Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Sunday, 19 December 2010

makcik, ada aku kesah?

Salam peeps!

Kesinambungan dari kisah ini.
Kisah makcik yang belom mahu bunuh diri.

Sudahlah memburukkan dan menyebarkan negative thoughts to the family.
Memang kau je mulia macam malaikat, kami jahat macam iblis.
Biar orang pandang sinis pada sy dan bonda, asalkan kau yang betul.
Biar orang mendengar dari sebelah pihak, asalkan kau yang puas hati.
Biar apa pon tanggapan orang pada kami, ada aku kesah?

Pergi ke setiap seorang utk meraih simpati.
Menceritakan keburukkan dan menyatakan aku kurang ajar.
Engkau tu sudah terlebih ajar sebab tu terlebih pandai.
Orang yang tidak berbuat apa di rumah, duduk dan berada dalam alam fantasi.
alam fantasi apa? dalam pemikirannya....
"lepas ni nak cakap apa?"
"lepas ni nak apikan siapa?"
"lepas ni nk cerita pd siapa lagi?"
lihat, tiada apa nak buat dirumah, inilah akibatnya.
kepada kalian yang menjadi surirumah sepenuh masa,
tolonglah buat sesuatu berfaedah daripada membuat fitnah,
menjual cerita, memburukkan orang lain.
tidak sosial dan tidak mempunyai kehidupan yang sihat.
tolonglah ajar die main farmville, ada faedahnya.

Bile aku sudah sampai limitasi tahap kesabaran,
inilah akibatnya. kau bukan darah daging aku,
ada aku kesah?

Kalau kau baca blog aku,
atau ada yang menyampaikan,
atau ada yang print out post ni sebagai bukti,
ada aku kesah?
aku tidak perlu back up mcm kau
aku tidak perlu meraih simpati
aku tidak perlu takot dgn kau
aku tidak perlu nangis sbb ini
aku hanya perlu
mempertahankan maruah dan perasaan
bonda, nenda dan aku
tentang kau, ada aku kesah?

Aku masih ingat ayat kau,
"Datang ke rumah bila nenda sudah nazak SAHAJA"
semalam kenduri doa selamat, kau datang?
kau jilat balik ke najis yang kau lemparkan?
satu je janji aku,
walau apapon terjadi pada nenda,
JANGAN HARAP AKU NAK BAGI KAU
TENGOK DAN SENTUH NENDA AKU.
JANGAN BERANI KAU JEJAK KAKI KE RUMAH AKU.
ini janji aku, kalian berani beritahu dia? silakan.
ade aku kesah? kau siapa!

Seperkara lagi, syurga kau bawah tapak kaki suami.
syurga suami bawah tapak kaki ibu.
kalau kau terlebih pandai,
terus terang di muka aku bukan cerita belakang.
kalau kau terlebih pandai,
kau jangan biadap dengan aku.
aku pantang orang sentuh perihal bonda atau nenda.
kalau aku biadap, kau berjuta kali biadap.
ada aku kesah?

aku berdiam bukan bererti aku salah,
bonda berdiam, aku yang suruh,
salahkan aku bukan Bonda.
aku tidak perlua angkatan tentera yang ramai
untuk merusuh dan mengancam.
aku tidak seperti kau.
pemikiran kau kolot and bangsat.
kalau kau rasa kau sudah cukop bagus, mari berdepan.
kalau kau rasa kau sudah cukop hebat, kau silap.
aku akan teros berdiam kerana
aku percaya Allah maha adil.
sungguhpon aku belom mengerjakan umrah/haji,
aku belajar pendidikan islam dan moral.
segala apa yang kita lakukan, Allah maha mengetahui.
Allah maha mendengar. Allah maha besar.

aku tiada hak untuk menletakkan hukuman.
aku pon insan biasa, ciptaan Allah.
tapi aku percaya pada karma. itu aku.
kalau aku jahat dan zalim,
aku sudah bunuh kau dari awal lagi kau buat najis
tapi.............. aku tiada masa nak ambil tahu hal kau.
aku ada tanggungjawab aku pada Allah
aku ada tanggungjawab aku pada nenda dan bonda
aku ada tanggungjawab aku pada kerja fulltime
aku ada tanggungjawab aku pada partime study
aku ada tanggungjawab aku pada negara
daripada............ aku memikirkan tentang kau yg berhati busuk.

memang betul kata orang,
"biarkan saja, kita dah nak dekat kenduri"
walhal, aku tidak kesah kalau kau tak datang.
kalau ada yang sabotage, aku tahu angkara siapa.
aku pedulik apa? ada aku kesah kalau kau tak datang?
kalau kau tak datang, ALHAMDULILLAH.

16 komentar:

lovelyadibah says:
at: 19 December 2010 at 10:31 said...

marahnya...mesti makcik 2 sangat melampau ea??sabar yer...

:)

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 19 December 2010 at 11:34 said...

DIBAH :
marah tu tade sangat cuma buhsan ngan mentality orang yang tidak ada wawasan untuk memajukan diri dan family sendiri. duduk rumah, hanya mencari idea untuk menjatuhkan orang lain. manusia jenis apa dia ni?

fati says:
at: 19 December 2010 at 12:35 said...

"Makcik, lekas-lekaslah bertaubat"

Saba ehh Linda ;)

LisaLisut says:
at: 19 December 2010 at 12:44 said...

i bole deal dgn makcik2 mcm ni dgn hanya tarik muka 1000 i.muahaha.

takpelah,dia tak penting pun.hanya watak picisan.buat2 dia takde depan mata nnt kalau dia dtg kenduri u.

kalau dia xdtg,alhamdulillah ;p

harzharun says:
at: 19 December 2010 at 15:01 said...

yang penting, ko comey...



:-))


dah...xyah kisah sal makcik tu...shoohh!

si kecil says:
at: 19 December 2010 at 15:01 said...

apa yg dia tak puas hati lg tu beb?? haih. geram pulak aku baca post ko ni. betul aa tu weh..jgn amik kisah. ko ade bonda, nenda, razmie n kitorg. lebiu!

sikit je lagi. anggap je bunyi2 langau tu. ko nak aku bawak mosquito bat yg pakai bateri mcm reket tu? haha

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 19 December 2010 at 15:13 said...

FATI :
orang yang berfikiran seperti ini tidak akan bertaubat malahan akan teros mencari idea utk menjatuhkan orang lain. itu sy pasti.

LISA :
exactly, as i've said, kalau dia tak dtg, alhamdulillah. ramai lagi nak dtg dgn hati yg IKHLAS. kalau sy nak maafkan die tapi hati tak ikhlas, sy juga yg dosa, so, baek diam dan biar die yang semangat menjatuhkan org lain.

HARZ :;
aku comel, aku tahu HAHA kad dah pos jumaat *doink* sesat carik kechik, die dah glemer skang, tak perlu publisiti murahan, ada org tolong publishkan HAHA

KECHIK :
betul tu mek, ko takyah bawak reket tu, bawak pisau sume size besor, tolong hadiahkan pada makcik supaya segere bunuh diri HAHAHA

Leonora Halim says:
at: 19 December 2010 at 20:13 said...

breathe lynda breathe... we're on the same page on ada aku kesah dgn makcik tuh... so... jgn 'cemarkan' mood anda sbb makcik horror ittiewww... saya perlukan anda cantik dan senyum sentiasa di hari perkahwinan okeh! :D *hugs*

p/s: tlg lah jemput saya ke wedding anda supaya saya buleh menjadik hulubalang anda utk mem-fire makcik ittieww... :)

lovelyadibah says:
at: 20 December 2010 at 07:35 said...

hahaha~..mcm yang lain ckp :) anggap je dier xder..focus pada benda lain..:)hahaha~..orang famous mcm 2 r..ramai nk tumpang sekaki..:P...JK

yUmIe says:
at: 20 December 2010 at 09:20 said...

Beb,makcik tu ade ank pompuan x??klu ade,pray for her.krn die akn lalui ape yg die dh buat kt ko skrg ni..bak kte ko,percaya pd karma kn..biarkn die dgn labu-labunye..haha

shukrin farahdiba @ ceklala says:
at: 20 December 2010 at 09:33 said...

pesal mcik tuh?dh xde keje sgt ke?eii geram lak aku haishh....mulut cam longkang busuk la tuh...tu yg xreti diam..ttp cane pun tetap gak bau...pttnye jgn jemput die dtg...

ape2 pun aku tau ko tabah..sabar bebanyk k...takign care...syg ko sesgt2!muahhh....

Mawar misswateva says:
at: 21 December 2010 at 00:25 said...

makcik, sila pergi jauhhhhh..shooh2!
sabo ye mek!

farahfatihah says:
at: 21 December 2010 at 09:51 said...

fuhhh aku tumpang sakit ati...

Illi Hzbull says:
at: 22 December 2010 at 13:04 said...

be strong dear, let Allah do his work. U tau u di pihak yang mana.
Be happy :) ur wedding is juz around the corner, weeee~~

Nadya Yusof says:
at: 23 December 2010 at 10:42 said...

lynda-i pon same kes gak dgn u beb...mmg org2 mcmni xpatut hidup pon...

Nad Nazira says:
at: 23 December 2010 at 21:51 said...

takpe la lunda..nak dekat kawen lagi banyak dugaan. just leave all these craps behind and make urself feel good, dear.

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011