Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Tuesday, 18 January 2011

the invitations by Hazlynda

Salam peeps!

Seperti yang dijanjikan semalam, hari ini sy akan hapdet tentang invitations sy :D Masih ingat entry sy yg berikut?


Daripada 2 entry itu, ini adalah kesudahan dan final output yang sy perolehi. Enrty kali ini penuh dengan gambor. Let the pictures tell you the whole story okey?

HAZLYNDA'S INVITATION

Ini envelope yang dicipta khas untuk "by hand" sahaja yang akan mendapat limited edition stamp, manakala yang dipos melalui jalanraya atau airway, hanya mendapat stamp malaysia dan cop mohor logo kebangsaan di sebelah bawah. Nama dan (alamat) akan diprint, bukan sy tidak mahu menggunakan tulis tangan (walhal tulisan sy cantek! HAHA) tetapi sy mahukan kekemasan. Biarlah mengambil masa sekali pon, sy sanggup berjaga untuk menyiapkan invitations sy :D
Ini pula yang terdapat di dalam envelope tersebut. Harap maaf ye, ini adalah kad yang disimpan di dalam guestbook sebagai kenangan. Alhamdulillah kad sy laris di pasaran, tinggal less than 20 di rumah. Ada sesiapa yang mahu? Email me :D
Untuk kad sy, sy lebih personalized kepada tetamu. Seperti contoh di bawah, sy print out nama tetamu instead of hand written, nak tahu kenapa? Sy mahu standardize the flow :D Tidak molek lah kalau di depan kite print, di dalam kite tulis... haish!
Dan ini pula yang akan dilihat setelah membuka invitations sy :D A simple one. Sebenarnye sy ingin menunjukkan ornaments di poket kad itu :D Mari kite lihat secara terperinci. Yuk!
Ini adalah pembuka kata bagi invitations sy. Secara ringkas dan tiada ayat berbunga, straight to the point (sebenarnya sy tidak kreatif dalam mereka ayat pujangga tapi sy pandai berpantun!) HAHAHA :D Oleh kerana, di hadapan sudah tercatat nama tetamu, di dalam tidak perlu lagi. Ringkas.
Ini bahagian yang paling sy suke iaitu poket kad. Terdapat 4 keping kad berlainan size untuk mencantumkan ornament sy itu :D
Ini yang anda akan lihat apabila dikeluarkan daripada poket tersebut :D Mari lihat secara details lagi. Jom!
Kad yang paling besar di bawah sekali adalah Lokasi Majlis. Sy tidak tahu samada cara ini berhasil atau tidak. Sy mahukan kelainan, instead of putting the map, sy hanya mahu berikan direction through the words :D Berharap agar ia berhasil!
Kad di atas Lokasi Majlis pula adalah Aturcara Majlis :D Pada awalnya sy membuat 7.32 instead of 7.30 which I found it very typical. Sebab sudah biasa kite lihat 7.30, sedangkan 7.32 itu sesuatu kelainan tetapi dibantah oleh Bonda - ye, Bonda cikgu, menitikberatkan hal itu. Maka, misi untuk 7.32, 8.37, 9.13 dan 10.39 - GAGAL!
Kad kedua di atas pula adalah slot Turut Mengundang. Oleh kerana sy hanya dari pihak sebelah Bonda, maka dituliskan nama Nenda di atas dan diikuti dengan ahli keluarga Yahaya :D Di situ juga ada ditulis kod pakaian - batik/traditional. The purpose of this.... Kalau ikut orang Johor, kalau kenduri pasti pakai baju melayu bagi lelaki dan baju tradisional bagi wanita. Bukankah ini lebih molek? Bukan kehendak sy tetapi kehendak Bonda. Sy hanya menurut perintah :D Alhamdulillah, 80% of them berbaju melayu dan apa yang memeranjatkan sy adalah sebahagian daripada sahabat-sahabat sy yang berbangsa lain, turut memakai baju kurung batik. See, bangsa asing pon sporting!
Dan di bahagian atas sekali adalah rsvp. maaf ye, ditengah itu terpakse dipadam kerana ada no telefon kami :D Instead of putting a small envelope with a stamp, sy ingin cut cost dan berjimat. Sy cume letakkan 3 no telefon untuk dihubungi dan email yang dibuat khas untuk majlis kami. Alhamdulillah, mereka pandai untuk rsvp melalui facebook event, phone calls dan email :D

RAZMIE'S INVITATION

Ini pula untuk husben's side. Walaupon kenduri diadakan di kampung halaman beliau, kami tetap mahukan persamaan didalam invitations kami. Dibawah adalah envelope yang diberi "by hand" Sebenarnya, diluar akan ditulis oleh PIL sebab kami tiada disana untuk printkan pada mereka. Cop mohor dibawah itu dibeli di Papercut, The curve dengan harga RM24.90 :D Sanggup! tapi ada banyak kegunaannya, bukan di envelope sahaja :D
Ini pula dibahagian hadapan invitation. Untuk husben's side, sy menggunakan cop mohor kami di hadapan. Sebab ini sy tidak mahu orang mengciplak idea cop mohor sy ini kerana sy menggunakan ke atas semua design sy. Bukan untuk kad sahaja. Harap maklum. Tqvm :D
Dan ini pula dibahagian dalam invitations tersebut. Mari kite zoom in!
Ini pula pembuka kata bagi invitation husben. Harap maaf, nama PIL dan alamat kediaman dihapuskan atas sebab berjaga-jaga sebelum terjadi. Bagi pihak lelaki, nama tetamu akan ditulis secara manual oleh PIL. Ayat yang digunakan adalah lebih kurang sama tetapi PIL mahukan sedikit kata pujangga - gigih sy mencari didalam kad undangan kawan-kawan yang lame :D
Di dalam poket tersebut cuma ade 2 keping kad yang sama sizenya. Yang pertama adalah Aturcara Majlis. Dan sekali lagi memohon maaf kerana no telefon telah dihapuskan :D Masih menggunakan ornament yang sama. Konsep kami masih sama.
Dan yang terakhir adalah Lokasi Majlis. Bagi majlis Bertandang, sy tidak menggunakan idea Lokasi Majlis di majlis resepsi sy kerana perjalanan yang dilakarkan adalah dari Tol Simpang Ampat/Tampin. Jauh perjalanan luas permandangan, mengambil masa lebih kurang sejam untuk tiba di kediaman husben. Sy tidak menggunakan icon rumah sebagai "rumah pengantin", sebaliknya sy menggunakan orang lidi sy :D

Alhamdulillah, kad kami mendapat kata-kata positif dari kaum keluarga dan sahabat handai. Invitations sy masih ada less than 20 pieces di sini. Ada sesiapa yang mahu simpan kad sy sebagai kenangan? HAHA perasan betul! Sy tidak membazir, sy cume print out 800 keping untuk side sy tetapi printer memberi sy 1000 keping, 200keping extra :D

Ok sudah. Till then peeps! Hari ini ada meeting jam 2.30 sore.

p.s. insyaAllah esok sy akan hapdet tentang Bridal Suite sy :D

33 komentar:

K.I.N.A says:
at: 18 January 2011 at 12:17 said...

lynda hebat!..sungguh teliti..
macam mana printer tu bleh print extra..haha..;P..

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 18 January 2011 at 12:26 said...

KINA :
sbb kenal akak printer. puas carik harga yg murah. sibaek ade sahabat bilang kat tempat die murah, teros shoot ke sane. dorang takot ade yg tersalah potong atau tak kering ke, pendek kate takot ade yg damage, selalunye dorang akan bagi extra skit. yg lynda tulis tu perumpamaan sahaja. tak kire berape extra tu :D

LisaLisut says:
at: 18 January 2011 at 12:45 said...

ya allah,sungguh detail sekali! i pun kalau bg direction suka bg yg mcm u tu - ayat. lagi senang paham.map sllnye hancur 90% i g wedding guna map semua sesat,hancur.tak jumpa jalan.sigh..idea pakai ayat utk direction i rs lagi jelas terang dan nyata.hehehe

nak 1 buat kenang bole?gile kemas la kad u wpun buat sendiri.tabik spring!!! :p

Atiqah Adnan says:
at: 18 January 2011 at 12:58 said...

cantiknyeee.!! qah tak dapat kad lynda.. tak dapat buat simpanan.. hee~

cik senah says:
at: 18 January 2011 at 13:06 said...

cik senah nak sekeping buleh dakk..?? hehe.. buat kenangan terindah (cewah ayatt..!).. walaupun chek tak pi..simpan kad pun jadik lah.. (nak p pun segan.. coz lynda bkn kenai chek sgt punn.. chek pun tak dak blog.. suka bg komen pjg lebaq ja dalam comment box blog lynda nie.. huhu!)

p.s : ni emel chek : nurasyidah1981@gmail.com (nnt lynda emel arr apa2 pun.. pastu chek bg alamat na..? nak bg alamat tang nie.. nahas arr pulak chek nnt.. hehe )

TQVM!

harzharun says:
at: 18 January 2011 at 13:14 said...

mek!..hah..dah lm tunggu entry nih...kad nya tu, yg covernya tu, ko buat sendri ke semua???...lipat, buat bentuk poket sendri???...giler hebat!!..hehe..aku simpan tau kad ko!

shukrin farahdiba @ ceklala says:
at: 18 January 2011 at 13:19 said...

kad aku ade lg kan?hiks...xpe..xde kad pun yg penting ari ko kawen aku dtg kan hiks...eh aku nk extra kad rajmie gak bleh?hehe....bole ar yek..simpan for both side ..eh utk kak leen jgn lupe..die dah bising mintak kt aku!

"cikkin" says:
at: 18 January 2011 at 13:53 said...

wah..kagum nye dengan kamu pn lynda..
kad sgt cantekk!!

0sh!Nz d' sen0r!ta says:
at: 18 January 2011 at 13:53 said...

walaupun dah ade direction kat kad, kami gigih pegi gps lokasi seminggu sebelum pegi wedding sis lynda. kebetulan time tu tgk movie kat OU.

lovelyadibah says:
at: 18 January 2011 at 14:10 said...

hehehe~..nk satu leh x lynda?:)

♥ balkidz_hunny ♥ says:
at: 18 January 2011 at 14:42 said...

kad kau masih kusimpan dalam ingatan. acececece. first time tgok kad ko aku tau kau memang teliti, kretip & bijak!

good job lunda.
akan kuabadikan kadmu walaupun aku tidak dapat hadir di majlis itu. HAHAHA. hancor bab ayat pojangga!

juneHalim says:
at: 18 January 2011 at 14:52 said...

lynda! nak kad..... :D
nah email aku : violette_bear@yahoo.com.sg

seyes kad ko cantek wei...ko mmg details pny org oooo...tahniah! kemas. kalau aku wat sendiri, harus berkecai, bersepai.haks!

nak eh nak eh, nak simpan. ;P

Cahaya Petunjuk says:
at: 18 January 2011 at 15:04 said...

Hai Lynda.
Betul ke nak bg kad yg lebih tu?nak 1 bleh?rasanya koleksi kad2 jemputan yg saya simpan blm ada yg sama @ sewaktu dgn nya mcm awak punye....
saya nak 1 bleh??

Cahaya Petunjuk says:
at: 18 January 2011 at 15:05 said...

opsss...email saya tepung_talam@yahoo.com

tqvm

farahfatihah says:
at: 18 January 2011 at 15:36 said...

ko mmg hebat n gigih mek!

nYomeL says:
at: 18 January 2011 at 15:41 said...

i pun simpan ur kad.. simpan utk kenang-kenangan.. kad unik tuu.. mane leh buang.. hehe!

BTW, yerpp.. i suke konsep baju tradisional/batik tu.. eventho majlis mcm tu, masih menerapkan nilai2 tradisional. siapa kate xleh wat kann..?? my husband semangat pakai baju melayu tau! *kene menghormati request dari pengantin katanya.

ape2 pun, well done lynda! everything was lovely! awesome! gorgeous! u name it.. it was PERFECT! ;)

Melati says:
at: 18 January 2011 at 16:37 said...

lynda i want the card pleaseeeeeee =)))

bagi i 1 pleaseeee lynda =))) please please please

Melati says:
at: 18 January 2011 at 16:38 said...

email i : nakjugakada@gmail.com

ppleaseee =))

~Ayu BnSyg~ says:
at: 18 January 2011 at 16:48 said...

Mek. Kad kamu gue x tau udah letak di mana. Mau satu lg bisakah sayang? Senang nk cr printing gak in case yg kte discuss kn itu lebih dr budget Ayu.

Nk alamat ke email eh?

bnsayang@gmail.com

Z.R. says:
at: 18 January 2011 at 16:53 said...

cantiknya...lynda...nak satu blh? buat kenangan...tak dapat g pun ms tu...

please.........

email me eh...
honey_errina@yahoo.com

Mawar misswateva says:
at: 18 January 2011 at 17:32 said...

1st time dpt mmg tabik spring kt ko mek.
teliti.kreatip.rajin.
sume la...satu rumah i jaja kt tu tunjuk kt sume, "betapa kreatipnya kawan saya"!=)
smpi skrg masih dlm laci ok.

Byzura Mj (By) says:
at: 18 January 2011 at 17:37 said...

rajinnya kamu! By tak sempat la buat cam ni :(

~lonelyna~ says:
at: 18 January 2011 at 17:42 said...

Hai lynda...

Wow, i must say i'm speechless...sangat cantik ok?=)
Rasanya Lynda dah bley dah boley buka kedai reka kad lepas ni...mana tau dapat sambutan...hehe:)

ada lagi ke kad tu? I nak satu boley?:)

lyn_af@yahoo.com

Thanx:)

Dhiya says:
at: 18 January 2011 at 17:51 said...

lynda, gila cantik ur card. simple but nice. dhiya ingat nak buat card sendiri..nanti nak tanye2 mane beli cardstock sume boleh?

curvyliciouslovejapanface says:
at: 18 January 2011 at 21:11 said...

lynda i nak jugak ur card.. pls.. so make me try to do diy for my own card soon... sgat mahu... so creative bride... and beautyfull

Miss Inaza says:
at: 18 January 2011 at 21:55 said...

Lynda.. I really salute you with your dedication on your DIY invitation cards... ni memang mengambil masa yang banyak and penuh sabar kan... and most satisfying when it turned out just the way you want it to be kan.. =)

Looking forward for the wedding reception review and pictures.. =)

~ Lady D ~ says:
at: 18 January 2011 at 22:47 said...

well done lynda! superb teliti n creative. i nak satu kad if stil ade lebey bole? my email: dz_lily@yahoo.com

Rilla says:
at: 19 January 2011 at 00:51 said...

Kagumnya you ada creativity untuk design kad yang secantik itu. You'll give the pros a run for their money.

I can only imagine all the nitty gritty things that you've went through to achieve this. Tapi kalau end result dia turns out to be exactly yang macam you nak, it's all worth it kan?

III bDkNaKaL III says:
at: 19 January 2011 at 08:26 said...

lynda, sgt membantu ayat utk percarian tmpat kejadian..sgt suke idea kamu!mau kad bley?hehe..

hidayatun syazwani says:
at: 19 January 2011 at 09:27 said...

gojes!gojes!gojes!

sgt adore dgn kekretipan sis~!
nak 1 bley..?
sebagai kenangan..

cadbury_285@yahoo.com

tqvm.

kelipkelipchumel says:
at: 19 January 2011 at 17:20 said...

betty bebeh...ai mau kasi bikin koleksi simpan jua itu kad jempotan kamo yg kretip itu..

ainnazari says:
at: 21 January 2011 at 22:56 said...

linda, i minat dgn kad u utk jd cth kad i nnt...hehehe ni email i, ainnazari@yahoo.com

intan says:
at: 24 February 2011 at 14:15 said...

dear, i minat la kat u..
boleh tak i nak simpan 1 kad yang original?

nobody_atpc@yahoo.com

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011