Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Sunday, 23 January 2011

Al-Fatihah buat Nenda tercinta, Hjh Mariam bt Ahmad


Al-fatihah buat Nenda tercinta yang telah kembali ke rahmatullah pada hari lahir sy, 23hb Januari 2011. Nenda menghembuskan nafas terakhir di kediaman kami dan Nenda pergi dengan tenang dan senang. Kami mendapati bahawa Nenda sudah tiada lagi pada jam 12.25 am dan pihak hospital telah datang ke rumah untuk memeriksa dan mengesahkan peninggalan Nenda buat selamanya pada 12.50 am iaitu 5 minit sebelum sy dilahirkan di dunia. Sy redha dan sy percaya setiap apa yang berlaku, ada hikmah disebaliknya. Nenda sempat melihat sy berkahwin dengan pilihan hati dan mendapat restu dari arwah. Nenda melihat sy membesar selama 27 tahun di depan matanya sendiri dan menghembuskan nafas terakhirnya ketika sy mengakhiri ayat sy, "Maktok, maafkan lynda selama lynda ade buat salah dengan maktok. maktok maafkan lynda dunia dan akhirat. Maafkan lynda kalau selama lynda menjaga maktok sakit, ade salah dan sakit dimana-mana..." Nadi Nenda perlahan dan akhirnya menghembuskan nafas terakhirnya dengan tenang.

"Ya Allah Ya Tuhan ku, ampunilah segala dosa arwah Maktok ku. Kau tempatkanlah Maktok di dalam golongan orang yang beriman. Kau temukan kami di syurga nanti. Ya Allah ya Tukanku, aku amat menyayangi Maktok ku dan memohon yang terbaik dariMu."

Al-fatihah.

Maktok, Lynda sayang Maktok seumur hidup Lynda, tidak pernah sekali pon Lynda abaikan Maktok, jalankan tanggungjawab Lynda sebagai cucu dan menjaga Maktok dan berikan yg terbaik untuk Maktok. Maktok, semoga roh maktok dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam golongan orang yg beriman. Doakan kebahagiaan Lynda dan tunggu Lynda di syurga nanti.

Amin.

46 komentar:

Renee Meow says:
at: 23 January 2011 at 05:09 said...

Sorry 2hear d sad news dear...my condolences.. Alhamdulillah atleast arwah sempat tgk u kawen n had a great life before she passed.. ;) Al-fatihah...

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

Ciksue says:
at: 23 January 2011 at 07:12 said...

al-fatihah untuk arwah mak tok
moga lynda dan keluarga tabah
semua pasti ada hikmahnya
mmg setiap yang hidup pasti akan mati
dari Dia kita datang,kepada Dia jua kita kembali.

Lina says:
at: 23 January 2011 at 07:47 said...

Semoga almarhum nenda kamu ditempatkan dikalangan org beriman dan beramal soleh. Alfatihah!

HERNANIE says:
at: 23 January 2011 at 08:15 said...

al-fatihah. takziah untuk lynda dan keluarga. semoga kalian tabah.

hana yoriee says:
at: 23 January 2011 at 08:21 said...

Lynda masih beruntung diberikan kesempatan utk arwah nenda melihat hari besar lynda. Semoga arwah dicucuri rahmat.

Takziah buat lynda dan keluarga. Al-fatihah.

kelipkelipchumel says:
at: 23 January 2011 at 08:49 said...

Al Fatihah. Semoga maktok tenang di sana dan ditempatkn bersama org2 yg beriman. sabar ek betty.kuatkn semangat. tabahkan hati.

pjOyrawks says:
at: 23 January 2011 at 09:21 said...

takziah lynda.. Al Fatihah utk Maktok..

Two Souls With A Single Thought says:
at: 23 January 2011 at 09:53 said...

takziah to you and your family.
alfatihah.

thezaila says:
at: 23 January 2011 at 10:14 said...

takziah atas pemergian mak tok.. alfatihah...

Byzura Mj (By) says:
at: 23 January 2011 at 10:17 said...

takziah Lynda. Al fatihah

Miss Tatie says:
at: 23 January 2011 at 10:31 said...

takziah... allah lebih menyayanginya.

ElyaElmo says:
at: 23 January 2011 at 10:48 said...

takziah lynda :(

0sh!Nz d' sen0r!ta says:
at: 23 January 2011 at 11:55 said...

='| al-fatihah untuk arwah Nenda. semoga rohnya dicucuri rahmat. terasa sedih bila tengok gambar kat atas tu. takziah sis.. jangan sedih-sedih ya. *hugs*

p/s: happy birthday.

aim aris says:
at: 23 January 2011 at 12:46 said...

al-fatihah to your maktok dear. and my deepest condolence to you and your family.

e.t.t.y says:
at: 23 January 2011 at 14:28 said...

sy menangis sebab ikut perkembangan arwah dari dulu as being your silent reader.

lynda, be strong. u dah jalankan tanggungjawab yg terbaik utk arwah...

Melati says:
at: 23 January 2011 at 15:21 said...

Lynda,
Al-Fatihah untuk maktok...
i have a feeling u seorang wanita yang tabah...

take care

aurinh says:
at: 23 January 2011 at 16:35 said...

lynda - at least she was not in pain during her last moments and surrounded by family in her last days... *hugz* my condolences for you and your family

Nina says:
at: 23 January 2011 at 16:52 said...

My heartfelt condolences to you and your family. May Allah give you great strength going through this difficult time.

chenta says:
at: 23 January 2011 at 17:58 said...

lynda, maybe i'm a stranger for you tapi cuma mahu ucap takziah buat nenda kamu. i doakan arwah ditempatkan bersama mereka yang Tuhan paling sayang. dan kamu pun, diberi kekuatan oleh Dia untuk hadapi kehilangan ni. 'tool' pertama Tuhan dah bagi---> a husband!:)

sumpit says:
at: 23 January 2011 at 18:08 said...

al-fatihah...

be strong, dear.

masmOna says:
at: 23 January 2011 at 19:11 said...

takziah lynda =( semoga roh nenda ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman insyaAllah..

Afeeqa says:
at: 23 January 2011 at 19:21 said...

happy birthday kak.
dan takziah juga utk maktok akk.
semoga roh maktok akk tenang di sisi Nya.

al-fatihah.

Rilla says:
at: 23 January 2011 at 19:30 said...

My heartfelt condolences to you dear. I pun rapat dengan arwah nenek...rindu sangat.

Tapi percayalah, bila kita kehilangan sesuatu, Allah akan gantikan dengan sesuatu yang lebih baik.

Reen Tart Nenas says:
at: 23 January 2011 at 19:38 said...

lynda, takziah...

amani.. says:
at: 23 January 2011 at 20:43 said...

salam takziah buat kak lynda sekeluarga..
be strong ok..

missbutterfly says:
at: 23 January 2011 at 21:32 said...

lynda..aku baru tahu..just came back frm kampung..*hugs* alfatihah..

CikSyafa says:
at: 23 January 2011 at 21:49 said...

lynda, takziah...be strong my dear, Allah sgt menyayangi maktok. panjatkan doa selalu semoga roh arwah tenang disana..aminnn~
*hug*

safiyyah osman says:
at: 23 January 2011 at 21:58 said...

al fatihah untuk maktok....be strong sis....semoga arwah aman disana..

sk says:
at: 23 January 2011 at 22:02 said...

lynda.. be strong okay.. semoga roh nenda ditempatkan di kalangan org2 yg beriman.. doa byk2 lynda.. *hugs*

cik senah says:
at: 23 January 2011 at 22:44 said...

al-fatihah buat maktok.. semoga roh maktok ditempatkan bersama2 golongan org yg beriman dan beramal soleh..

lynda..be strong ya...

p.s : selamat hari lahir buat lynda..

Rai says:
at: 24 January 2011 at 01:27 said...

Takziah lynda. Be strong k.

"cikkin" says:
at: 24 January 2011 at 09:16 said...

salam takziah buat lynda lynda dan keluarga..semoga tabah hadapi ujian..
semoga Nenda Lynda di tempatkan dikalangan orang2 beriman..alfatihah~

Liyanaroxx says:
at: 24 January 2011 at 09:28 said...

Al-Fatihah & salam takziah buat lynda sekeluarga..be strong dear..

nizabeba says:
at: 24 January 2011 at 10:00 said...

takziah lynda..semoga arwah maktok ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman.. Al-Fatihah..
lynda be strong k..

BuNGaKRiSTaL says:
at: 24 January 2011 at 10:19 said...

takziah lynda.. semoga lebih tabah dear!

MiYOKO TACHIBANA says:
at: 24 January 2011 at 11:10 said...

salam takziah, lynda...

sedih sgt dgr pasal berita nii...dah bergenang air mata nii...

be strong ye, linda..i also have one atok yg sgt2 rapat ngan i..n tau perasaan camne kehilangan someone that we love....

Al-Fatihah utk arwah...

Atiqah Adnan says:
at: 24 January 2011 at 11:41 said...

Allah lebih sayangkan mak tok..
semoga roh mak tok ditempatkan dikalangan mereka yang dirahmatiNYA..

amin..

Leonora Halim says:
at: 24 January 2011 at 12:55 said...

al-fatihah... condolences to you and family...

Miss Inaza says:
at: 24 January 2011 at 17:34 said...

Takziah lynda..

*Al fatihah*

**Hugs**

Tata Azha says:
at: 24 January 2011 at 20:43 said...

takziah lynda atas kehilangan nenda tersayang, saya tau kamu amat menyayangi dia, tapi Allah lagi menyayangi nenda. semoga dia tenang dan tempatkan dikalangan hambaNya - Alfatihah

GoJeS says:
at: 26 January 2011 at 10:49 said...

hye lynda...takziah....bace dis post smp mengalir air mate...
dpt bygkan cmne awk jage die, ur luv n care...n dat feel
smg rohnya dicucuri rahmat..amin...al-fatihah

#ble ade mase....follow ur blog...pasan pn sbb slalo gak flw blog aqieshz...
neway...really nice blog..n me tgh cube2 nk hidupkn blog...:)
sgh2 la nnti...

puty says:
at: 26 January 2011 at 13:46 said...

takziah...be strong 4 ur mom

Mrs.aisheiteru says:
at: 28 January 2011 at 09:22 said...

Takziah lynda. smoga roh dicucuri rahmat & ditempatkan dikalangan org2 beriman.amin

and not late to say congrat on ur wedding...beautiful & nice wedding. smoga bercinta samapi kesyurgaNya. amin

Honeysour says:
at: 31 January 2011 at 13:30 said...

takziah betty.. semoga rohnya dicucuri rahmat..

muhammad insanni says:
at: 17 February 2011 at 14:25 said...

al fatihah to lovely mak tok..
every moment with u will be precious moment i've ever had in my life..
to lynda
byk sedekah utk mak tok okay..
saya tau awak n famili n saya pon sayang die..tp Tuhan lg sayang kan die..
same same la kite doa okay..

sincere,sunny :)

Dia.Honey says:
at: 3 March 2011 at 12:15 said...

Al-Fatihah~

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011