Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Wednesday, 19 January 2011

the bridal suite by Tok Johor

Salam peeps!

Entry pagi ini, ramai sudah tertanye-tanye di fesbok terutamanya my roomate yg dari dulu susah senang sakit ponteng bersame, Aen Kenid. This is for you and others :D Entry yang telah dijanjikan semalam, see, sy tepati janji sy kan? HAHA :D

This is all about my bridal suite. Kami mempunyai 4 buah bilik, 3 diatas dan 1 dibawah yang kini Nenda berade. 2 daripada bilik diatas adalah bilik Bonda dan bilik bujang sy. Master bedroom dari dulu dibiarkan kosong, hanya permaidani besor dan lebor yang memenuhi bilik itu. In case kalau ada orang dtg, boleh solat dan tido di situ - valid until 18 December 2010 :D because the week after, Fella Design sudah tiba!

Masih ingat entry sy tentang Fella Freak? Yes, i got them all at Fella Design. Sy rasa kite patot consider juga Fella Design in the list. Beli ketika jualan gudang memang menguntungkan dan berbaloi, moreover kayunya adalah oakwood. You'll satisfied. I just got myself, a bed + a drawer + a side table. Dan hiasan selebihnya dibeli dari IKEA, Bukan sy tidak mahu ke Sogo tetapi sy kesuntukkan masa kerana bear in mind, that I have my Nenda to care of. Jika sy keluar, hanya 3-4 jam sahaja dan sy perlu pulang sebelum waktu feeding atau changing Nenda. So, yang terdekat 10min perjalanan adalah IKEA. Apa yang sy beli di IKEA? Sy pergi pon bulan 12 yang lalu ketika sales :D I got 4 pillows, 2 cushions and covers, 2 chandeliers, curtains... etc. And the rest seperti mirror, quilt, lamp, carpets. orchid adalah recycle from the engagement day tahun sudah. Berjimat :D Ok enuf of bubbling, let's get started! Tauhu, korang seksited kan kan kan?

BEFORE!

Bilik dikosongkan dan di cat semula, color in use - WHITE. This is so me, i love white, make it all white :D Pintu and safety grill pon di cat putih cuma air-cond sahaja yg cream! Maklum lah, air-cond lame :D

Setelah semuanya selamat tiba, disusun atur mengikut selera dan kemudiannya di pindah randah apabile mendapat ilham. Semua barang diletakkkan dalam bilik supaya nanti senang hendak dicari :D

The feveret part of my bridal suite is the window sbb macam style kampung. Nanti sy tunjukkan okeh? Let me surprise you!

AFTER!

I have ideas on my bridal suite tetapi sy memerlukan seseorang untuk menasihati dan memberi pandangan. Dari masa bertunang lalu, have you seen my room? here's the entry - ceiling deco. Sy mendapat ilham dari SSF :D Dan untuk bridal suite, sy tidak mahu mengulangi deco itu lagi. But yet, i want it white, clean and simple. Sy seorang yang suke mengemas. Tidak percaya? Tanyalah roomate serta housemates sy. Sebelum pergi ke kelas, mmesti kemas bilik dulu, nak tauhu kenape? Sbb bile dah penat ke kuliah, sy tidak perlu mengemas sebelum tido, pulang sahaja... dOoomm!! TIDOR :D

Ok cukop, back to topic. Sy telah mendapatkan Tok Johor sy, who is my aunt's mother, who is also my Nenda's bff to help me out. I trust on her coz we have the same taste. She knows what I want and she has a beautiful interior deco house in Damansara as well. Nanti I'll introduce siapa Tok Johor sy okeh :D With my ideas and her magical touch, this is what I got :D

one...





two...





three... HEHE :P

The full view once the door is open. I love the white orchid :D
This is my feveret spot, the reflection from the mirror. Di situlah tempat sy berdandan keesokkan harinya :D
The bed is made from the oakwood, sy percaya ia teguh *no offense* Mesti kalian pelik, mengapa sy susun bantal sebegitu rupa? Let me show you. Meh zoom in!
Bantal ini sengaja disusun begini mengikut gambarajah di cover cadar tersebut :D Sudah malas mahu difikirkan susun atur bantal dan tibe-tibe terpancul dr mulut sy, "Tok Johor, why not kite tiru exactly like this? Let's do something different" She agreed and there you go!
Cadar ini berwarna putih dan gray. Susah nak dapat cadar berwarna putih di Malaysia, mungkin ada tapi tidak banyak atau mungkin ada tapi mahal. I got sumtin yg related dengan my theme color, so i grab! Cadar ni dibeli di Dubai dan berharga RM550. Kotaknya adalah seperti luggage bag style dahulu kala tetapi berat woh kalau diangkat! cuba kalian teka harga cadar putih di Malaysia, berapakah harganya? Ok, research sendiri okeh :D
Dan ini adalah ambience bridal suite setelah semua lampu dinyalakan :D i love the whites!
ini adalah lorong kecil feveret sy juga. Pendek kata, semua yan gade di bridal suite sy adalah my feveret. Besides the orchid, sy suka the floor lamp yang menerangi carpet putih serta side table sy. i love that idea.
Dan seterusnya adalah the King and Queen clothes hook :D Ii got that from Fella Design for RM34.90 each. Grab them on sales! Or else hampir RM100 each. Sy beli tanpa memikirkan apakah tujuan sebenar dan dimana sy mahu letak? After all, bile bilik sudah siap, kite drill sahaja di lorong cantik itu :D Harap maaf ye, rambut sy agak serabai selepas majlis akad :D

Ok, ini pula ruang bertentangan dengan katil, bersebelahan dengan tandas. See, bilik sy kecil sahaja tetapi apabila diwarnakan putih, ia tampak luas dan bersih, setuju? Hiasan diatas drawer itu hanyalah lilin dan lilies :D
Setelah di zoom in (=
Seperti yang dinyatakan sebelum ini, chandeliers sy adalah buatan IKEA and this is the smallest chandeliers yang sy umpe disane. Sumtin simple for my bridal suite, memandangkan keluasan bilik pon tidaklah seperti tinggal di banglo mewah :D
Finally, inilah bridal suite sy. Maaf, sy tidak pro untuk mengambil keseluruhan suasana bbridal suite sy. This is the best shoot i got :D This is the reason why i love my bridal suite. The ambience, the white and the privacy *wink*
Remember sy bilang dari awal entry tentang feveret spot sy di tingkap style kampung itu? Sebelom berangkat ke KGPA pagi itu, sy meminta Daniel untuk mengambil gambar di tingkap itu dr bawah. i know its gonna be a good one. See, sudah dibilang, DZP bijak mengambil angle yg terbaik ini :D
The curtains pon memainkan peranan penting. Curtains tu sy beli yg paling murah di IKEA iaitu RM9.90 and i got 4 sbb the railing is double, supaya nampak lebih kedutan, biarkan ia padat, nampak lebih indah. Tidak percaya? Sila cuba :D See, sy suke gambar dibawah, ala-ala menyirup udara segar di kampung halaman.

Ok peeps, till then. I'll promise to keep on update on my wedding hingga selesai semuanya. Please bear with me.

p.s. esok tak tauhu nak hapdet apa pula?

25 komentar:

♥ balkidz_hunny ♥ says:
at: 19 January 2011 at 09:40 said...

aku suke semua.
paling suke tingkap & hook!
kau memang kemas & detail :)

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 19 January 2011 at 09:43 said...

KIDZ :
rindunye kat ko!!!!
aku pon suke tingkap tu, tetibe dlm gambo nampak cantek HAHAHAHA :D

hana yoriee says:
at: 19 January 2011 at 09:45 said...

hana pon lioke semua yg ada dlm bilik lynda..cadar hana pon kaler off white..hihi..murah2 aje..

hana yoriee says:
at: 19 January 2011 at 09:45 said...

*loike

shukrin farahdiba @ ceklala says:
at: 19 January 2011 at 09:54 said...

cantek!!i suke sgt!!!!hehe....eh pic kt window tu kt uma ko ke?nak tanye dr tgk video mase kt kgpa lg...aku suke giler!!hehe

ElyaElmo says:
at: 19 January 2011 at 09:59 said...

lynda....aku sukeeee bilikk koo!!! seriuss sukee sgt....mcm nk loncat ke sana....ok ok..aku over kan??hahaah...
aku sukeee putihhh weii..tapi mama ku tak setujuuu aku nak deco all whitee :(..katanya aku tak pandai jaga..haha

juneHalim says:
at: 19 January 2011 at 10:06 said...

hah!! semua cantek! semua! semua! tingkap tu mmg osem!

MiYOKO TACHIBANA says:
at: 19 January 2011 at 10:12 said...

simple, sweet n cntik sgt2...

nizabeba says:
at: 19 January 2011 at 10:14 said...

loike deco bridal suite ni!! tp paling best tang tingkap!! hehe

LisaLisut says:
at: 19 January 2011 at 10:15 said...

lyndaaaaaaa suke semuaaaaaaaaaaaaa.dhla beli kat ikea dpt yg murah2.white mmg the best. semua best.tenang dan sejuk je mata memandang.bilik rumah famly i kecik..hmmm..sdg memikirkan wajarkah di cat putih semula.huhuhuhu

0sh!Nz d' sen0r!ta says:
at: 19 January 2011 at 10:22 said...

gambar buka tingkap dah macam iklan "adabi.. melazatkan. adabi.. menyelerakan" hehe. gurau je sis! sebenarnya nak cakap bilik sis cantik plusplusplusplus. cantik sangat la kirenye tu. simple je.

K.I.N.A says:
at: 19 January 2011 at 10:29 said...

cantiknye lynda..kina pun suke cadar putih mcm tu..nak gi beli dekat china tgk la ada x yg berkenan..

psst:aip2..xnmpk pun link kina kat sini..
haha..
http://our-wedding-journal.blogspot.com

Dhiya says:
at: 19 January 2011 at 10:35 said...

one word, gorgeous. :)

Dita Lolita says:
at: 19 January 2011 at 11:15 said...

cantik sgt2!!!

cik senah says:
at: 19 January 2011 at 11:47 said...

chek suka tang hook "king & queen" tuee.. dan last but not least.. gambaq lynda hat last skali.. ayu gitu.. :)

farahfatihah says:
at: 19 January 2011 at 12:27 said...

aku suka!!

Pesanan Ibu says:
at: 19 January 2011 at 12:38 said...

Salam dear,

May I know where did you get the katil or the whole furniture. If you do not mind, the price.

Thank you for your advice and infor.

Email:
k.azrina at(to avoid spam) gmail.com

Regards
pengantin lama
kak rina

FareeZan says:
at: 19 January 2011 at 15:17 said...

dh mmg pengemas semulajadi sah2la cantek bilik ko :P

*dl kalu mkn kat bilk ms zaman uitm sume takut je kalu tetumpah nasi or kicap. takut kene jerit dgn ko dan si aen kenid tu.ya ampun rindunye zaman tu!

Atiqah Adnan says:
at: 19 January 2011 at 15:43 said...

cantik ar lynda..
qah pun suka white..
my bridal suite pun white n ade peach sikit.. hee~ sukaaaa!!

nYomeL says:
at: 19 January 2011 at 15:57 said...

lynda, taktau nak ckp ape..

cantek sgt sgt sgt sgt..!! ;)

miss puteri says:
at: 19 January 2011 at 23:33 said...

santek amat sgt okey! pinjam idea!hehe.. suke tau tau! aiii jeles tau!! hehe... tahniah ats kecantkan bilik anda!! hebat! kagumlah!!

dyla says:
at: 20 January 2011 at 15:30 said...

hai lynda..
i sangat.. sangat.. sangat... suka bilik u..

cita rasa kte sama..
the simpler the better..
and yes.. putih mmg sangat2 seswai utk mereka yg bejiwa simple nie..

insyaallah bilik pengantin i pun nak bertemakan putih.. tp will mix some pink (minimum)..
awal2 masa nak buat bilik putih mom i x setuju.. then, i tunjuk some pict ala2 bilik idaman.. baru dia luluskan usul i.. hehehe

betul la.. susah nak cari cadar putih.. or i yg x jmpa..? kalu jmpa pun lari dari budget plak..
dekat ikea byk putih.. tp fabrik dia terlalu plain..

p/s: u such a lovely bride la.. suka pict kat tingkat ala2 kampung tuh.. hehehe

"cikkin" says:
at: 21 January 2011 at 11:30 said...

lynda...cantek sgt bilik u..!!
i'm lovin' it!! =)

Riena says:
at: 21 January 2011 at 11:40 said...

Hi Hazlynda,
Do you plan to let go your fuji instax? If you do, kindly let me know ya.
Anyway Congrats on your wedding! You look stunning! :-)

Sha Pattinson says:
at: 21 January 2011 at 20:08 said...

i love all the idea ..hook tu dan juga cermin tu mana u dpt ek??i suka cermin2 besar nih ..untuk menampakkan diri daku yg mmg besar ..cantiklaaa suka tgk sangat romantic ...u mmg brilliant ..congrats on ur wedding dear :)

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011