Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Monday, 13 December 2010

wedding review #01

Salam peeps!

This is sumtin to share and this is my opinion on how things work. Please dun get me wrong tapi as a b2b kita ada hak to decline or accept old and new vendors in this wedding event industry. Last sy telah ke wedding sumone yang tidak dikenali. Sy telah menemani seorang kawan ke wedding kawan sepejabat - and this was so last minit! This is not a complaint tapi kalau sy berada di dalam kasut perantin perempuan itu, confirm sy akan bertukar menjadi bridezilla yang comel :D

Apa yang telah sy review di majlis resepsi itu?

1. Banquet chairs yang digunakan berlainan jenis dan sarung untuk banquet chair hanya satu size sahaja dan jika dipaksa untuk disarungkan pada kerusi jenis lain, CONFIRM akan kelihatan sangat buruk - bonjolan atas tidak sekata dan kaki kerusi kelihatan. Maaf ye sy tidak akan memasukkan gambar sbb ini resepsi seseorang yang tidak dikenali or maybe korang akan kenal. I dun wanna point out the vendor, nanti sy kene saman. Jika sy di dalam kasut perantin perempuan, sy akan meminta mereka menukar dan mendapatkan semua kerusi yang sama untuk majlis sy. Kita membayar dan kita nak apa yang telah dipersetujui dan dibayar. Betul tak?

2. Chandelier yang digunakan berlainan jenis dan color. Ok, ini unacceptable langsung. I have no idea why the have to have them different type of chandeliers. Adakah perantin yang menginginkan sesuatu kelainan? Adakah vendor kekurangan chandelier? Wallahualam. There must be a reason, kenapa setiap khemah mempunyai chandelier yang berlainan. Ade 3 jenis chandelier berlainan yang digunakan. How can this happen?

3. Entrance untuk para tetamu adalah melalui jalan belakang. Kenapa tidak menggunakan laluan depan? Alasan tidak munasabah - jauh! I dun think so! Sy telah berjalan sekeliling taman tersebut untuk mendapatkan feel wedding tersebut. Kalah pengkritik di AF okeh? Para tetamu masuk dari belakang pelamin. Kenapa haros membelakangkan the beauty of ur wedding? Jika para tetamu masuk dr entrance yang berhadapan dengan pelamin, disitulah segala keindahan lampu yang menyinari majlis anda terpancar. Trust me. Nak tahu di mana majlis ni? Sy seorang yang suka berahsia :D

4. Pelamin. Ruang pelamin yang digunakan adalah 20% sahaja where else ruang pelamin di atas pentas itu sangat luas. Sy bertanyakan pada kawan sy, "die amek vendor berlainan ke?" Kawan bilang, "tidak, die ambil pakej kahwin disini 45k" WOWWWWWWWWWWW!!! Tidakkah itu satu pembaziran bile ruang yang banyak tidak digunakan bersama duit banyak yang telah dilaburkan? Ini pendapat sy. Katakanlah khemah + makan cost you 25k, dimanakah balnce duit anda dilaburkan? Okeh, to all the decorations, main table, kompang, PA system.. bla bla bla. Betul kan? I assume dengan pelamin ciput begitu will cost you 2k or maybe you shud go with Rass Deco yang memberikan pelamin gah dengan harga yang berbaloi dan puas hati.

5. Parking space. People double parking di kawasan yang berhampiran dengan entrance belakang. This is no-no. Kita sebagai tetamu haroslah tahu menjaga hati tetamu yang lain. Jangan menyusahkan emcee untuk memberitahu nombor pendaftaran kenderaan anda dan ini akan mengacau bilaukan suasana majlis resepsi orang lain. Do you believe in karma? I do.

Okeh babes, from all the above is just my personal thought. Tidak ada kaitannya dengan sesiapa yang sy kenali. Sy sendiri pon tidak suka perkara sebegini terjadi pd majlis resepsi sy nanti and lucky me to have my beloved planner yang satu kepala dan muda remaja. Do not under estimate the young generations. Even though yang veteran itu berpengalaman, adakah idea yang diberikan itu bersesuaian dengan jiwa kita? Give a try to the youngsters! They can do it and I'll prove to others, one day.

Till then. Take care peeps!

Much love,
hazlynda

13 komentar:

♥ balkidz_hunny ♥ says:
at: 13 December 2010 at 14:23 said...

wahhh. gile scary.
weddin sape nie, kesiannya mekkk!

but i guess, kau punya takkan jadi camtu. :D

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 13 December 2010 at 14:36 said...

BH :
mek, lucky me, itu bukan vendor aku. lege. i can rely on my planner. insyaAllah. scary kan mek?

ElyaElmo says:
at: 13 December 2010 at 14:49 said...

lynda..suruh pengantin tu mintak discount...jgn byr full...rugii..else, suruh dieee samaannnnn!!!hehe

thezaila says:
at: 13 December 2010 at 15:15 said...

mak aih.. pelamin mcm ala kadar je.. 45k is a lot of money.. pastu dapat yg x sempurna sana sini.. kalau dalam kasut pengantin tu... mmg kena sembur je vendor tu!!

rass deco punya pelamin meriah walaupun harga nya tidak menyebabkan lubaang di dompet anda..

CouLeur de Chiqu3 says:
at: 13 December 2010 at 16:35 said...

45K itu resultnye...kesian sungguh.what a waste...

0sh!Nz d' sen0r!ta says:
at: 13 December 2010 at 17:01 said...

gile ah.. 45k tapi berterabur macamtu. kalau saya, mesti saya akan menangis hentak-hentak kaki. sis, da receive card. thanks ya.

Fatin Fairuz says:
at: 13 December 2010 at 17:01 said...

Dear..sila claim award dr i okey..hehe ;)

K.I.N.A says:
at: 13 December 2010 at 17:36 said...

i think 45k tu tak berbaloi kot..better amek yg 15k je..huhu..moga kite dijauhkn..

Cik Belle says:
at: 13 December 2010 at 18:13 said...

saya fully support orang muda. hehe

Leonora Halim says:
at: 13 December 2010 at 22:02 said...

saya amat marah dgn vendor itu! tidak sepatutnya mengambil untung yg over tapi hasil hentah hape hape!!! harap2 jgn jadik kat org lain... aminnnn.....

Reen Tart Nenas says:
at: 14 December 2010 at 11:09 said...

tapi kenkdg, vendor nie suka2 hati tukar last minute. die plak tau kite desperate jugak nak pakai die sbb dh last minute mana nak cari vendor len. kesian pengantin itu, harap dia tabah!

Nadya Yusof says:
at: 15 December 2010 at 10:02 said...

aiyooo..sampai 45k?tu dah boleh wat wedding grand tu...heheheehe

nizabeba says:
at: 15 December 2010 at 11:19 said...

45k?? wowww!! giler ar..vendor mane la nih..babe, aku da dpt kad kawen ko.. santek & aku suka mek!!

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011