Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Monday, 6 December 2010

Kain dan Renda

Salam peeps!

As promised, sy kembali untuk persediaan wee day sy dalam masa 26 hari lagi. Yes, im back! Cuti semester bermula, marking sudah siap, tinggal persediaan untuk semester hadapan, yang itu, after wedding pon ok kot? New spirit dengan header blog yang baru dan agak gedik tapi peduli-lah apa orang nak kate :D

Entry kali ini tentang kaen dan renda sy :D Sy mempunyai beberapa orang yang bertanya tentang kain yang sy beli dr India, ni angkara Nawal HAHA salah info. They got the info from here. Nawal tulis;

2. If you love lace, then go for Bandung or Jakarta. OR mintak designer je belikan. Lynda beli kat India. HAHA . Kat sana dengar kata lagi murah. Lace in Malaysia sangatlah mahal but then kena pandai carik jugak.

Jenuh jugak nak p sampai India cari, tapi di sana, saree sangatlah murah :D Pembetulan di situ. Patotlah semua yang tanya pd sy, " Di India, kedai apa yang awak pergi?" doink! Nawal nih! Ok, kesemua kain baju ahli family, lace sebagai hiasan, kain bridemaids and even baju melayu bestman kami beli di Dubai. Yes, Dubai. Di Dubai pon ada jual lace dan beberapa kain terkini dari Jakarta / Bandung.

Di bawah merupakan kain yang dibeli untuk bridemaids and bestman kami. Sesungguhnya murah saje harga di sana kalau nak dibandingkan di Malaysia yang membuatkan semua b2b bankrupsi!

Dan bridemaid sy yang seorang ini sudah seksited utk tempah baju. She's my cousin, she's my bestfriend, she's my ex-BCian, she's my senior in school, she's my PA on my wee-day! Masih ingat entry pelamin diy yang dibuat oleh Aunty and cousin ku yang ini? Click here for the entry :D A simple one for her but I love it!
Korang masih ingat lace theme yang sy dok gilakan hingga tak lena tidur malam dok memikirkan kos yang haros dilaburkan utk membeli ribbon lace di Malaysia ni. Merata yang di survey, ok fine, sy check di Kedai Bunga Reben, Jalan TAR, they cost me RM35-55 per yard. But there in Dubai, sy dapat tawar menawar up to 20dirham/yard. Will let you know more ek.
Korang, kalau korang ada sedara-mara atau sahabat handai (yang sgt pandai tawar menawar lagi bagus) atau if you wanna have something different, go to Dubai, spend for and save more in Dubai. Kalau di Guangzhou, korang boleh grab favors semurah-murahnya di sana while in Dubai, korang boleh dapat semurah-murahnya textiles di sana. Two words to describe Dubai = spend + save!

Andaikata kalau korang nak ke Deira Dubai, get to Deira Police Station then ada lorong dan korang akan jumpa Kuwait Building then ada lorong lagi you'll find another building yang sangat heaven dan kalau korang bankrupsi kat situ pon it's ok, sangat worth it! Di Deira, Aldo shoes sangat murah! It's better to go there NOW, bukanlah sekarang, plan ahead and spend there, you'll faint! Our rate is higher then dirham - 150dirham = RM130.

Diantara 2 kedai yang menakjubkan dan telah membuatkan sy bankrup adalah;

Apsara Tex

- kain nikah with heavy beads (kain ini sudah jd sejarah. pls dun ask me)
DUBAI RM120/mtr
MALAYSIA RM550/mtr
i got them for RM480/4mtrs

- kain resepsi moroccan wedding lace
(kain ini sudah jd sejarah. pls dun ask me)
DUBAI RM80/mtr
MALAYSIA RM250/mtr
i got them for RM160/2mtrs sbb ingat nak add on asborder je, ala² dress BCL :D

- kain bertandang with heavy beads
(kain ini sudah jd sejarah. pls dun ask me)
DUBAI RM100/mtr
MALAYSIA RM400/mtr
i got them for RM400/4mtrs

- kain chiffon + kain cotton for Nenda, Bonda and Aunties (average rate)
DUBAI RM100/4mtrs
MALAYSIA RM250/4mtrs

- moroccan wedding lace for bridemaids (Izad and Aila)
DUBAI RM180/4mtrs
MALAYSIA RM250/4mtrs
from 250, bargain and bargain sampai tokey fed-up HAHA :D

- kain cotton plain for baju melayu bestman (Andi)

DUBAI RM120/5mtrs
MALAYSIA sy tidak pasti sebab beli secara kebetulan, alang-kepalang, beli satu kedai :D

Folak Trading

- laceeeeee!!! sini ada jual ribbon lace idaman kalbu sy. Bermacam jenis, saiz, warna dan corak. Rambang mata bile tiba sini tidak macam di Kedai Bunga Reben (KBR), limited sangat pilihan. As usual, get what you want and bargain sampai tokey fed-up, u'll get them! Sebelum ni, sy survey,

Kedai Bunga Reben RM45/yard
Sy perlukan 18yards and they cost me a bomb! RM810

Folak Trading RM15/yard
And i got them for RM270. Tersengih-sengih seorang diri :D

And finally, i got my bedsheet di Dubai juga :D Di sini memang susah sangat nak cari all white. Kalau ada pon, pasti embroidery color lain. Even Sogo pon takde yang all-white, i dah survey tapi that was last year :D Sangat berbalaoi dengan banyak pillow case nye... meriah atas katil! But i'll use few je kot?

Andaikata kalau kalian ke Dubai, 2 kedai itu memang sangat berbaloi dan yang paling penting adalah, anda haroslah peramah (tidak gedik) dan pandai tawar-menawar. Pasti tokey akan pening dan teros setuju! Itu jaminan :D Direct yourself to Strand Hotel Building opp. Souk Okadh, Naif Road. It's heaven! Seperti korang shopping di Jakarta/Bandung, you'll feel the same there cume much much mucho cheaper :D Andaikata kalau suatu hari nanti sy akan ke Dubai untuk honeymoon ke, korang bolehlah kirim ek? I'm willing to help :D Untuk merealisasikan impian majlis resepsi bertemakan renda itu tidak mustahil kalau kita tahu dimana untuk mendapatkan yang murah belaka :D As in my case, tidaklah dr a-z sy menggunakan renda, gila kapa? Kalah anak Naza nanti! Remember, simplicity is just me.

A month to go, semoga semua preps berjalan dengan lancar seperti yang dirancang. Kita hanya merancang, Allah yang menentukan. Amin.

sudah mula berjauhan dan pantang larang *sobs*
jumpa masa nikah nanti, sila hafal skrip En Razmie *wink*

Till then peeps, gudnyto!

Much love,
hazlynda

20 komentar:

fika79 says:
at: 6 December 2010 at 02:02 said...

waa.tak sangka dubai ada kedai kain yg heaven..haruslah nak stop over kalau balik mesia nanti..:-)

si kecil says:
at: 6 December 2010 at 03:02 said...

nat: nak blk bgtau aku. boleh aku kirim. hahaha..

lynda: haruslah aku akan avoid pakai anything renda2..kang x dapat bezakan aku dan doorgift ko. ahahaha...syoknye shopping n save!

yUmIe says:
at: 6 December 2010 at 08:27 said...

weh ape kne sume kain tinggal sejarah ni??haha xkre nk tnye gak..muahaha:p

harzharun says:
at: 6 December 2010 at 09:14 said...

perghh...nak pakai lace lg boleh x?..
gud review mek!..

aku bc entry ni kan dgn amat teruja..sbb ayat2 ko cm teruja..betul x ko tulis dgn sgt teruja?..haha

missbutterfly says:
at: 6 December 2010 at 09:24 said...

pergh..smpai ke dubai ko mek?? salute lah!! cant wait for ur wedding!!

nizabeba says:
at: 6 December 2010 at 10:00 said...

omg!! best nye weh!! dr india (bak kate mak beruang) smpi ke dubai ko..haha..tp sume cheaper ek..sgt berbaloi2!!

Miss Inaza says:
at: 6 December 2010 at 11:50 said...

Ni yang lemah ni tengok post tentang kain... hehehe

YES lynda.. dubai ne best kalau nak beli kain chiffon especially! very nice design and murah sangatttt... sigh.. how i wish ticket ke dubai ni murah.. heheh

thanks for the tips lynda.. i make sure to bookmark this post.. =) *hugs*

Cik Belle says:
at: 6 December 2010 at 12:21 said...

nak kirimmmm! hahaha.. sapa nak p dubai, aku nak kirim. heh heh

K.I.N.A says:
at: 6 December 2010 at 12:34 said...

haha..peramah(tidak gedik)..terbaik!!..huhu..kina pergi beijing je..xgi india..mmg berbaloi2 la..cantik kainnye..actually kain kat malaysia ni jd mahal sbb tax bagai kn..

Ciksue says:
at: 6 December 2010 at 13:06 said...

wahh tak sangka dubai pun ada jual lace murah yea..ingat cotton je,sbb my friend kata cotton lawa2,tak tahu la ye ke tak,hehe

Ain SH says:
at: 6 December 2010 at 13:14 said...

THANK YOU SO MUCH Lynda! hahaha
i ingat u dah tanak layan dah si perempuan annoying nie :P

if i nak pergi(insyallah, baru nak plan nie) nnt ill let u know.

oh and if u pergi earlier for honeymoon or something sila buat announcement dekat blog sebabnya i pon nak kirim!!!uncle kat sana kata balik malaysia lambat lagi je '__'

Leonora Halim says:
at: 6 December 2010 at 16:46 said...

ehee... my nikah lace, i bought in Dubai, during a business trip.... 5 yrs back!!!! ahahha... boifren pun takde lagi masa tu.. berangan tak abes... :)

can't wait for your big day!! :)

Atiqah Adnan says:
at: 6 December 2010 at 17:37 said...

lawanye laceee... qah pun sukeee.. teeheee~ dear, header tu chomel laaa.. wink*

~~Miss iLa~~ says:
at: 6 December 2010 at 21:55 said...

best gile!!!;)

Dhiya says:
at: 7 December 2010 at 17:29 said...

how bout the cost gi sane lynda? will it still much more cheaper rather than buy everything from here?

fati says:
at: 7 December 2010 at 19:14 said...

Ahhh!! jeless lah, suma kain da beli.. Lyndaa, semoga selamat menuju hari bahagia, AMINNN!!!!
Selamat berpantang :D

Linked u, yea!

^^mrs.deana^^ says:
at: 8 December 2010 at 14:44 said...

besnye dpt soping2 at dubai...!!!asik g indon je kn...mst nt wedding kmu gojes & 1st 2011 wedding of the year!!x sabar mahu tgk!!!**wink**

farahfatihah says:
at: 9 December 2010 at 12:07 said...

mekkkkk rindu ko!!!!

Puan D0T says:
at: 9 December 2010 at 14:39 said...

dubai... yeah.. best nye..
tak sabar nk tgk baju2 kamu.. dan bridemaid kamu...

♥ balkidz_hunny ♥ says:
at: 10 December 2010 at 09:18 said...

mekkkkkk! sobs. sobs.
aku dah rase sedih sebab takde di wedding kau! lagi2 bila bace entry ni yg membuatkan aku rase cam akan terlepas moment penting :(

aishhh. kau juga membuatkan aku rase nak ke dubai! good bargain beb!

lebiuuuuuuuuuu.

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011