiran yang kolot dan tidak munasabah yg makcik² hamburkan pd sy.

Makcik, jangan selalu KONDEM anak orang. Pastikah anak makcik tu baek perilakunya atau menyetan di belakang makcik? Makcik oh makcik, insaflah. Kalau sekirt pendek tu berdosa tapi... kalau anak makcik jadi GRO tanpa pengetahuan makcik, sape yang malu? Sekirt sy atau makcik? HAHA budus! Makcik, belajar utk percaya pada karma... jangan takbur makcik, kite hidup kat dunia ni sementara saje. Ini semua lumrah kehidupan, sudah tertulis dalam takdir perjalanan hidup kite. Dibuatnya makcik jumpe anak makcik kat Lorong Haji Taib, makcik nak menangis? Atau makcik nak bunuh anak makcik? Sy rase, lebih afdal kalau makcik bunuh diri.

Makcik, sy kawen nanti, pls makcik, jangan buat drama boleh? Cukoplah drama makcik di depan suami n family, depan sy jangan nak pura² pulak dan yang paling penting tolong jangan gossipkan sy ek! Bagi sy, makcik bukan sesiapa yang penting pon, you're such an annoying creature on earth. Tolonglah jage anak makcik yang GATAL sgt nak kawen tuh, umor baru sekakang kera, abes la belajor dulu supaya tak menyusahkan orang laen. Shoh, pergi jage anak sendiri plis? Ye betul makcik, jodoh tu di tangan Allah, umor 15thn pon dah boleh kawen tapi makcik, kalau makcik dok sebok menjaja cerita orang "eh, anak si joyah tu baru keje 5 bulan dah nak kawen ke? Mak bapak sponsor la tu. Keje la dulu setahun dua, kumpul duit sendiri utk kawen..." Abes tu, kalau anak makcik lari kawen kat Thailand sbb makcik tak izinkan, makcik malu tak? Ok makcik, sila bunuh diri lagi.

Makcik, tolong jangan pertikaikan preparations sy towards my big day? Plis makcik, sy nak jage seri perantin sy ni, nak jage diet lagi, sy takde mase nak jage kate² makcik. Dulu bulan 1, awal tahun ni bile sy start booking sane sini, makcik kate "eh, awalnya kau dah prepare kawen? lambat lagi kan, buatnye tak jadi, malu kau..." CHOOOOOOOOIIII bangsat sungguh kata² makcik kan? Makcik, sy prepare bukan sy inginkan gelaran PERFECT WEDDING atau WEDDING OF THE YEAR! Nadia Naza n Hamzah Alang tu barulah WTY! Makcik, otak makcik dimana? Makcik, tunggulah nanti bile makcik menguruskan kerja kawen ini SENDIRI, barulah makcik tahu betapa gagahnya sy mengharungi persiapan kawen sy tanpa bantuan dr makcik dan yang laen. Makcik, mase itu emas, sy takmo berleter panjang pada makcik yang berfikiran sgt kolot.

Makcik, sungguhpon cincin tunang sy 30k, nape makcik dengki dengan sy? Makcik nak jugak belikan cincin sebijik sebentuk seharga dgn cincin sy untuk anak makcik. Makcik, sebab sifat bersaing dan dengki makcik tu lah makcik tak dapat memiliki cincin 30k sy ni. Allah marah, Allah benci pada orang yang hidup untuk bersaing dan menunjuk. Razmie beli cincin ni mengikut kemampuan die, dah gaji die 50k sebulan, apa la sangat cincin 30k utk bakal isterinya. Oleh yang demikian, makcik carilah bakal menantu yang gaji lagi tinggi dr razmie, 100k ke? Sebelum meminang, minta bakal menantu makcik tunjukkan pay slip 3 bulan terakhir. Kalau masih tidak memenuhi kehendakan dan kriteria makcik idamkan, silalah bunuh diri.

Makcik, soal duit sy dan razmie, even bonda pon tak tahu. Makcik tak pernah handle lagi kerja kawen, owh lupe, dulu makcik kawen koboi je ek? Oh, biadap pulak mulut sy. Maaf terkasar ek makcik. Duit yang kami kumpul sejak 2tahun yg lalu hinggakan kami sendiri mengikat perut, napa makcik nak pertikaikan tentang duit kami? Siapa makcik utk pertikaikan? Itulah makcik, kalau sy kate masokkan dalam asb, makcik kate sy ni kolot, orang sekarang unit trust bukan asb. Tapikan makcik, sekurang²nya alhamdulillah duet kami simpan dividen bonus asb tu yang dapat mengikat janji sehidup semati dengan sebentuk cincin dr selberan. Eh selberan? Itulah makcik, makcik asyik ke Poh Kong atau Wah Chan. Lenkali pergilah KLCC ke The Gardens ke One Utama ke, oh lupe pulak, makcik takleh drive, perlukan kuli utk menghantar. HAHAHA. Makcik, disebabkan duet, sumpah sy benci makcik sekeluarga, keturunan makcik pon sy benci n jijik.

Makcik, plis makcik. Insaflah. Tidak perlu jadi pelakon, anugerah pelakon wanita harapan dah ada orang menang pon. Makcik pon tak layak untuk dicalonkan. Sudah² lah dengan perangai plastik makcik tu, sy dah jijik melihat. Makcik, selagi sy bernyawa, selagi itu sy takkan maafkan makcik melainkan makcik bunuh diri. Bila makcik nak bunuh diri?

35 komentar:

fika79 says:
at: 20 October 2010 at 15:51 said...

ini betul2 marah ni..tapi sure makcik tu annoying giler sampai ko jadi camni...ok makcik sila ketepi, mengganggu pandangan kawan saya jerk..huhu...takper linda!!!peduliks jer org nyibuk2 nih..ko yg nak kahwin, ko susah bukan dia nak tolong pun kan??

fika79 says:
at: 20 October 2010 at 15:51 said...
This comment has been removed by the author.
shukrin farahdiba @ ceklala says:
at: 20 October 2010 at 15:52 said...

hahahah...giler kejam ko babe!

achmal says:
at: 20 October 2010 at 15:53 said...

hahahhahaha akak mampu gelak sajos...
gile kool. biase er. kak mal kawen pun aitu ade gak yang pesen gini. males mau layan.

Cik Belle says:
at: 20 October 2010 at 15:59 said...

terbaek! suara hati aku, kau dah shout it out! huhu. harap ada yang baca dan ambil iktibar supaya tak ada la yang memakcikkan diri kata itu ini! sedap mulut je kata itu ini, hakikatnya yang benar kite je yang tau!

sambung lagi peliss. hehe

.:Mrs. Engineer:. says:
at: 20 October 2010 at 16:19 said...

kecoh gle makcik tu...baik jge tepi kain sendiri jelh dr jge tepi kain org...

mmg besh lh n3 ni... :)

Squarecut Ring says:
at: 20 October 2010 at 16:21 said...

kronik betul makcik tu. huhuu. sebok je nk kire duit org ape ke he nye? ish ish ish.....buat tak tau je lynda. bak kate my fiance, die kat loosing side la tu. hahaa

♥ balkidz_hunny ♥ says:
at: 20 October 2010 at 16:51 said...

HAHA. lagi satu kes lepas geram sama macam aku punya entry! :p

Allah tue adil, satu hari makcik2 annoying tue akn dapt jugak. kalau tak di sini, di san. siapa tahu kan?

:) sabar lynda! aku pun dah menjumpai banyak makcik2 seperti ini.

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 20 October 2010 at 17:43 said...

FIKA :
lege sangat dapat luahkan. rase mcm nak print bg die bace HAHA :D

LALA :
aku kejam tapi makcik lagi kejam HAHA mulut aku agak pedas la.

KAK MAL :
HAHA kak mal, sorry tak sempat nak gossip kat fesbok, pas post entry, kuor p beli makanan jap. org mcm ni mmg tak perlu bebankan otak kite kan?

BELLE :
mek, ko nak sambung ape lg mek? haish! abeh dah, tunggu die buat hal lagi, aku sambung edisi II HAHAHAHA :D

ILYANI :
kepoh gile makcik ni. bile la die nak insaf? HAHA :D

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 20 October 2010 at 17:44 said...

SCR :
i dun mind if im on the losing side as long as i puas hati gile dpt kasi satu punch on her face. tak sedor diri. tu yg payah tu.

BH :
aku pon baru bace luahan ko and siap tolong sambung HAHA nak lak aku ngan marah same. haish! ampon weh.

Renee Meow says:
at: 20 October 2010 at 19:28 said...

haha i love ur post.. geram pon ada.. print aje atau buat2 tunjuk blog address u.. confirm dia akan nyebok nak bace blog u n 'accidentally' bace post nih..heehhe ;p

guess wat i oso have 1 makcik (or nenek?) like ur keypochi makcik nih. nanti confirm nak sebok2 nk tau itu ini, n then nak kondem org je n SUPER ANNOYING...... huhu. camne la wedding i nanti..huhu~ chooiiii....!

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

jazzeyra says:
at: 20 October 2010 at 19:32 said...

:) sokong kak lynda..
kita susah dipandang hina,
bila senang mula nak terhegeh2..

kain makcik xckup kot nak ukur, tu yg dok sibuk hal org..

~Ayu BnSyg~ says:
at: 20 October 2010 at 20:37 said...

Bila makcik nk bunuh diri? Hahahaha terbaik Lunda! Agak garang Linda ni tp tula kn sbb klu org sibok2 psl kte mmg la hangin 1 badan. Sabar ye Linda. :)

Meey@ says:
at: 20 October 2010 at 21:22 said...

haha.bila makcik nak bunuh diri?memang terbaik!!!!bikin angin satu badan jek org mcm ni linda.haha.da da jgn peduli.

^fafau^chipshana says:
at: 20 October 2010 at 21:37 said...

suke la post u babe!sbb kt tmpat i ni pon ade MAKCIK2 yg cmni n i ase mcm u dah tlong basuhkan skali makcik2 kt tmpat i ni haha~

rupenye ramai jugak makcik2 yg annoying kt muka bumi ni kan linda =p

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 20 October 2010 at 22:02 said...

MEOW :
tengs babe. itu la peliknya manusia sekeliling. sebenarnye makcik yg i cete ni ade 2/3 org terdiri dr pelbagai umor n background. tapi perangai mcm makcik. pening!

JAZZEYRA :
HAHA tak cukop kaen, meh sini sy tolong belikan takpon suh bakal menantu die yg gaji 100k tu HAHAHA :D atau mebe sy belikan kain kafan? HAHAHAHA :D

AYU :
huh lunda? glemer name lunda. perasaan marah sudah dapat dikawal. phew!

MEEY :
HAHA bior die bunuh diri, jgn kite yg bunuh, kang kat akhirat nak jawap pe? HEHE :D mulut makcik² ni sume senyap skejap je, minggu depan ade la point dorang HAHA :D

FAFAU :
takyah basuh dorang ni babe. nak lak, makcik² yg 20-an mcm kite ni, kasi ayat pedas n kesedaran skit. kalau tak insaf gak, bg hadiah yassin n kain kafan HAHAHAHA :D jahat lunda nih!

Nadia says:
at: 20 October 2010 at 22:16 said...

eeww..sakit ati ade org nyibok2....sound direct je..if dah..bgs2...ha3

ElyaElmo says:
at: 20 October 2010 at 22:20 said...

lyndaaaaaaaaaaa!!! makcik2 ni bzbodyy sungguh kann....
klo nk menyebuk in positive way takpe jugak....ini tidakkkkkkkk
saboo jeeee laaa keh!!~

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 20 October 2010 at 22:24 said...

NADIA :
kite sound secare indirect je, bior die sedor diri, kang nunding jari, die kate kite taak hormat die lak HAHAHAHA :D nasebaek bukan darah daging sendiri, or else, mmg kene la.

ELYA :
a'ah le, fed-up ngan mulot orang yg mcm tempayan. walhal tade kaitan hidup pon ngan kite tapi semak amek tahu. kite tak perlukan dorang pon. benci.

Amalina says:
at: 20 October 2010 at 22:46 said...

nicely said..thumbs up! i wish i cud print this out and post it to my makcik kepochi tomorrow early in the morning (with some edting of course). sakit ati, sampai sekarang blum ilang.haih.

sk says:
at: 20 October 2010 at 23:03 said...

haha makcik2 camnih mmg ada jek kat mane2. abaikan jek lynda. dah habis ur wedding nnt, dia gi kutuk wedding org lain pulak. just remember, we can't please everybody, so yg penting diri kita sendiri yg happy. *hugs*

Reen Tart Nenas says:
at: 21 October 2010 at 09:29 said...

hahaha lynda. memang statement berani, tp at the same time aiii cam nak gelak baca nie. haishhh di arus kemodenan nie, mmg bersepah lagi makcik yg kepoh. apa la nak jadi. doniaaaa doniaaaa

Leonora Halim says:
at: 21 October 2010 at 09:50 said...

'makcik' itu scaaaawyyyyyyyy........ jauhi diri anda!! nanti makcik tu jadik cam makcik tua dlm Drag Me To Hell.. ngeriiii.... ahahhaha....

alah lynda.. i pun ada 'makcik' camtu... anak org len sume tak kena lah.. anak dia je yg tip-top dlm sume benda... takpe.. abaikan... adalah balasan dia nanti... Tuhan Maha Kaya... jgn sampai dia memberi kesan pada kehidupan kita yg sememangnya bahagia tanpa dia.. hehe.. anggap saja dia sebagai hiburan... dlm donia ni, kalo takde org kita nak bebel, tak best gak kan... heeee... hugs hugs!

mimie says:
at: 21 October 2010 at 10:21 said...

kak linda...nk like entry nie byk2 aci x??? haish napa la nk sibuk2 hal org...klu sibuk2 nk tau sbb nk tlg kak linda spe la kn...nie nyusahkan kak linda lg....klu makcik2 nie wat hal lg....kak linda humban je kt perigi buta....hahhahaaa...gile kejam!!!!

mimie says:
at: 21 October 2010 at 10:22 said...

typo error **spe - xpe

cujen says:
at: 21 October 2010 at 10:56 said...

i know how ur feel... makcik2 macam ni la yg selal mengganggu hubungan bahagia bakal2 pengantin..wat mood org rosak je... bawak bersabar je lynda... org mcm ni mmg dah tak bley wat ape dah.. hari ni hari dia...kita tunggu esok hari kita pulak... bila dia sibuk menguruskan hal perkahwinan baru lah dia tau cemana rasanya...

cik senah says:
at: 21 October 2010 at 11:04 said...

huyoooo..!! sakannyaa.. terasa bahang marah cik lynda kat skrin cik senah niee.. hehe..

biasa arr lynda.. cik senah melalui hal seakan-akan lynda gakk.. cuma..jalan cerita yg berbeza..

cik senah lagik arr bengkak hati.. cik senah anak sulong.. adik ke-2 cik senah kawen awai daripada cik senah - 7 thn lalu (ada sepasang anak dah la niee..)

Maka bayangkan arr.. raya posa tiap2 tahun.. (start tahun 2004).. cik senah mesti jd bahan "sup bunjut adabi" makcik2 kepochi nie.. (ada di kalangan family cik senah.. ada jugak dari "kelab mesyuarat pintu/tingkap" di kawasan perumahan parents cik senah!)

asyikkkkk dok tanya.. "aiii..adik dah jadik org dahhhh (kawen dah).. kakaknya bila lagikk..!~".. uhhh! robek hatikuuu mendengaqnya tauuu..!

tahun berganti tahun.. maka.. chek dah lali dah.. kadang2 chek balas jugak macam peluru berpandu.. (padan muka!! paih tue.. tak berani tanya dah arr... haha)

ermm..bila cik senah dah bertunang last year.. maka.. mulalah start nak kepochi lagik .. soalan2 seperti : bila nak kawen nie..? tunang ngan org mana..? brp duit hantaran? buat kenduri kat mana..? - eh! eh! rasa nak boh cop mohor tgn cik senahtang muka depa ja.. seghupa wartawan URTV lagak mereka..! (sakitt ati kat penyebok2 seperti ini!)

pulut coco says:
at: 21 October 2010 at 11:16 said...

hahaha...i was bloghopping n found ur blog.

kelakar n terasa kemarahan u ni...

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 21 October 2010 at 14:07 said...

AMALINA :
haish. silalah print. kite marah tapi kene lapik gak sbb dorang lagi tua dr kite but at the same time kite nak dorang terase with our words. geramnye!

SK :
exactly babe!! susah nak bahagiakan semua org. buat bodoh sudah ek?

REEN :
HAHAHAHAHAHA makcik kepoh kene kasi panjang lebor explanation, baru paham bahasa.

LEONORA :
hehe tiap kali wedding mesti ade kan babe? betul, kite nasihatkan sudah, Allah akan balas perbuatan dengan cash. take it or leave it ek? setuju!!!

MIMIE :
HAHAHAHA tolong humbankan utk kak lynda leh? HAHAHAHAA :D

CUJEN :
betul babe. merosakkan plan n mood org je. kite yg nak kawen, die yg sebok, wedding die n anak die nanti buat la mcm ape pon, tak kesah nye ek? eeeiii tensi babe.

CIK SENAH :
same la cik senah.... cheq pon kena yg sama gak, tunang dah setahun, bilanya nak makan nasi minyak? biasaq la tu. biaq p, Allah balas pangai busok doghang.

PULUT COCO :
tengs babe :D HAHAHA kelakar? bahang kemarahan tu nak disampaikan pd semua HAHAHA :D

CouLeur de Chiqu3 says:
at: 21 October 2010 at 17:15 said...

haishhhhhhh....macm2...sabar je linda yer...

xpe luahkan jee..biar relief skit...

sume tu dugaan yg menguatkan ko..! u are strong babes !!

juneHalim says:
at: 22 October 2010 at 11:07 said...

hahahha...gila ko nok...pedas berdesing kalau makcik baca...tekun gila aku baca sambil bygkan muka ko gila excited tulis entry nih! huhuuh...

makcik2 cam ni wujud di mana saja..rasanya ptt jgk bg hadiah kain kafan kt dia.opss!! fire stone pulak aii! agagaga...

senyum mek..sebab senyum mu menawan..lagik2 dah nak dekat2 nih..muka kene jage seri! haks!

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 23 October 2010 at 07:36 said...

KECHIK GRAFREAK :
1st time budak uitm panggil aku lynda weh! hehe rindu name bEtty :D dugaan ni mmg menguatkan semangat aku - betul kate ko, lagi semangat aku nak pulaukan makcik ni weh. geram!

JUNE :
HAHAHAHA muke aku time tulis ni dah kuor asap berapi kat telinga. Nak lak bile ade yg bukak cete hal makcik ni, wahhhh meletup aku!
HAHAHAHAHA senyum aku menawan ke gelak aku yg menawan? HAHAHAHA banyak la ko ek. aku sudah jage seri, makcik tu yg spoilt mood aku. haish!

III bDkNaKaL III says:
at: 23 October 2010 at 15:50 said...

makcik, sila bunoh diri cpt....jgn kacau idup kawan sy...die xkcau pun idop makcik tau!seboklah makcik kepochi nih!

missbutterfly says:
at: 24 October 2010 at 18:11 said...

weh,.aku baru baca kisah makcik ko ni..dia takder keje sbnrnye tu..sbb tu dia suka cari pasal ngn ko..eh..takpun dia adore ko sgt2?? mana la tau..takyah layan org mcm ni..tapi kalo aku kena pun bengang jgk sbnrnya..hehe..tp since nk jaga seri perantin..so takyah la nk amik kesah dgn org toxic mcm ni..chill babe!!

Lala says:
at: 25 October 2010 at 15:51 said...

lynda, seriously makcik tu psycho ja sebenarnya..!

takper,takper. u tetap best! makcik tu tak best!

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011