Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Thursday, 29 November 2012

Soal Anak

{Repost dari status facebook HK}

Dahulu,

Tahun pertama kahwin, bila timbul soal anak, aku mula sensetif. Lagi sensetif bila ada yang bilang aku mandul, walaupun secara berseloroh. Isu ini bukan kelakar atau dibuat jenaka. Aku tiada masa untuk berlawak ketawa soal ini.

Sekarang, 


Masuk tahun kedua kahwin, orang masih lagi bertanya soalan yang sama,

"Dah berapa tahun kahwin?" "Eh, takda anak lagi?"

Perasan aku?

Sudah tepu.

Redha.

Aku tahu belum rezeki aku. 

Iya,
Mulut senang dan ringan bertanya kenapa aku takde anak lagi.

Soalan dari aku,

1. Adakah kau Tuhan untuk tentukan bila aku akan ada anak?

2. Kau tahu tak perasaan aku bila kau bertanya dan berlawak begitu?

3. Kau ingat, buat anak macam buat kek? Bancuh tepung, telur, gula dan perisa. Adun kemudian masuk dalam oven, 9 jam kemudian, siap anak tersebut?

Aku tak marah orang bertanya soal anak.


Maafkan aku kalau aku ada buat salah sehingga menyinggung perasaan kau. Aku doakan kebahagiaan kau dunia dan akhirat. Kita masih berkawan.

Daripada kau berlawak tentang isu sensetif, ada baiknya kau doakan untuk aku.

Cuma satu je kawan,

Fikir sebelum berlawak.

Bagi aku, itu tidak kelakar.

20 komentar:

izfanora says:
at: 29 November 2012 at 09:53 said...

betul tue.. knp org suka tny, dah ada isi ke?

perlu ke dorg tny? klu kiter xckp pe2, xpyh tny apa2 boleh x.. hurm.. sabar lah. belum rezeki kita lg..

cha says:
at: 29 November 2012 at 09:59 said...

samala u hmmm :'(. i paling terasa ada org ni sampai pegang perut i dia tanya dh ada isi belum. ikut hati nk je kurang ajar jawab tp fikir dia lg tua dr i. tp masa dia pegang perut i tu muka i berubahla rasa darah sume naik kt muka :'(

sabar ye. Tuhan tahu apa yg terbaik utk kita *hugs*

Wawa Yusoff says:
at: 29 November 2012 at 10:20 said...

sabar kak, allah tahu yang terbaik.

moga allah kurniakan rezeki baby untuk akak. kalau boleh, twin! ehehe :)

Insyaallah. amin =)

farahfatihah says:
at: 29 November 2012 at 10:37 said...

ala lynda jgn sedih2 ok..semua tu perancangan Allah..Dia lebih tahu waktu bila dan di mana Dia nak bg rezeki utk ko...sabar ek..hugsss

~LeeyanaRadhi~ says:
at: 29 November 2012 at 10:58 said...

Isu ni dah biase babe..bertabahlah!! I pon pernah rase ape yg u rase..org yg tak lalui mmg takkan faham.i kalau org sebok2 tanye, i ckp je.. "U ask Allah, it His works!"

always think positif, in shaa Allah pasti rezeki itu milik kita suatu hari nanti. DIA telah atur yang terbaik buat kita kan? =)

ettyzukhair says:
at: 29 November 2012 at 12:13 said...

Anak itu rezeki..rezeki adalah rahsia Allah..teruskan berdoa..moga Allah beri rezeki itu..

erin moshimoshi says:
at: 29 November 2012 at 12:31 said...

akak seorang yang sabar n tabah ...
i likeee

jenn says:
at: 29 November 2012 at 12:35 said...

btul la linda..saya pon situasi yang sama..geram..mulut diorg ni susah la kita nak control....biasala manusia suka jaga tepi kain org..sabar la k....

jenn says:
at: 29 November 2012 at 12:36 said...

btol la linda..kita berada di situasi yang sama...kene byk sabar....mulut manusia ni x kan puas agknya kalo x sebuk tepi kain org....

jenn says:
at: 29 November 2012 at 12:37 said...

sabar la lynda...kita pon berada situasi yang sama...mmg kene byk sabar ngan mulut2 manusia yg mcm tu

Dyah says:
at: 29 November 2012 at 12:49 said...

Sabar dan terus bersabar...mulut org mmg x boleh ditutup...sy pun ambil masa dapat anak...doa dan terus berdoa:)

p/s : Sy doakan awak.....

nurul harnani says:
at: 29 November 2012 at 13:50 said...

same goes to me.. rasa sensitif lagi2 bila mak mertua mula persoalkannya. apa yg kita boleh buat, usaha dan tawakal pada allah :)

chill and take care :)

oshinz says:
at: 29 November 2012 at 18:03 said...

hadiahkan cili padanya. kasi die kunyah sampai merah muka, berasap telinga. tak suka orang macam tu. jeles lettew sebab sis boleh kepit2 dgn husband berdua.

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 says:
at: 30 November 2012 at 09:09 said...

*hugs* madada.. bertabah la.. anak rezeki tuhan. mama akid doa. hope diberikan rezeki anak cecepat pada madada...

Fainie says:
at: 30 November 2012 at 17:08 said...

sokong statement cha: rasa darah sume naik kt muka.

hmm same la lynda, i pun mengalami situasi yg same. tawakal n redha jek la..bukan tak berusaha, tp tak dapat lg, nak buat mcmana..siap ada yg assume i ni tak nak ank lg. i bukannye career women yg snggup tolak rezeki Allah semata2 nak lebihkan rezeki dunia. never

Wawa Tasliman says:
at: 30 November 2012 at 18:53 said...

Biar org nak kata.. Pregnant awal pun org kata, pregnant lambat pun org tanya.. Tuhan yg bagi rezeki tu.. Sabar n berdoa ok..

BAIZURA NATASHA says:
at: 2 December 2012 at 01:39 said...

I rs ne mmg common question org. Mcm xde soalan laen nk tny..mcm xde bnd laen nk bgurau. Kalo org ckp lebih2 kt i dlu, i mmg sarcastic jwb,'esok kot'. Xto ape motif kn? Telebey concern agaknya. Sabar ye Linda. Allah dah tau yg terbaek utk u n husband. Just bear in mind, dugaan Allah nk uji kita dtg dlm pelbagai bentuk, salah satunya dgn soalan kurang bijak/begurau x kena tmpt. Sabar sabar. Allah dah janji, xde penantian yg sia2. Bak kata kawan i, 'mustahil la dah berusaha, xdpt ape2.cpt atau lmbt je Allah nk bagi'. :) chill Linda dearie. ***hugs***

BAIZURA NATASHA says:
at: 2 December 2012 at 01:40 said...

I rs ne mmg common question org. Mcm xde soalan laen nk tny..mcm xde bnd laen nk bgurau. Kalo org ckp lebih2 kt i dlu, i mmg sarcastic jwb,'esok kot'. Xto ape motif kn? Telebey concern agaknya. Sabar ye Linda. Allah dah tau yg terbaek utk u n husband. Just bear in mind, dugaan Allah nk uji kita dtg dlm pelbagai bentuk, salah satunya dgn soalan kurang bijak/begurau x kena tmpt. Sabar sabar. Allah dah janji, xde penantian yg sia2. Bak kata kawan i, 'mustahil la dah berusaha, xdpt ape2.cpt atau lmbt je Allah nk bagi'. :) chill Linda dearie. ***hugs***

iedaurora says:
at: 4 December 2012 at 17:05 said...

Same-same kita doa cecepat rezeki tu tiba ye dear...

Irsya Healthy House says:
at: 5 December 2012 at 01:16 said...

be strong yer dear :)
In Shaa Allah, sampai masa ada rezeki nanti..mgkin skrg bukan masa yg terbaik ke, kita tak tahu perancangan Allah kan...

btw, if dear nk try supplemen..leh contact sy..mane tau..dgn usaha kali ni membuahkan hasil ke..Ramai yg dah try n alhamdulillah ramai jugak dah berjaya hamil...kita hanya berusaha, Allah yg tentukan :)

http://irsyahealthyhouse.blogspot.com

atau ke fb fanpage- irsya healthy house

tq :)

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011