Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Monday, 27 December 2010

lima

Salam peeps.

5 hari lagi hari besar sy tapi dugaan hari ini adalah tamparan hebat bagi sy. Sy tidak sekuat dulu. Masih ingat entry sy yang ini? doa buat Nenda tercinta. Pagi ini, Nenda sepatutnya ke hospital untuk monthly check up tapi disebabkan tummy upset, Nenda digesa ke Emergency.

Jam 9 pagi, kami teros bawa Nenda ke Hospital Sungai Buloh. Setelah ditanya tentang sejarah penyakit Nenda, Nenda dirawat dan kini masih lagi di dalam pemerhatian. Disangkakan cuma sakit perut dan cirit-birit, tetapi selepas discan terdapat pula batu di hempudu Nenda. Apabila doktor bilang begitu, luruh jantung dan terkedu. Sy tahu dulu sy kuat kerana Nenda tapi kini, kenapa 5 hari lagi kenduri sy, Nenda dimasukkan ke dalam hospital? I am not strong to face this.

Sy lahir dan membesar depan mata Nenda. Setiap hari sy berdoa agar Allah kembalikan Nenda sy seperti dulu, sy rindu suara nenda, sy rindu berbual dengan Nenda, sy rindu bergurau dengan Nenda, sy rindu mengadu pada Nenda, sy rindu setiap detik selama 26 tahun sy hidup bersama nenda. Masa kecil, Nenda yang buatkan susu untuk sy, kini, giliran sy pula membuat susu untuk Nenda. masa kecil, nenda yang menukar diaper sy bila Bonda ke sekolah, kini, giliran sy pula menukar diaper Nenda bila Bonda ke sekolah. What goes around, comes around - agree?

Dugaan selama bertunang yang sy hadapi cukop berat untuk dipikul dan sy tahu sy haros kuat demi kuatkan semangat Nenda. She needs loves around her. Duit bukan segalanya cuma kasih sayang yang dapat menguatkan semangat Nenda untuk teros sembuh dr sakitnya. Yes, faktor umor adalah diantaranya tetapi ada saja orang tua yang hingga kini masih bertahan walaupon sudah menjangkau 100thn... kerana semangatnya kuat untuk terus hidup. Same goes to Nenda, she's 80 on this coming Wednesday, December 29th. Nenda kuat dan masih boleh melakukan physiotheraphy dan gagah untuk menggerakkan semua ototnya kembali. Nenda tidak putus semangat. Itu sy pasti.

Tetapi dugaan hari ini terlalu berat untuk sy pikul. Dimana 5 hari lagi sy akan berkahwin, Nenda pula admitted di hospital. Tamparan hebat. Ini semua dugaan. Ini semua takdir. Ini semua sudah tertulis. Ikhlas dan redha.

L I M A h a r i l a g i

Adakah sy mampu bertahan sekuat ini untuk menghadapi semuanya?

15 komentar:

thezaila says:
at: 27 December 2010 at 20:44 said...

hi linda.. insyah allah maktok (bolehkah saya memanggil maktok juga..?) akan cepat sembuh.. sbb maktoh linda pun x sabar nk tgk cucu nya bersanding..=) insya allah.. everything will be fine.. zaila akan sentiasa doakan utk maktok anda.. kamoo kena kuat ya babe..

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 27 December 2010 at 21:07 said...

ZAILA :
tadi masa di emergency, sy tak boleh stay lama disisi maktok, tapi tiap kali die sedar, sy pasti bilang, "maktok kena kuat, 5 hari lagi lynda kahwin, maktok kena ada bersama lynda" bergenang air mata maktok.
p.s. boleh panggil maktok, memang semua kawan panggil maktok :)

fati says:
at: 27 December 2010 at 21:13 said...

kami doakan nenda linda cepat sembuh. InsyaAllah :)
Be strong linda!
Doa banyak-banyak ;)

Leonora Halim says:
at: 27 December 2010 at 21:14 said...

insyaAllah... maktok will get well soon... :)

veelara says:
at: 28 December 2010 at 00:04 said...

insyaAllah nenda lynda akan sembuh...Insyaallah..sabar yek..sy pun doakn agar kesihatan nenda lynda akan btambah baik....

nYomeL says:
at: 28 December 2010 at 08:28 said...

lynda, please be strong dear..
we will always pray for maktok.
InsyaAllah.. everything will be just fine.

take care dear..
be strong kehh..!! :)

weweento says:
at: 28 December 2010 at 09:03 said...

aku baca sambil tahan nangis kat tekak
-kuncham-

kelipkelipchumel says:
at: 28 December 2010 at 09:24 said...

sabar ek betty.inyaAllah ko mampu trus kuat.insyaAllah Nenda cepat sembuh.tabah ye sayam.

.:Mrs. Engineer:. says:
at: 28 December 2010 at 09:36 said...

insyaALLAH nenda lynda akan ok... :)

LisaLisut says:
at: 28 December 2010 at 10:10 said...

besarnye dugaan linda..dont know what kind of words to soothe u down but "sabarlah banyak2 linda" :)

nizabeba says:
at: 28 December 2010 at 10:23 said...

insyaAllah maktok akan sehat, sbb yakin die sorg yg kuat semangat..lg2 sbb nak attend wedding cucu kesayaman die..but babe, u also must be strong k!

shukrin farahdiba @ ceklala says:
at: 28 December 2010 at 10:28 said...

bergenang air mata aku bc entry kali ni...sabar ye babe..insyaallah doa kwn2 sentiasa ada utk maktok...sama2 kite doakan maktok sihat utk sama2 lihat mahjlis ko nnti ye syg...be strong ya

harzharun says:
at: 28 December 2010 at 11:30 said...

lynda...aku tau ko lebih kuat dr yg ko sangka...

hugsss!!!

Reen Tart Nenas says:
at: 28 December 2010 at 17:18 said...

doa utk nenda lynda... kuatkan semangat!

honey bedazzled says:
at: 28 December 2010 at 19:11 said...

bole punya, my sister kahwin masa my dad kat hospital! my dad mintak izin kuar hospital kejap untuk my sister wedding! hamik!

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011