Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Thursday, 6 January 2011

the storyteller

Salam peeps!

Syukur alhamdulillah. Hari ini sudah 5 hari sy memegang takhta sebagai permaisuri hati Razmie Isa. Alhamdulillah semuanya selamat. For a start, let's go with the flow? Sy tauhu, ramai yang suruh sy segera membuat review tentang wedding tapi sy akan mulakan dengan...

THE STORYTELLER - HAZLYNDA KUSHAIRI

Entry kali ini bukan tentang diri sy. Entry tentang kewujudan blog dan perjalanan persediaan majlis perkahwinan sy. Where do I start? How do I start? What do I do? Kalian tauhu? Tidak kan. i started to blog on my personal life - blog yang sangat bosan. Sy buat blog sbb dulu after grad, komuniti grapfreakians ada blog, jadi tergerak hati untuk punyai blog sendiri. Since then, sy mengikuti blog Anil Lutaze, sbb kita berdua under one roof. Bila baca blog Anil, seronok pula tengok die blog on wedding research and preps beliau. Baru sy tauhu, di blog ini ada bermacam-macam kategori, senang untuk mendapatkan contact dan pandangan ttg wedding. So, tergerak pula untuk transform blog ini kepada wedding blog. Masa itu, sy cume baca blog Anil. Masa bertunang, main redah je, asal boleh. tak buat research apa pon. Dan sy masih ingat enrty pertama sy tentang wedding adalah why henna? HAHA masa ini baru berjinak. Seronok pula.

Then i started with my DIY wedding journal. Kalian ingat lagi tak entry DIY sy ini? Bukan kerana sy budak arts jadi sy mesti nak DIY segala menda tapi this is just me. Even journal pon nak DIY sendiri atas sebab - kepuasan diri sendiri. Nak tauhu apa yang terjadi pada journal sy? Hampir hancur, dibawa ke hulu ke hilir bersama selama setahun :D

1. Cover yang sudah makin comot :(
2. i always love my intro page. Got that from diary Starbucks 2009 :D
3. Sy sorang yang suke conteng, menulis kerana tulisan sy cantek HAHA percayalah! Off record. Sy seorang yang sangat detail. Dari theme color hinggalah ke concept wedding. Mengimpikan lace sepanjang wedding tapi khayalan. Tidak semua mende di wedding sy menggunakan lace. Wedding sy sangat simple, i want it clean. Dalam journal sudah ada gambar dan ideas on what i want for my wedding. Ada yang bilang sy ini degil, idea dan pandangan orang sy tidak terima. Eh, of course!
Most of the things I had for my wedding adalah DIY, sy buat sendiri dengan hasil kerja kedua-dua belah taangan sy. Ada yang bilang, "Jangan tamak, let others help you. You dun have much time" Oh come on! i have a year to prepare my wedding, i have 365 x 24 hours to spend my time doing DIY things. sy tidak mahu menyusahkan orang dan sy tahu sy mampu untuk membuat sesuatu kerja itu kerana sy mempunyai tahap keinginan yang tinggi. Itu Hazlynda.
hinggakan pada saat akhir, sudah tiba waktu untuk berinai, my last task was seating plan, finally, i hand over the task to my beloved brother yang memang bekerja keras untuk sy malam itu. Tengs!
On the other part, sy lebih senang bekerja sendirian, even Bonda nak tolong pon, i'll say "Its ok Ma,, Sy masih mampu untuk siapkan" Sy degil. yes, sy memang degil sebab sy seorang je yang tahu apa sy mahukan untuk wedding sy. My wedding is NOT wedding of the year BUT my wedding is, wedding of the new year. See the different? I want a good start which will have the happy endings. Sy degil berasas. Sy degil kerana sy tauhu apa yang sy lakukan. Cume jangan ada yang pertikaikan. After all, kalau wedding tu a successful one, time tu orang sekeliling akan bilang "Oh, die buat sendiri tu, she's my friend!" Dan-dan je. Perumpamaan sahaj. No offense.
4. Apa yang sy research, sy akan print dan tampal, sy akan note down di mana-mana untuk memberi idea kepada sy apa yang sy inginkan. Semua gambar yang sy perolehi akan disimpan bersama dan disendukkan idea di sini sikit, disana ssikit dan disitu sikit and finally..... u've got the idea! Ini membantu bile kite berjumpa dengan planner / vendor. Mereka akan tauhu apa yang kita impikan dan cuba bekerja didalam lingkungan budget kita. Yes, kita haros ada budget. Lagi dekat wedding, lagi pening kepala kita sampai calculator pon tidak berfungsi :D
5. Di bahagian akhir, sy akan kepilkan bersama semua resit yang dikumpul sepanjang membeli belah barang kahwin. Even riben 50sen pon sy akann kepilkan bersama. This is our memories. Memories berapa banyak duit yang dihabeskan HAHA tidaklah, kahwin sekali seumur hidup, we want the best kan? Bile tengok balik resit, sama seperti kite lihat balik guestbook kita. Manalah tauhu ketika membeli belah, ada insiden lucu yang berlaku, ini kan mengembalikan nostalgia memori daun pisang kita *wink* As in my case, kalau Bonda bukak je, bahagian resit, sy akan segera tarik journal sy HAHA seperti biasa lah, nak sedapkan hati Bonda, "Berapa u beli guestbook nih?" jawapan sy, "I beli murah je, RM29.90 je "Dalam hati "Sebenarnya RM59.90" HAHAntidak berniat untuk menipu tapii takot kene marah. Ok, itu perumpamaan sahaja.
6. Di bahagian belakang journal, ada card holders, semua contact akan dimasukkan untuk memudahkan urusan perkahwinan kita. Let's say kalau ada diantara saudara mara kita yang memerlukan pperkhidmatan rundingan kita, why not kite share the details, betul tak?

Okeh, this is what I do and how I start on my preparations. Sy memang seorang yang detail, as in, pelamin tu nak buat stripes la, stripes nak color ape, berapa color yang nak digunakan, berapa inci lebor setiap satu color? Got the picture? Benda kecil pon sy amek kira, sedangkan resit telor pon sy simpan, inikan perincian yang lain HAHA This is me, like it or not, sy memang degil :D

p.s. Agak-agak, esok nak hapdet tentang apa pula?

40 komentar:

yUmIe says:
at: 6 January 2011 at 08:34 said...

Cayalah mek!!ko mmg benar2 details..ini le bru btl wedding of the new year:p
tabik spring kt ko..hehe.pape pn tahniah skali lg.u did a great job beb!

K.I.N.A says:
at: 6 January 2011 at 08:40 said...

wow..very the detail..hehe..;)

Lina says:
at: 6 January 2011 at 08:46 said...

Selamat Pengantin Baru Lynda!
Love ur preparation every litte tiny details.. tp selama ni I ur SR je..

Alhamdulilah! Semoga bahgia n berkekalan hingga akhir hayat... Amin!

~LeeyanaRadhi~ says:
at: 6 January 2011 at 08:49 said...

wowww...ape yg ko bt ni same cm kakak aku...semua resit ms die nk kawen dl die simpan..termasukla segala tiket2 bus,feri&resit hotel die pegi hanimun dl die letak dlm wedding journal die..aku mmg tabek org yg details cm ko n my sis ni...

anyway...congrats babe..u're so gojes!

fia says:
at: 6 January 2011 at 08:54 said...

sangat detail...sy punya book 4 wedding tidak se detail awak..mst awak seorang yang alert

lina says:
at: 6 January 2011 at 09:41 said...

wah! bestnye u punya buku prep kahwin well organized. me punya terabur sana sini receipt. Pastu main tulis ikut ingat je. huhu..

NURUL says:
at: 6 January 2011 at 09:47 said...

ya Allah rajinnya kamu lynda simpan resit semua. nurul punya dah buang ke mana kot. selamat pengantin baru lynda.

Melati says:
at: 6 January 2011 at 09:51 said...

hi Hazlynda! this is my first visit =)

hope tak lewat wish u Selamat Pengantin Baru, i pray for your happiness, InsyaAllah

i tertariklah the way u orgnize ur wedding, ada journal mcm tu! =)) best!

nYomeL says:
at: 6 January 2011 at 10:00 said...

well done lynda! u did a great job!

hehe.. skang journal ni bole simpan kemas2 yerkk..

simpan sampai tua.. kenangan yang tak ternilai tu.. ;)

shukrin farahdiba @ ceklala says:
at: 6 January 2011 at 10:09 said...

hazlynda aka betty tetap same dulu,kini dan selamanya hahaha...8 tahun dah kenal n ko ttp same mcm ko jgkla!hehe...

btw congrats 2 u cos berkat hasil usaha sendiri jadilah ur wedding dreamz seperti yg ko nk..sgt berbaloi kan tgk hasil usaha sendiri berjaya!hehe..

n thanks 2 u gak cos sbb ko la sibuk sgt suh aku buat blog n akhirnye aku mengalah jgk buat blog!hahha...

sok sile hapdet psl baju pelis!!hahaha

Reen Tart Nenas says:
at: 6 January 2011 at 10:10 said...

details! berguna juga sebagai panduan utk B2B lain. kite yg mantan nie, kena bukak jurnal baru utk brg baby pula yer lynda! tahniah, u looked so gorjes on ur big day :)

harzharun says:
at: 6 January 2011 at 10:10 said...

ok ok.....aku semangat baca!...xsabar lak tunggu episod seterusnya!..mcm tgk telemovie lak aku nih...

to tell u thr truth mek, aku x suka cerita bersiri yg best habis cepat...sbb nanti, aku xde benda nak tgk...aku juga x suka novel best yg aku beli tu, aku habiskan baca cepat2..aku akan baca sikit2...aku akan mhayati...sbb kalo hbs, aku xde benda nak baca dan dikhayalkan...sama la jugak dgn cerita kawen ko ni...best dan indah...jadi ko tulis, hurai satu persatu pun xpe..aku bc dgn tenang...janji, ada entry sentiasa yea..hehe...

anyway, tahniah mek!...majlis perkahwinan ko indah...semoga hari2 seterusnya memberikan ko lebih keindahan hidup...

lap2 kis2 !!!

Mawar misswateva says:
at: 6 January 2011 at 10:15 said...

detail.detail.detail.

ternganga.ternganga.ternganga.

yes!sumpah ternganga tgk kedetailan mu itu.
wawawa.

semoga cerita seterusnya membuatkan mulut ni semakin ternganga.

congrates mek!

Renee Meow says:
at: 6 January 2011 at 10:24 said...

eh eh xsangka ada gak org wat journal mcm i gak.. hahaha.. so i guess im not d only one.. my mom bising apsal la ke hulu hilir bawak wedding journal n file-even before i kenal my meowsayang..yes im a freako.. hahaha..

anyways ur journal tu sgt chantek..!!sgt detail..! hehehe.. pls continue some moreeee....


meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

Dhiya says:
at: 6 January 2011 at 10:25 said...

mrs. perfectionist. seriously. bestnye lynda. i have 1 tapi tak sebest ni. nak buat la. since ade lagi 1 year from now. better late than never kan?

rose says:
at: 6 January 2011 at 10:32 said...

ingatkan i je yg kehulu hilir bawak journal..hehe..

serius u memang details..i nyer pun tak sampai tahap macam tu..hehe..tapi i tetap salute u la..degil2 pun wedding u memang mantap!takde sape ley nafikan.. =)

cik senah says:
at: 6 January 2011 at 10:43 said...

Mmg lawa.. Cik Senah tak dak arr journal persiapan perkahwinan sesegak cik puan lynda.. hehe.. Tp, tang details tue.. kita buleh ngam arr.. hehe.. sampai adik Cik senah kata Cik Senah "gila" (semua resit nak simpann!)

p.s : Cik Senah file in semuanya dalam Ring File jenama "ABBA" sajaa.. hehehe.. (tua2 nnt.. leh tunjuk kat anak cucu..kot2 ada yg nak ikut jejak langkah tok nek senah depa niee..kan..? sapa tauu.. heheh )

AnEs says:
at: 6 January 2011 at 10:44 said...

Selamat pengantin baru Lynda!Tahniah! Kagum dengan u yang sangat detail..mmg worth it!

miss puteri says:
at: 6 January 2011 at 10:46 said...

detail habis nie.. jeles!hehe. put selalu ada niat mcm 2..tapi selalu tak menjadi..hee

ElyaElmo says:
at: 6 January 2011 at 10:48 said...

aku pun ade journal wedding tu...tunang aku dok pelik, napa laa dok kehulu ke hilir dok bawak buku tu...
sy sukaa bila sesuatu benda tu kiter buat bersungguh....kita akan rasa happy..bila tgk hasilnya kan , tk gitu yang :)

anaztasias aira says:
at: 6 January 2011 at 11:30 said...

im also in love with wedding jounal !!!.. senang nak rujuk kalo ada apa2. good job lynda =)

hana yoriee says:
at: 6 January 2011 at 11:35 said...

owhh...hana tak simpan semua resit..wuwuwu..sume dlm excel..tetibe rasa tak syiok tak simpan resit..hahaha..

gud job lynda..congrats once again!

Atiqah Adnan says:
at: 6 January 2011 at 11:40 said...

qah pun ade jurnal.. hee~
sekarnag simpan leklok.. buat kenangan kan.. itu yang kita nak..

LisaLisut says:
at: 6 January 2011 at 12:18 said...

OMG.YOU memang detail!!! siap ada journal.cantik pulak tuu..!!! d to the a to the s to the a to the t! hehe.mesti puas hati gila kan :)

0sh!Nz d' sen0r!ta says:
at: 6 January 2011 at 14:48 said...

sangat detail okeh.. tabik sprinngg toink toink same sis lynda.

nizabeba says:
at: 6 January 2011 at 15:09 said...

ko mmg sgt details lunda! like it!
that explain your wonderful wedding babe!! (teros aku lari g carik buku nak wat journal)

missbutterfly says:
at: 6 January 2011 at 20:34 said...

lynda..gud job! haha..dulu aku ada gak benda alah ni. tp tak sampai 2-3 bln pun.lps tu mls dah. HAHA.. tp suka la tgk ko simpan semua benda tu.memory beb!

si kecil says:
at: 6 January 2011 at 20:49 said...

lynda, you are the 2nd person yang aku jumpa sangat details camni. the 1st one was qistin, sama lah macam ko. stripe kat wedding card dia pun dia kira ada berapa line in total.tebal mana.every single thing. hahaha.. aku panggil dia, saiko.

reading this, aku rasa sedikit nyesal aku tak simpan segala resit2 tu. huhu..

tuan.tanah says:
at: 7 January 2011 at 12:25 said...

wah detailnye..resit singgit pon simpan eak..kt resit 4 angka je simpan..resit yg menjulingkan mate ptt disimpan smpi akhir hayat..haha..

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 7 January 2011 at 12:33 said...

YUMIE :
bukan aku yg did the great job mek, planner aku yg merealisasikan imiginasi aku kepada realiti. HEHE :D

KINA :
sekali seumur hidup je kan babe. haros lebih perincian.

LINA :
tengs dear. tengs ek bace blog merapu ni, takde la info sgt tapi nak share the happiness ngan semua :D

LEEYANA :
ntah-ntah aku ngan kakak ko, berkawan rapat HEHE sbb mentality yg same. siapakah gerangan kakak kamu? jeng jeng jeng...

FIA :
sy alert bab wedding je wak... bab kerja full time, ade kelewatan skit HAHAHA :D

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 7 January 2011 at 12:38 said...

NURUL :
terima kasih dear >.< resit 50sen pon kene simpan, kalau 10x beli reben dah 5hengget :D

MELATI :
thanks babe >.< start doing ur journal, sebenarnye best. time melukis conteng2 tu la idea datang mcm rizalman HEHE :D

NYOMEL :
betul babe. belom leh simpan, aku nak masukkan gambo kenangan yg lain2 HEHE :D

LALA :
u know me better. dari zaman belajar pon dah cerewet, inikan pulak nak kawen. hapdet tentang baju? tunggu mek tunggu. aku ikut turutan ni.

REEN :
tengs babe >.< alamak, journal utk baby? aiyoh, cepatnye!

HARZ :
HAHAHAHA aku mmg suke kasi suspen, kalau tetibe klimak cerita, ala, tak best la! mesti ade up and down skit, kasi ko tertunggu-tunggu. barulah drama queen mek!

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 7 January 2011 at 12:44 said...

MAWAR :
takyah nganga dah, start babe for 11.11.11 CEPAT........!!!!

RENEE :
betul babe, with that journal yg kite bawak ke hulu ke hilir, helps us a lot kan?

DHIYA :
mrs perfectionist? HAHAHA taklah perfect mane pon babe. start doing babe. a year tu cepat je mase berlalu, just like me - dulu kala :D

ROSE :
kedegilan tu ade pada semua orang cume secara langsung atau tidak je babe. tapi degil sy berasas. kite yg nk kawen, org lain yg sebok, sedangkan kite dah ade everything in our mind, betul tak?

CIK SENAH :
takpa la cik senah, ABBA pon boleh ja, nak kasi cantek, kasi balut skit :D pastu tampal la gambaq dlm tu supaya lg menarek :D

ANES :
terima kasih babe. sangat worth it sbb usaha kite sendiri kan?

PUTERI :
kalau jeles, start buat sekarang babe, tanamkan impian n keinginan yg tinggi, insyaAllah menjadi :D

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 7 January 2011 at 12:50 said...

AIRA :
betul babe, sangat setuju! tengs babe.

HANA :
takpe la babe, mende dah lepas kan... dun worry keh.

TIQAH :
betul, kenangan itu yg indah :D

LISA :
babe, sangat puas hati babe, atleast kite tau ape kite nak, ade depan mate kite HEHE start detailing apa saja sekarang ni babe, worth it.

OSHINZ :
eh... nape tak nampak mlm tu :(

NIZA :
bukan wonderful la babe. simplicity. simple je asalkan dah lepas akad :D
dah jumpe buku nak buat journal?

JAJA :
eeeeeeeiiiiii jaja ni, mmg nak kene ngan aku, jumpe ko nanti, aku gigit je!

KECHIK :
sekarang ko nak panggil aku ape? saiko jr? HEHE siap lah ko! kang aku taknak tolong wedding ko HEHEHE :D ko p korek balik carik resit2 yg lame, ke nak aku buatkan resit pelbagai utk ko? pick one.

TUAN TANAH :
resit 2 angka pon simpan, 3 angka, 4 angka, pon simpan. semua mende nak simpan. yg mane tak clear, siap photostat, abes cete.

FareeZan says:
at: 7 January 2011 at 13:06 said...

xsia2 dl kendong drawing block sketches :)

lovelyadibah says:
at: 7 January 2011 at 14:53 said...

nk wt mcm nie gak la t :P

0sh!Nz d' sen0r!ta says:
at: 8 January 2011 at 12:44 said...

sis lynda dear, kite invi mode la. ahaha. kite datang but blek awal. ade hal sikit kena settle. so sorry! nak huhahuha ngan bloggers lain pun malu. so sorry sis!

♥ hazlynda kushairi ♥ says:
at: 10 January 2011 at 19:36 said...

BEJAN :
HAHAHA tak sia-sia artwork kene buang dr tingkat 3 HAHAHAHAharem!

DIBAH :
silakan babe, lebih teratur :D

OSHINZ :
HAHAHA apelah, baru nak jumpe :( dah la dtg dari johor, pastu tak jumpe :( sedeh tauhu.

ashieBee says:
at: 23 January 2011 at 22:15 said...

hahaha the part budget tu, i pun sama. although mmg tkde niat pun nak tipu BUT mcm rase bersalah pulak used that much money. padahal sendiri yg nak sangat benda tuuuu!!!

**hugs**

dialicious says:
at: 25 January 2011 at 11:44 said...

alahai comelnyee buku tu.i dulu ada gak file quotation2 wedding vendors and some flyers.resit2 i clip in one book tp sgtla selerak..nk tunjuk org pon segan..file pon amek file opis je.hahaha..nway congrats berjaya merealisasikan wedding dream u

NOOR AZIRAWATI says:
at: 16 February 2011 at 15:59 said...

Hi,

Suka sgt wedding journal u!
Blh tak nak tahu kat mana beli?

Thanks!

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011