Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Tuesday, 30 November 2010

I have my right. This is my wedding!

Salam peeps!

A bad monday to start with. I had a pleasant weekend with the fiance. Kami dating seharian sebelum perintah berkurung bermula lusa. And finally, tidak lagi ke Kampar utk mengalurkan ilmu dan akan kembali aktif dan memberikan 101% untuk persediaan dan segalanya utk wedding but that's not the point.

Let's go straight with no turns. Sy nak tanya kalian semua, how do you select your vendor? sebab nama? sebab harga? sebab quality? sebab PR? atau sebab, you have no choice? Ok, that's me!

Dealing with vendors all by ourselves memang sangat mustahil. It's not a easy task. Syukur alhamdulillah i have an uncle who act just like a dad to me. From my preparation a-z, he's with me. Memang semua orang akan bercakap (ini sy pasti). Ayat² mereka akan berbaur seperti ini;

1. ala, lynda tu anak tunggal, mestilah mama die yg buatkan semua.
2. buat kat kelab golf? no doubt lah. duit mama die.
3. Pn Azimah tu sorang je anak die, mestilah grand wedding anak die.

These are typical malay minded. Memang dari dulu sudah diajar seperti ini. Sy memang tak berdaya nak menutup mulut seorang demi seorang and it's all back to me. I am the one getting married and i am the one who's supposed to decide what where why who and which - sorry there's no need "how" HAHA :D Let me explain, yes, sy anak tunggal, anak perempuan tunggal En Kushairi & Pn Azimah serta anak sulong dan bongsu mereka. But yet, tak semua apa yang sy mahukan, sy akan dapat.

Since Abah left Bonda and i, kami sangat berdikari, ok bukan sy tapi Bonda, Bonda sangat tabah dan berdikari dalam menjalani kehidupan sebagai ibu tunggal. Tidak semudah itu. Dulu we have no transport to travel here and there and even to school - naik bas mini je okeh? Dan sy tahu Bonda sangat cekal dan bersabar - katanya ini semua dugaan Allah dan sudah tertulis didalam perjalanan hidup Bonda - which i 101% agreed. I've been to a private school dan sy pernah tanya Bonda, "why do you have to send me here?" Nak tahu apa alasan Bonda? She said, "i want the best for you. Learn to speak and write well in English. That's your key to success in your future." Which again i found it right. Bukan nak kata English sy sangat perfect tapi sekurangnya sy pernah kerja di British Council selama 3tahun. Anak "makcik" pernah? Ok dah, diam.

Same goes to my wedding preparations, yes, Bonda will sponsor me on the catering, caponies and decorations.. etc. I will be spending on others - photographer, videographer, MUA, dresses... etc. There's only one reason to all these - I WANT THE BEST FOR YOU, DAUGHTER! Syukur alhamdulillah for having such a great Bonda just like her. I love and adore her much. Eventho it's Bonda's money paying all this but yet, I HAVE MY RIGHT TO CHOOSE WHO'S MY PLANNER AND VENDOR. Sy tidak cerewet. I am sumone yang sgt simple. simplicity is just me. I even thought of only 3-5 hantarans but then family declined - as usual, back to family matters from both side "kita harus ikut adat". Ok fine!

When i said, I HAVE MY RIGHT TO PLAN MY WEDDING is because of a simple question and answer which is;

"Who's getting married?"
"It's my wedding and i'll decide"
.......... easy right? THINK!

Same goes to all the vendors and planners in my wedding. I will decide on who and which. I thought of going for someone yang PR nya sangat 101% and the quality of their work. Kalian semua setuju kan? But i was wrong. i need no PR but i need someone who can work well on my wedding day and the quality of their works. QUALITY meaning, new / fresh ideas bukannya recycle like the one i like without any enchancement or in a direct word - get me a better one than this. THINK and SKETCH! This is what i used to tell my students. Yes, i learn this from my boss in berjaya. I need to see the sketch then the quotation. I want to see your FRESH ideas, I dun need a WOW factor in it as long as it's simple. PR is the less thing i want to know. Cuba kalian bayangkan, memang kali pertama kita tanya and deal with them, PR mereka memang sangat perfecto! But when there is a month to go, what will you get? Well, it all depends on the vendor. No offense!

Yes, back to topic anak tunggal, sy seorang je anak Bonda yang akan berkahwin, her one and only daughter, atleast, i want something special on my wedding for the guest to remember up to the end. Kalau sy ada lagi adik, fine, kita boleh perbaiki kesalahan utk wedding akan dtg. This is the reason why i want to plan my own wedding. Sekurang²nya wedding sy perfect di MATA SY SEORANG. Semua orang nak perfect wedding kan? Ok, jangan tipu! Lainlah kalau sy anak Naza / anak tan sri / anak dato / anak duta / anak tokey caldina, but sy dr golongan biasa yang mencari dan menyimpansimpanan kami hingga ke hari yang kami akan meraikan dan penyatuan dua hati - huh, hamek, ayat macam itu.

It's weird mentality orang Malaysia mainly melayu. This is the way they think from the early stage of CNN Malaysia. Who's the first creator/founder? Kalian tahu? Eh, bukan makcik yang belom bunuh diri itu ek. Pardon me, makcik itu sudah diam seketika setelah mulut sy tidak sengaja menghemburkan kata² yang menyakitkan hati dan sikap sy yang tidak melayan kehadiran, kerenah dan perbualan makcik itu. Or maybe, a day beofre my wedding, makcik bunuh diri? Well, alhamdulillah. Evil me, but..... like i care!

Sorry ek, entry kali ini memang entry sangat tidak puas hati setelah menerima text yang sangat sarcastic which transformed me into bridezilla. Just keep this is mind,

The BRIDE & GROOM have their rights on selecting or answering the questions of what, where, which, who and why. As an outsider, you have no right to decide and question us especially - ME! Yes, i am a visualize person and i know what i want for my big day. SIMPLICITY is me and i need no extra boganza preparations. So, please an
d please, just do as what i've plan n paid. No additional and deduction to be question again. I guess, it's a simple english to understand.

Kalau itupon susah nak faham, bila nak bunuh diri? Let me know asap.

18 komentar:

{anast filleunique} says:
at: 30 November 2010 at 11:53 said...

babe, sabar banyak2 okeh..dugaan sblum kawin mmg sgt tensi and rse sgt geram je klu mende2 tak mencapai what we had in mind..dun let urself over stressed okay, seri-serian nti diperlukan utk ur big day ♥! *hugs* :) just do ur thang! :P

ElyaElmo says:
at: 30 November 2010 at 11:54 said...

lynda!! sabarr yee mekkk....
boh layann jeeee dengn mereka...kadang2 kiter taklehhh nk puaskan hati semua pihakkk...

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 30 November 2010 at 11:59 said...

NAS :
inilah masalahnya kalau orang yang "professional" in event deal dgn orang visualize. salah ke aku nak visualize apa yang akan ada / terjadi on my big day? suruh mereka belajar arts dgn en suhaimi tulah! HEHE :D

ELYA :
itulah babe, sekurang²nya "org professional" tu puaskan lah hati aku. aku bayor kot bukan gune free. pemikiran agak kolot yg buat dorang ni tak fikir out of the box. mundur.

nYomeL says:
at: 30 November 2010 at 12:02 said...

babe! byk2 kan bersabar keh..??
ni salah satu drpd dugaan jugak.
mcm2 halangan u dah lalui.. pedulikan mereka2 itu..

u have your own right!

*hugs & kisses! take care dear..

cik senah says:
at: 30 November 2010 at 12:51 said...

cik lynda.. sabaq nohhh.. moga apa yg divisualisasi di minda lynda.. akan menjadi realiti jua di hari bahagiamu.. (ewah! ayat tak hengattt..!)..

all the best lynda.. jgn tension2.. ilang seri bakal pengantin nnt.. :) senyum seindah suri okeyy..! :P take care..!

si kecil says:
at: 30 November 2010 at 12:55 said...

mek, saba k. tension kan kalo org mls nk pk ni. nak buat ikut kepala sendiri pun bengang gak.

aku pun tgh pressure, family aku asik nak suh amik kwn diorg la..sape la..pastu nk komen2 pilihan aku. smpai aku nk pilih warna apa pun nk komen..suka hati aku laaahh!

Puan D0T says:
at: 30 November 2010 at 13:14 said...

lynda yg baek...
sabar2... biarkan lah mereka.. =)
biasala kan dugaan nak kawen.. mereka tu jeles lebih... hahah.. i pon anak bongsu.. tp i bangga jerk.. mak ayah kata nak tolong.. cuz i pon bru habis bljar.. tapi dah gatal nak kawen..
hak individu..

diaorg tak dpt apa yg kite dapat.. cube diorg dapat.. mengata x? huhuhu
gudluck dear... jgn sedey.. chilll

NURUL says:
at: 30 November 2010 at 14:48 said...

SABAR YE LYNDA. SENYU. SENYUM SAMPAI KE TELINGA :)))

with love:zaren says:
at: 30 November 2010 at 15:05 said...

hye lynda..sbr k...abaikan je mereka2 yg mengata..wedd kita kan..tau la kita nak ape...
mmg rmi yg bfikiran mcm tu...grand cket mulalah mengata...kalau buat lebeh kurg pon kene jugak..susah nak tutop mulut org ni

wifluv:zaren

Dita Lolita says:
at: 30 November 2010 at 15:08 said...

sabar beb!mende2 cenggitew mmg ade mane2 wedding prep..

just said: " like i care?''

hehhehehehe

0sh!Nz d' sen0r!ta says:
at: 30 November 2010 at 16:50 said...

sis.. sabar ye. bak kate kawan saya-biaq pi la depa.. ehehehe.

nizabeba says:
at: 30 November 2010 at 18:43 said...

hye mek, jgn tensi k..tape2 biar je ape org nk ckp..susah babe nk puaskan ati sumorg..yg penting tu majlis kt & kt happy!! dorg kene faham, sume ni bergantung pd rezeki masing2..
p/s: 31 ari lg mencari cinta!! hoye hoye!!

Nurul Atiqah Mutaza.iQa says:
at: 30 November 2010 at 19:33 said...

babe be strong yeah..we all support u

syanaim says:
at: 1 December 2010 at 10:16 said...

::ok babe!!suka penulisan ko..amek ko yg x puas hati sangat..mmg harus di buka mata n minda..anyway babe..ignore all the nonsense thing ni..do what u want to do..sungguh x suka bila org bertanyakan itu ini yg diri sendiri berkeinginan axtually..btw bila nak bg kad gue ni mek!!hhahah..sorry terpanjang plak entry..:)..::

Xora says:
at: 1 December 2010 at 11:18 said...

Takut saya T.T

mydlove says:
at: 2 December 2010 at 09:41 said...

sabar k, harap semua urusan kamu di mudahkan...aminn

harzharun says:
at: 5 December 2010 at 11:42 said...

alahai...ada je makhluk yg suke naikkan darah lunda kesayangan aku nih...aku yg baca ni pun rs penat dgn karenah makhluk2 sebegitu...ko lagi la kan mek..huhu...

nak buat mcm mn, org2 kita mmg otak camg2...mcm dah xle nak ejas dah cr pemikiran derang...ko buat pekak je..kalo nak ngamuk, tulis sini..aku sedia baca..heee...

apa2 pun, ko buat je apa yg tbaik tuk wedding ko..yg penting ko ada bonda ko...aku doakan dr jauh..chewah..sayu pulak rs..hehe..

btw, nak jupe ko!!..aku ke KL nextwiken!

CouLeur de Chiqu3 says:
at: 8 December 2010 at 09:13 said...

mek..bersabar2...ur path udah beberapa miggu aje lg nih...hope apa yg divisualizekan tu will be realize..
amin..insyallah,Allah +people who loves u,is always beside u... :)

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011