Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Thursday, 17 February 2011

the garden by Chenta Weddings

Salam peeps!

Entri sudah tentang the hall yang digunakan untuk Majlis Akad. Hari ini pula tentang the garden untuk Majlis Resepsi disebelah malam. Bagi Majlis Resepsi, sy menggunakan khemah transparent yang dihiasi indah Oleh Chenta Weddings. Yeeee!!! Sy mendapatkan perkhidmatan Chenta Weddings untuk hiasan kedua-dua majlis. Mereka tahu apa yang sy mahukan. Majlis perkahwinan sy BUKAN wedding of the year tetapi wedding of the NEW year. Nampak tak perbezaannya?

Disini sy ingin mengatakan bahawa majlis sy adalah ringkas dan sy akan menceritakan lebih terperinci mengapa Majlis resepsi sy nampak outstanding - ini adalah dari sudut pandangan sy. Jika anda tidak berminat untuk membaca, sila tekan alt + F4 sekarang. Mudah saja kan ;)

Bagi Majlis Resepsi, sy menggunakan 10 buah khemah transparent yang dihiasi oleh fairy lights dan chandeliers. Dari segi pemilihan warna, sy telah memilih warna putih bagi keseluruhannya seperti sheer curtains, alas meja "damask" dan sarung kerusi. Chenta Weddings sudah sedia maklum bahawa segala hiasan akan menggunakan warna putih dan 30% menggunakan warna grey dan 10% warna dusty pink. Di Majlis Resepsi sy, semuanya menggunakan warna putih, cuma riben pada kerusi berwarna grey dan bunga hiasan meja berwarna dusty pink.

Sila lihat gambarajah di bawah ;)














Ini adalah pendapat diri sy sendiri.

Bagi sy, pemilihan warna bagi sesuatu acara itu penting. Tema dan konsep haros seiring sejalan. Bagi sy, dengan menggunakan warna putih sebagai warna utama, majlis akan kelihatan sangat luas dan bersih. Atau adakah ini kerana sy memang peminat nombor satu warna putih?

Kedua, ambience pada waktu malam sangat berbeda dengan pada waktu tengahari. Dengan suasana angin-angin sepoi waktu malam, dihiasi pula dengan lampu fairy lights dan chandeliers, ambience majlis kita. Sila padamkan lampu kalimantang putih itu kerana ia dapat menaikkan lagi seri majlis kita. Percayalah. Majlis sy adalah majlis sederhana dan yang menaikkan suasana keseluruhan majlis tersebut adalah ambience dan lampu-lampu tersebut.

Ketiga, sy menggunakan laluan masuk tetamu dari drop bag hingga ke depan fountain. Disini ada beberapa perbalahan idea dan pendapat bersama planner sebelum yang masih tidak nampak keindahan garden terrace tersebut. Untuk apa kita melaburkan duit tetapi tidak mahu tetamu melihat keindahan fountain tersebut? Kata beliau, selama majlis perkahwinan yang diadakan, semua memasuki melalui lorong di sebelah pelamin iaitu membelakangkan keseluruhan pemandangan indah. Alhamdulillah pihak KGPA bekerjasama dan membenarkan penggunaan buggy sebagai pengangkutan bagi yang kurang berupaya ;)

Sy ingin memohon maaf jika segala pendapat yang sy bicarakan bertentangan dengan apa yang ada di benak fikiran kalian semua.

Selamat hari Khamis ;)

kredit : Chenta Weddings

24 komentar:

nYomeL says:
at: 17 February 2011 at 14:21 said...

Alhamdulillah.. everything went very well.. aku sgt setuju majlis ko nmpk sgt outstanding! masuk2 je.. aku+hubby sgt2 terpukau. those lampu2 mmg sgt2 memainkan peranan. admit it, majlis ko mmg simple but it turns out sooo outstanding. gud job babe~!! :D

Rilla says:
at: 17 February 2011 at 14:28 said...

Sangat cantik. Setuju lighting memang main peranan yang besar untuk tukar mood majlis. Aduh...terliur tengok transparent canopies ni

K.I.N.A says:
at: 17 February 2011 at 14:35 said...

Waaa..byknye transparent canopy lynda pki..cantiiiiiiiik!!!!

Atiqah Adnan says:
at: 17 February 2011 at 14:42 said...

simple yet exclusive dear.!! terpegun.. dulu masa buat survey untuk kawen.. err mmg nak yg simple gini tapi belanjanya besar juga.. terus tak jadi..

eeda says:
at: 17 February 2011 at 15:07 said...

Agree KGPA waktu malam very stunning + with chandelier, even simple setup, nampak grand kata org melayu... My wedding on 23 Oct there also walk melalui fountain :)

LisaLisut says:
at: 17 February 2011 at 16:34 said...

i agree dgn statement ni -->warna putih sebagai warna utama, majlis akan kelihatan sangat luas dan bersih. huu

ElyaElmo says:
at: 17 February 2011 at 16:56 said...

lynda, masa anne hot fm kawen, die ikut mana?

0sh!Nz d' sen0r!ta says:
at: 17 February 2011 at 16:57 said...

saya paling suka centerpiece itu. rase macam nak amik satu pic kak lynda kat meja aritu. since tak dapat nak bergambar bersamakan. tapi tak amik pun. ehehehe.

choclairissa says:
at: 17 February 2011 at 17:36 said...

sangat cantik~
tapi i tau price for each canopy tu sgtla mahal..lucky u manage to find one..congrats to u dear~

miss puteri says:
at: 17 February 2011 at 19:01 said...

sume put suke! yey! kenapa kita tak kenal b4 linda kwen.hiks.. tidak boleh jugak nak menyelit2 sibuk2.hehe. sgt cantik yg!

Melati says:
at: 17 February 2011 at 20:21 said...

Super duper cantekkk!

Dhiya says:
at: 17 February 2011 at 21:35 said...

Bersih! second that. bila putih semua nampak kemas. macam dhiya pun all white nanti. sikit2 je ade color, tu pun pastel. maybe jugak tak berani nak main color terang, mcm org boleh buat color merah, merah + black...xnak take the risk. white is always the best :)

hazlynda kushairi says:
at: 18 February 2011 at 01:31 said...

BUSHRA :
aku rase kan babe, yg memain peranan penting dlm wedding ialah lighting n color. itu pendapat aku la sbb bile semue blends, insyaAllah will turn out well. aku pon tak expect mcm tu jadinye. Alhamdulillah ;)

RILLA :
betul babe. babe, if u afford to, why not? sekali seumur hidup je.... sevey yg boleh bg the cheapest rate ;)

KINA :
a'ah kina sbb mostly 80% guests kat garden, cume sedare mara terdekat je kat dlm tapi leh masuk 20 meje je rasenye. tu yg kene gune transparents.

TIQAH :
betul babe tapi kite kene sevey bebetul. ade 2 jenis kain yg dorang gune, its better utk pilih damask sbb quality kain. Alhamdulillah, i got the best outcome from Chenta Weddings.

hazlynda kushairi says:
at: 18 February 2011 at 01:34 said...

EEDA :
yes babe. all the best to you. make sure nanti all ur guests masuk from drop bag ek, dun let them walk thru the back way. nay nay! all the best dear.

LISA :
nape privasi blog? nak kene? marah ni. u agree ngan my stetmen, i lagi agree hehe sbb thru my observation la, more over, i mmg sure white ;)

ELYA :
die ikut Duke Hiway kot? HEHE aku tak sure la babe. pengantin semua mmg ikut fountain cume tetamu tu je dorang suh ikut dr belakang pelamin, kate KGPA la...

OSHINZ :
HEHEHE nape tak amek? mmg utk diambil ;) siap ade balance HAHAHA saje mempergunakan gambo pre wedding ;)

hazlynda kushairi says:
at: 18 February 2011 at 01:37 said...

RISSA :
tengs babe. i've done my part and Chenta weddings pon dah buat the best for me. Alhamdulillah.

PUT :
nape la put tak tegur awal kat group? haishhhh kalau tak.... lynda suh duk tepi pelamin lagi ;P

MELATI :
tengs babe. Praise Allah ;)

DHIYA :
yessssssssssss!!!! sangat agree babe. eventho org kate nampak plain boring but yet the impact is there. thru my observation pon, whatever it is, WHITE is the best! u can go for other colors but make it minor, not much. All the best babe ;)

Girls Like Me says:
at: 18 February 2011 at 08:17 said...

linda, ur idea memang slale best..anyway congrats..ur wedding dreams da realize pun =) u always santekkkk

hazlynda kushairi says:
at: 18 February 2011 at 10:08 said...

FAZ :
idea lynda biase je cume maybe coincidence kot menjadi? congrats sayang. sorry ek hari tu tak dpt dtg wedding :(

ehem ehem.. welcome to the club ;) ececehhhh ;P

0sh!Nz d' sen0r!ta says:
at: 18 February 2011 at 13:35 said...

takut nanti difikirkan tak senonoh pulak. behave konon. ehehe.

hazlynda kushairi says:
at: 18 February 2011 at 16:38 said...

OSHINZ :
HAHAHA takpelah. mmg saje syok sendiri mcm artis HAHA ;P

nizabeba says:
at: 18 February 2011 at 17:35 said...

happy & teruja to be there lynda! sume cantik mek!!

hazlynda kushairi says:
at: 18 February 2011 at 18:42 said...

NIZA :
thanks for being a part of the reception ek. putih itu cantik ;)

pjOyrawks says:
at: 19 February 2011 at 19:20 said...

YA ALLAH! canteknye:) u r so lucky to hv a wedding like this! :)) btw, sy nak tny, mane HUDA from spread my happiness tu ye? it's ur good friend kan? blog die da lame xupdate. in case u tau. thanks:)

farahfatihah says:
at: 22 February 2011 at 10:48 said...

aku sgt suka transparent canopy ko mek!

hazlynda kushairi says:
at: 22 February 2011 at 15:06 said...

PJOY :
thanks babe. huda is fine. cume busy dgn keje die, she'll be back nanti keh ;)

FF :
mekaseh cekgu!

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011