Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Thursday, 31 March 2011

the healthy diet

Assalammualaikum ;)

Masih ingat entri yang lalu - the matrimony attire by Cosry? Dimana dalam entri tersebut sy ada menyebutkan sy telah turun sebanyak 1.5kg dalam masa kurang dari satu bulan. tidak dinafikan memang sy ada diet dan pelbagai cara sudah sy cuba tapi berat macam tu juga, mungkin sy diet tetapi makanan yang masuk tetap kuantiti yang sama, serupa tak payah!

Sy pernah ambil herba life selama 6 bulan, lite tea dari Cosway selama 2 bulan, pil kuruskan badan dr farmasi (ntah mane entri tu, malas nak cari - lupe) selama 4 bulan dan akhirnya begitu jugak. Apa yang sy sudah tanamkan dalam diri sy adalah "Ah, dah makan ni semua, mesti kurus"..... dan pada masa yang sama makanan yang ditelan tidak pernah berkurangan malahan berlebihan sbb sy tahu ubatan pelangsingan yang sy makan pasti membantu untuk mengecilkan badan raksasa ini.

Ok sudah. Apa yang dibilang sama pembantu Abg Put, Nawwar adalah diet dengan pemakanan yang sihat. Apa yang kita perlu makan adalah seperti berikut, a plain boring ;)

1. Quaker Oats

2. Sayur-sayuran
3. Buah-buahan
4. Jus buahan
5. Yogurt dan buah-buahan
Jadual dibawah yang sy amalkan selama ini;

SARAPAN PAGI
Hanya oatmeal dan susu, bukan susu pekat tapi dicampur dengan low fat milk (nama saja low fat - entah ye ke tidak) Adalah bagus jika oats diambil seawal pagi seperti jam 8 pagi. Kenyang hingga ke tengahari. Pada minggu pertama memang kita akan rasa lapar sebab kita belom biasa lagi. Disiplinkan diri kalian!

MAKAN TENGAHARI
Selalunya pada waktu begini sy akan tetap makan nasi tetapi suku sahaja dan sayur-sayuran. Uncle sy pon suka berjuta kali menasihati supaya makan lebih sayur, sayur-sayuran elok untuk diet. Ye, sy turuti tapi mmg lapar selepas beberapa jam tetapi kalian harus berdisiplin! Jangan dengar kata syaiton nirrojim yang nak hancurkan plan diet kalian.

MINUM PETANG
Selalunya minom petang sy awal kerana sy sudah set semula jadual pemakanan sy, sudah jauh berbeda dengan yang sedia kala. Untuk minom petang, sy hanya mengambil yogurt dan pisang/epel. itu sahaja kegemaran sy. Kenyang, percayalah! Sebab selang beberapa jam sudah makan malam ;)

MAKAN MALAM
Sy akan mengambil makan malam sebelum jam 7. Selalunya jam 6.30 petang. Sy akan makan oats semula untuk memastikan sy kenyang hingga ke larut malam. Jika kalian berasa lapar di tengah malam, NO SUPPER! Pujuk perut kalian "Syhh syhhh kita tidur ya, esok pagi kita makan lagi" Pastu lelap, lupakan makanan buat seketika waktu. Pastikan kalian tidak mengambil makanan pada waktu malam, nama sahaja makan malam tapi lebih bagus jika diambil sebelum jam 7. Sebab itu, jika kalian perhatikan, kaum Cina akan mengambil makan malam awal, badan mereka selim walaupon sudah berkahwin (sebahagian daripada mereka) Tetapi, kawan sy yang berbangsa Cina menyatakan jika sy ingin diet, makan makanan yang stim, tidak menggunakan minyak langsung, kalian berani? Cubalah dan kongsi ;)

SALINGAN
baiklah, jika diantara waktu menunggu makan tengahari ke minum petang ke makan malam, perut akan sudah berkeroncong, anda boleh buat jus buah-buahan segar. Minum air masak dengan kuantiti yang banyak, sangat elok untuk kesihatan. Sy pon liat juga tapi sy minum air masak yang sejuk tanpa ais HAHAHA cuaca panas, mana boleh tahan, ye tak?

TETAPI, KALIAN HAROS HINDARI DARIPADA,

1. Ais batu - BIG NO!
2. Daging. Banyakkan makan ikan, itu protein, katanya ;)
Tetapi ada dua hari semasa sy sedang berdiet, sy tewas, sy makan MCD........... BIG MAC! Kerana terlalu mahukan, sy tewas untuk makan tengahari :(
Maafkan sy jika apa yang sy tulis, menyinggung perasaan mana² pihak. Ini adalah cara-cara pemakanan yang sihat bagi orang yang mahu diet dan melangsingkan badan mereka seperti sy. Apa gunakan kita makan pelbagai ubat tetapi dari segi pemakanan kita tidak menjaga? Ini adalah apa yang sy dapat dan praktikkan selama sebulan dan alhadulillah ia berhasil. Jika kalian rasa, badan kalian sanggup berdiet begini, silakan. Jangan paksa diri anda, nanti pengsan, jangan claim insurans dari sy ;)

Selamat berkhamis. Sy tewas badminton semalam :(

24 komentar:

Cik NeyNa says:
at: 31 March 2011 at 08:32 said...

owh..
me love the tagline..
"JANGAN DENGAR KATA SYAITON NIRRAJIM"
hehehe..ye..ye..harus jadikan itu motto diet..
ahaks..
tq lynda..
super hug..

Adawiyah A.Halim says:
at: 31 March 2011 at 08:38 said...

ais pun xleh ek...waaaa...xbole ckp tak pada ais...cmne ni..adoi..huuu...kena usaha kuat lagi =)

jooleata says:
at: 31 March 2011 at 08:54 said...

haha kak lunda.. lawak~

but the point is so true, but up to ourself to do so, yg pentng.. adlah sangat menjimatkan duit.. :)

hazlynda kushairi says:
at: 31 March 2011 at 09:07 said...

NEYNA :
iye... syaiton nirrojim kan suke gagalkan usaha kite. berusahalah! selamat maju jaya ;)

ADAWIYAH :
ais dorang kate takleh, makan berselang ngan air pon takleh, tapi ade kala lynda ngelat minom air gas HAHAHAHA ;P

JOOLETA :
sangat jimat duit. dulu kt office, apa orang nak kate, katelah. asalkan diri kurus ;P

hana yoriee says:
at: 31 March 2011 at 09:08 said...

bagus tips lynda..kalo pegi slimming centre pon, nutritionist tetap akan bagi diet camni jugak.hehe..so, baik kite diet dulu dr pegi habeskan duit kat slimming center.

chop! kevin zahri kata minum ais boleh. hana pegi talk dia dulu dia ckp kalau kite minum ais org kata akan buncit etc. tp itu sume mitos aje coz kite ada body temperature yg akan kawalatur suhu ape makanan yg kita makan. mcm tu lah seingat hana =)

Nadya Zahid says:
at: 31 March 2011 at 09:16 said...

lyndaaaaaaaaa...
tq..entry ni la yg ditunggu2...
mek, i ade lg sbulan..sempat x?
setiap hari mcm ni eh makanan..adoiiiiiiiiiiii..boleh ke perut ku ini menahan..sob sob sob..chaiyokkkkkkkkkkkk

hazlynda kushairi says:
at: 31 March 2011 at 09:18 said...

HANA :
HAHAHAHA lynda pon kekadang minom gak ais, nak lak cuaca panas, tadenye tahan tekak ni. tapi dlm mase 3minggu lebih tu mmg lynda tak amek cume makan big mac je 2 kali HAHAHAHA ;P

hazlynda kushairi says:
at: 31 March 2011 at 09:19 said...

NADYA :
You can do it babe! Jangan dengar syaiton nirrojim. Ingat, kite nak final fittinf, bior longgar habes ;)

LisaLisut says:
at: 31 March 2011 at 09:29 said...

hmmm.dlm byk2 makanan u ckp,oats je yg i tak bole masuk.sbb tak sdp dan boring.hahaha.everyone ada cara tersendiri utk diet kan.depends.ade org pagi makan berat,lunch ringan,the rest etc etc etc.

betul kata u.diet doesnt mean tak makan lgsg nasi kan.i cant live w/out nasi wawawa.

i rasa ada lg cara kalau dh degil benor nk diet cntrol makan.tp kene pakai duit.beli cream bio essence yg ilangkan inci2 di perut peha lengan dan sbgnya.hihih(i pn baru baca kt majalah ;p)

Mai Sakurada says:
at: 31 March 2011 at 09:45 said...

lisa: cream bio essence tu boleh ke kurangkan inci??? u dh cuba lum?? klau jadi share ler sini..

kawan i amek programme diet kat klinik BTS @ bndr tasik selatan. nasik mmg xleh mkn, sebulan turun 2-3 kilo..

miss puteri says:
at: 31 March 2011 at 09:54 said...

saya nii laapar je memanjang..hehe. tips menarik! nk minum jus lah!hehe

choclairissa @ intan says:
at: 31 March 2011 at 10:07 said...

on top of all healthy food..kene exercise..frequent exercise..tulaaaa yg i paling malas..

Nadya Zahid says:
at: 31 March 2011 at 10:32 said...

lynda...tu la,kene fight syaitooooooooonnnnnnnnnn...hahahhah :)
harus arini gak start diet..so lunch nanti nak makan ape eh?
thats'mean no goreng2 dah kan?

neeza says:
at: 31 March 2011 at 10:42 said...

lYNDA: i like this sharing diet plan :) nak cube gak.... tapi asyik lapo jer skg nie :( geram tol. Klau leh tak nak makn nasi :)

shukrin farahdiba @ ceklala says:
at: 31 March 2011 at 11:01 said...

babe, aku xdiet tp badan aku maintain je cun!hahaha...yang penting cukup minum air masak, cukup tido and kurangkan makanan berlemak such as santan. confirm bole jd badan cam aku!hahaha

K.I.N.A says:
at: 31 March 2011 at 11:50 said...

yeay..suke sgt oat..tp MCD tu mmg susah nk dilawan godaanye..hehe..ok..
lepas gathering kena start diet mcm lynda! 5kg utk dibuang..

milea says:
at: 31 March 2011 at 12:05 said...

thanks lynda.!!!!!!!!!!!!!...info yg sgt2 berguna.....(mood : mahu slim semula)
huhuhu....

fati says:
at: 31 March 2011 at 12:29 said...

whoahhh!! gud gud! thanks linda!

0sh!Nz d' sen0r!ta says:
at: 31 March 2011 at 21:34 said...

program diet ni bukan je bagus untuk kurus, tapi untuk kulit cantik!! caya lah sis lynda.

Aida Narina says:
at: 1 April 2011 at 15:38 said...

you are so cute! and thanks a lot for this entry lynda. i should take note on your diet tips. lets us!! :)

lil' cutie home says:
at: 1 April 2011 at 19:07 said...
This comment has been removed by the author.
ReYNa says:
at: 2 April 2011 at 22:55 said...

haa.nak diet ke.lynda cam dh kurus je.:p.anyway bagus program diet tu.mcm nk cuba jugak la tp cam susah nak tahan godaan mknn yg perlu dihindari esp ais.!huhu.

mizzura says:
at: 3 April 2011 at 17:38 said...

oooo..kiranya oatmeal adalah salah satu kunci nye la eh...good info...akan cuba lah nanti :-)

miey anna says:
at: 8 May 2011 at 22:20 said...

waaa..nice entri..nak share boleh x?saya pon tengah merancang diet ^_^

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011