Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Friday, 21 January 2011

the matrimony ceremony

Salam peeps!

Tomorrow sudah 3 minggu menjadi Mrs Razmie and 7 days husbenless and loveless *sobs* Where do i begin?

Majlis akad diadakan di Dewan Seroja, Kelab Golf Perkhidmatan Awam (KGPA). Dulu, sy pernah bace entry on Sabby's matrimony ceremony yang sangat teruja konsep dan suasana keseluruhan majlis beliau. From there, i got the idea. I want it my way, i want it simple. Nanti, will update all the details on my matrimony okeh?

Sy bersiap dari kediaman dan tiba di KGPA pada jam 10.30 pagi. Majlis akad yang telah dirancang akan bermula pada jam 11 pagi dan dihadiri oleh kaum keluarga terdekat dan sahabat karib. Pada awalnya, sy mahu mengadakan majlis akad dan resepsi di kediaman tetapi oleh kerana kondisi Nenda tidak mengizinkan, kami ke plan B. Ada yang bilang, buat majlis akad di majlis. Mengikut kiraan keuzuran sy, pada ujung bulan atau awal bulan pasti bendera merah akan berkibar. Sy pernah trdengar satu cd ceramah mengenai wanita yang memasuki rumah Allah (masjid) dalam hadas besar (period). Dimaklumkan bahawa, jika Masjid tersebut mempunyai ruangan khas (ruang nikah) bukan di kawasan org beribadah, itu tidak mengapa. Walaupon kite memakai tuala wanita, secanggih mana tuala wanita itu, kite tidak boleh duduk di kawasan org beribadah. Sy mendengar dan mengambil langkah berjaga. Di Masjid Al-Mukarramah Sri Damansara tidak mempunyai ruangan khas untuk majlis akad nikah seperti di Masjid Wilayah. Dan oleh kerana itu, sy mengambil keputusan untuk mengadakan majlis akad di Dewan Seroja. Memudahkan lagi kerja sy, mengambil di satu kawasan yang same.

Idea dekorasi dan perjalanan majlis akad nikah, hanya sy seorang sahaja yang tauhu. Bukan sy tidak mahu berkongsi dengan ahli keluarga yang lain. This is me. Sy tidak suka menyusahkan orang dan sy tidak suke orang mengungkit atas ape yg mereka sudah bantu. This is so me. A month before the wedding iaitu dalam bulan 11, sy bersama Sarah telah pergi ke Dewan Seroja untuk mengambil ukuran dan memberitahu Sarah how i want it to be. Just me and Sarah (plus Winder) yang tauhu plan sy. 2 minggu sebelum majlis, sy memberitahu all the details to my beloved uncle, Azizul. In the family meeting, sy cume menunjukkan layout dewan sahaja but not the detailing. To Uncle Azizul, i told him that I wait the mini pelamin to be here, the pentas nikah this big and the distance between mini pelamin and pentas nikah will be this and that. Theme and every single thing, he knows but 2 weeks before :P Even Bonda pon terkejut, she knows I want it my way but she was surprise to see the outcome from my idea. See, let me surprise you (and the family)! Bukan tamak nak simpan seorang tapi sy lebih prefer untuk membuat sesuatu itu dengan hasil tangan dan kepala otak sy, tidak membebankan Bonda dan org lain. Susah senang preparations, biar sy yang tanggung sendiri sebab I know I wont blame on peeps and I dun have to do 2-3 times work!

More details on the decor and others next week :D

Alhamdulillah, dengan dua kali lafaz, sy sah menjadi isteri Razmie Isa. Sy masih ingat kali pertama yang dilafazkannya adalah.... "Aku terima nikahnya Hazlynda Kushairi (eh) Hazlynda binti Ahmad Kushairi....." The silent eh yang sangat comel kedengaran waktu itu. Ini akibatnya kalau di merata tempat (even facebook) kite hanya initial diri sebagai Hazlynda Kushairi. Sudah menjadi kebiasaan yang dilihat dan itulah yang terpancul dr bibir si huben. Walaupon dengan dua kali lafaz, I'm now his wife. Syukur alhamdulillah.

Kalian masih ingatkan how difficult I went through process wali? Alhamdulillah, Allah memudahkan dan membuka pintu hati Abah untuk turun ke KL dan akad di hadapan ustaz untuk wali wakalah. Sy tidak berjumpe dengan Abah ketika beliau turun ke sini. From a to z, apabila sy sudah gave up untuk menguruskan borang nikah, my Uncle Wahab willing to go up and down to sort out for me. Thanks to Uncle Wahab n Uncle Tajul :D As for saksi, i got my Uncle Aziz (who is my Bonda's 2nd brother) and my one and only uncle from Abah's side, Uncle Jaafar (he's the one wearing yellow in the pic) Sweet! Sy tidak pernah berjumah Uncle Jaafar for all my life and on my big day, Allah berikan sesuatu yang tidak ternilai harganya iaitu having my Abah's side to be there and witness. Syukur alhamdulillah.

The one seating next to me is my beloved cousin, Izad. We've been together since small. We've been in the same school - Convent and same working place - British Council. Susah senang, die sahaja yang tauhu. It's better to have sumone you can count on to be with you from a to z. Izad yang paling banyak membantu dan die membantu dengan hati yang ikhlas sbb sy ini seperti adiknya sendiri, yang paling penting, beliau tidak pernah mengeluh keletihan atau mengungkit selepas menolong. The night before, i did ask her thousand of times, "Machu, u penat tak? Rehat dulu." Jawapan die, "Im ok, still boleh buat" No one else i want to be next to me except her. Pity her sampai tidak sempat blow rambut siang tu.

Ok, here's some pics taken by DZ :D



Till then peeps. Next week will update on MUA, attire, decor... etc *smileee*

Happy Weekend.

Happy Advanced Birthday Hazlynda Kushairi!

12 komentar:

MiSS NaDieYA says:
at: 21 January 2011 at 14:03 said...

smuenye cntik2..congrats

hana yoriee says:
at: 21 January 2011 at 14:04 said...

kagum bila hazlynda kushairi buat keputusan utk buat sendiri tanpa membebankan org..=)

euh..chop..nak wish gak lah..happy birthday in advanced lynda!

0sh!Nz d' sen0r!ta says:
at: 21 January 2011 at 14:07 said...

comel kot ade 'eh' tu. hahaha. so funny okeh.

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 21 January 2011 at 14:13 said...

NADIEYA :
tengs babe. a simple one.

HANA :
susah sendiri takpe asalkan org tak mengata :D HAHAHA tengs babe for the wish. rase dah tue lak :(

OSHIN :
cute gile, mase balik tu siap bilang kt husben, "pandaai ek buat kelakor time akad" HAHAHA die jawap slumber, "dah biase sebut hazlynda kushairi" seng....

reena says:
at: 21 January 2011 at 14:24 said...

Heheh. Part eh tu lawak la. Kenangan tu. Dapat rakam tak?

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 21 January 2011 at 14:34 said...

REENA :
eh die low tone tapi cute. kalau dekat dengar, jaoh tak dgr sangat. mase tu lak, mic tak dekat HAHAHAHA tapi part tu mmg i ingat sampai bebile.

nizabeba says:
at: 21 January 2011 at 14:53 said...

cute nye "eh" tu..hehe..the moment yg u xkan lupekan mek..
*ni yg aku x sabar nk kawen ni* HAHA

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 21 January 2011 at 15:01 said...

NIZA :
kekdg bile aku ngah borak ngan die, tetibe aku selit "eh" HAHAHA saje ngenekan.
kawen itu indah. kite dah de tanggungjawab :D

miss puteri says:
at: 21 January 2011 at 15:34 said...

mcm jalan cerita yang penuh emosi! suke lah linda!

happy birthday in advance dear!!

LisaLisut says:
at: 21 January 2011 at 15:46 said...

u mmg gigih dan tabah babe :)

hugs,
Lisa

nYomeL says:
at: 21 January 2011 at 15:48 said...

hehe! sgt comel 'eh' tu..
a very memorable day kann..??

oh ya, happy birthday in advance lynda!

syg says:
at: 21 January 2011 at 17:28 said...

comelll bersimpuh pakai kasut gitu..ahahhha..

-sha-

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011