Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Wednesday, 10 November 2010

DIY Photo Guestbook - DONE!

Salam peeps!

Iya, jangan marah, sy tahu sy maseh ada hutang tentang photo guestbook. I got inspired bile browse by google images and I found this! super duper awesome. Nak jugak, tidak kira 1 2 3 *haha*

Ok fine. Here we go!

Kalian masih ingat tak entry sy yang ini? Rosebay cost me a bomb. Tak mampu untuk bayar mereka dan kemudian sy berfikir untuk melakukan sesuatu supaya idea photo guestbook ni tercapai. Kay Kamal suggested on Sony's New Portable Photo Printer with PictBridge. Tapi gambor yang keluar adalah size besor. Ok, teroskan research :D

Since June 2010 sudah pasang niat untuk memiliki photo guestbook itu (gedik kan?) So, what i did was.... Sy simpan duit gaji sy extra to get what I want. Pada awalnya, seorang sahabat bilang, "bEtty, camera kite nak tu tiada stock maybe sampai january 2011." HUH? WHAT?? Rasa nak pitam. Anganan ku hancur :( Tapi sy siap cari di ebay and mudah. syukur alhamdulillah, I got this :D

FUJIFILM INSTAX MINI 7S WHITE
Terdapat bermacam² jenis polaroid sekarang ni, ada yang mahal dan ada yang murah. Yang mahal adalah filn tersebut. Ya, sy tidak berbohong untuk setiap penyataan yang sy tulis. Seperti instax mini sy ini, terdapat 2 jenis berlaenan warna dan harga :D Masa sy beli, harga promosi, teros grab, takot terlepas. Orang tamak selalu untung *wink* Mari kite bincang secara terperinci ek?

Instax Mini sy - RM300 (ada pink n blue RM268)
dan diberi pakej seperti berikut :
1 Fuji Instax Mini 7s camera
1 camera strap
4 AA batteries
1 Box Instax Mini Film (Can take 10 shots of photos)
Manual
** Warranty: 1 Year from Fujifilm Malaysia

Lightweight and compact, the stylish instax mini 7 goes anywhere. Operation is easy - simply check the LED exposure indicator and press the shutter, a beautiful credit card-size instant color photo is ready in minutes - sharp and clear! Serious babe.

Dimensions: 119.5(W) x 121.5(H) x 70.5(D) mm
Weight: 320g (without batteries, strap and film)

Sy telah membuat perbandingan harga di semua kedai dan juga secara online. Yang sy beli dr mudah.my ini adalah yang termurah yang sy perolehi. Apa yang mahal bagi sy adalah film nya. YES babe, 1 kotak = 10 keping = RM23. Selalunya di pasaran harga RM28.
Setelah membuat tabungan dan mengira budget yang sy perlukan RM500-600 untuk ini sahaja. Sanggup ikat perot asalkan impian tercapai HAHA :D

Instax Mini 7S White sy - RM300
Instax Mini Film - RM23 x 10kotak = RM230
Total - RM530

Ini bermakna, masa wedding nanti, sy akan menyarankan sahabat handai untuk tiba awal supaya boleh dimanfaatkan jam pertama untuk sesi bergambo. sekali sahaja, tidak boleh ambil semula kerana film sangat limited. Oleh yang demikian, berikanlah pose yang terbaek pada malam itu :D

Kualiti gambar?

Sangat puas hati. gambar yang ditangkap akan mengambil masa dalam 10-20 saat untuk kering. Kualiti film adalah terbaek. Teknologi sekarang, macam² boleh! Experience yourself - you'll satisfied. Pasti tidak akan mengecewakan anda :D Gambar pertama yang sy ambil adalah my beloved sis. Siap tak bagi sy snap dulu, bior gambor die as the first snap. Tak percaya? Cube lihat :D


Dan bile selesai segala urusniaga polaroid, mulalah design on guestbook dimana sy personalized on my wedding theme :D buku tetamu lace itu dibeli dr lovely lace, ketika itu tengah sale and tinggal last piece, sy grab! Kan dah bilang, orang tamak selalu untung *haha* I got that for RM49.90. Lace itu batu, keras semacam. Layout di dalam sudah ditukar dan dihiasi dengan hasil kreativiti syok sendiri sy :D

After all, syukur alhamdulillah dimurahkan rezeki untuk memiliki instax mini ini. Bukan sahaja digunakan untuk wedding purposes tetapi juga akan dibawa ketika hornymoon nanti. Beli film ketika promosi dan bandingkan harga dengan yang lain. Trust me - banyak bezanya! Kepada sesiapa yang berminat, sila email sy, nanti sy directkan pada orang tersebut. He's a friendly chinese guy and business minded :D

Till then peeps! Sudah jam 4am, mahu bobok!

39 komentar:

gorgeous ♥ says:
at: 10 November 2010 at 06:45 said...

lynda....sukanyeee...boleh share jugak cmne nk contact that guy? kot2 la ade rezeki lbh nak gak memiliki satu =) my email fariha_gurl@yahoo.com

juneHalim says:
at: 10 November 2010 at 09:01 said...

sukenyer...cool la mek! makin byk dah setel ek? kalau aku daapt menda aku nak, sah sah aku terkinja kinja suka. hahah over mak! ;p

shukrin farahdiba @ ceklala says:
at: 10 November 2010 at 09:31 said...

tahniah! aku pasti pic aku harus ade dlm itu guestbook!hahahah...eh bile printing sia?kak leen ckp ape?

Knisa Zain says:
at: 10 November 2010 at 09:38 said...

Gile mantap idea you. cuma pricey skit. eh mane u beli buku yg macam ade crown2 tu?

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 10 November 2010 at 11:35 said...

GORGEOUS :
nanti i email u ek :D maybe tonite sbb number that guy dlm journal. sharing is caring babe *hugs*

JUNE :
aku dah terkinja lebih weh! seksited tak tentu arah timur selatan utara barat HAHA :D alhamdulillah mek, byk gak setel. takot pon ade - takot yg last minit tu!

LALA :
jap lagi aku ke sane lagi utk payment then leh print dah :D boleh la, gambo ko leh snap sekali je tau, takleh ctrl + z HAHAHA :D

KNISA :
tengs babe. ahaa yg ni agak pricey tapi nak jugak, berkorban duet tol n makan HAHA :D guestbook didapati di lovely lace :D tapi jenis ni susah nak jumpe, biasenye yg ade, frame tu je, tapi try to look around ek. gudluck!

farahfatihah says:
at: 10 November 2010 at 11:45 said...

wahhh lyda!!!! bestnya kamera itu!!!!!!!!!!!! guestbook kamu pasti superb!!!!

Lala says:
at: 10 November 2010 at 11:53 said...

dear, jam 4 a.m baru tido? kene biasa tido awal, nanti tak tertido lak masa nak Berkahwin Day! hehe

can i have the information about this jugak?mahu!mahu! tapi still consider lagi lah. tengok budget!

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 10 November 2010 at 11:54 said...

FF :
agak pricey gak babe. pengorbanan duet aku akhirnya dapat gak mende ni weh. sebulan seratus tuh aku simpan :( tak mampu beli film byk² HAHA budget lari skit. nanti kamu posing ek!

missbutterfly says:
at: 10 November 2010 at 12:01 said...

gile niii mekk!! hahaha...tak sempat dah aku nk buat..duit pun cukup2 nk byr balance vendor nanti..hahaha..takpe la nanti wedding ko aku tumpang pakai yg ko punye pun dh cukup.btw..cun gile beb!!!

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 10 November 2010 at 12:03 said...

JAJA :
haaaa tu la mek. aku pon siap senjata bulan 6 dulu sbb dah tau nak beli mende ni. duet kami pon ngam² nak bayo vendor, sesak sudah!

CouLeur de Chiqu3 says:
at: 10 November 2010 at 12:17 said...

haishh..nenek sudah ader polaroid..jeles nih !

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 10 November 2010 at 12:21 said...

KECHIK :
oyang takmo jeles. kamu mampu miliki ni juga!

Xora says:
at: 10 November 2010 at 13:10 said...

cayalah!dapat realisasikan! nice one!

sk says:
at: 10 November 2010 at 13:52 said...

lyndaaa... nak sewakan kamera tu bulan 3 nnt tak? hehehe

Dita Lolita says:
at: 10 November 2010 at 17:07 said...

kamu hebat!penah cuba nk buat tapi akhirnya mengalah dan beli ready made aje.. :)

♥ balkidz_hunny ♥ says:
at: 10 November 2010 at 20:36 said...

wahhhh. hebat! kagum aku kau ikat perut nak beli nie. nak jugak!!! ;p

bytheway, aku punye guestbook pon beli kat LL 49.90 tapi diskaun lagi 50% HAHA. siapa cepat dia dapat! ;p orang tamak tak selalu rugi!

Sha Pattinson says:
at: 10 November 2010 at 23:09 said...

me jeles ...bestnyer kalau dpt nih masa besday hehehe ..nak minta hubstar la ni

"cikkin" says:
at: 11 November 2010 at 10:37 said...

wahh..bestnye..tgh carik yg camni juge..abb tgk rosebay jugak..dulu ade camera cmni yg old version..jenama ape pon x ingt..tp film die da x de jual..if ade pon mahl gile..50-70 utk beberapa keping je..boley share contact no guy tu..? mane tau ade promotion lg..hehe =)

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 11 November 2010 at 16:39 said...

XORA :
tengs babe. alhamdulillah. dapat jugak miliki satu :D

SK :
ampon babe, kalau leh sewe, sy sewekan tapi sy tak sewekan pada orang, lepas kawen, en tunang nak bawa ke kota singa :(

DITA :
hebat? guestbook itu? itu sy beli je babe kat lovely lace :D

BH :
betul tu mek. orang tamak, tak semestinya rugi HAHAHA silap le aku dpt 49.90 je from 69.90. damn! weh, rindu korang semua!

SHA :
get one for urself - sangat berpuas hati :D tapi film agak mahal skit :(

CIKKIN :
ade babe, kamu email sy? sy email kembali pada kamu ek?

farhanna says:
at: 11 November 2010 at 19:25 said...

linda nice! nk jugak!

sk says:
at: 11 November 2010 at 22:23 said...

it's okay.. ;)

missbutterfly says:
at: 11 November 2010 at 23:07 said...

hhahaha..org tamak selalu untung mmg pepatah aku juge..gilo dih?

eenasan says:
at: 12 November 2010 at 10:46 said...

hi found your blog thru MOM. you sgt creative! good luck! :)

Cik Belle says:
at: 14 November 2010 at 18:30 said...

lynda! best ini! mahu bergambar juga! hehehehe

shidot
at: 15 November 2010 at 17:10 said...

linda,
agak2 u nak x buatkan guestbook utk i =)

nora says:
at: 16 November 2010 at 00:10 said...

hai u, actually im one of ur silence reader, tapi tu dulu skang tak lagi cuz i dah ade blog(br buat hari sabtu aritu hehehe). btw nak g tau yg i dah follow & link u tau. hope u sudi follow & link me back ya

Dhiya says:
at: 16 November 2010 at 08:19 said...

lynda, bestnye...after i bace ur blog psl rosebay tu, trus berangan nak camni gak...
nanti dhiya nak nombor cine tu ek...

best2...

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 16 November 2010 at 13:40 said...

LALA :
tertinggal komen kamu di atas nun! meh sini email, nanti lynda titipkan ek?

FARHANNA :
tengs babe. gudluck!

SK :
sorry mek :(

JAJA :
HAHAHA pepatah ko la tuh! sumber inspirasi HAHA :D dup dap dup dap this week!

EENASAN :
tengs babe *hugs*

BELLE :
1 kali je haaaaaa no testing! HAHAHAHAHA :D

SHIDOT :
i design yg dalam je, kalau yg luor tu, i beli kat luor. kalau nak, boleh je :D

NORA :
hi babe. i baru tengok ur blog and followed! HEHE welkam babe :D let's belog together ek (=

DHIYA :
boleh mek, nanti email i ek. i pon teringin tu yg carik alternative ek :D

adalizee says:
at: 16 November 2010 at 15:14 said...

woah lynda... gb for only 49.90? giler murah.kalau dapat yang 50% less lagi murah.tatau pulak LL ada GB... must googling la LL

adalizee says:
at: 16 November 2010 at 15:15 said...

woah lynda... gb for only 49.90? giler murah.kalau dapat yang 50% less lagi murah.tatau pulak LL ada GB... must googling la LL

::miZz-hiGa:: says:
at: 16 November 2010 at 15:23 said...

hi. bestnya. boleh tak bg email the person in charge for the camera tu? thanx ;)

syai

~deashuQin~ says:
at: 18 November 2010 at 15:26 said...

uhh heluu...pls rekomen dat friendly chinese guy.
heee~ my email ---> fduramazlan@yahoo.com.
thanx

Yasmin
at: 2 December 2010 at 16:07 said...

hi there...pls email me as well....ctc# for that friendly chinese guy ..i love that camera! nawalyasmin@hotmail.com...thanks!

Nadya Yusof says:
at: 23 December 2010 at 13:32 said...

hye lynda...email me jugak contact no that guy bleh?
nadiatul.iza@dimensionbid.com

tq!

Melati says:
at: 6 January 2011 at 11:05 said...

linda, i tak sabar nak tengok guestbook u, =)) btw blog u best, i duk baca dari pg td sedar2 dah kul 11am, heheee =)

lol says:
at: 11 February 2011 at 16:35 said...

hi...:)
tahniah pengantin!!1.1.11..
lynda, bole rekomen x if sy nk beli dat cam?
cherrish_diyana@yahoo.com
nurul

ainnazari says:
at: 16 March 2011 at 15:08 said...

hi lynda,

blh email sya skali, ainnazari@yahoo.com

Noor Haziela says:
at: 18 April 2011 at 15:34 said...

hello dear lynda,

Boleh bagi contact person that chinese guy. Thanx alot. Send here okai, simplyzie@hotmail.com. Thanx alot.

p/s: I love your wedding so much!

confirm dia says:
at: 8 June 2011 at 09:54 said...

dear....sukanyeeeblh share jugak cner nk contct that guy? cm dh tringin lak..my mail ayu_cikwan@yahoo.com.
tQvm^_^

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011