Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Wednesday, 27 March 2013

Perlu ke double standard Balkidz?

Assalammualaikum ;)

Hahhhhh blog aku lagi yg update, dah macam tiap hari pulak aku rajin update. Kau dah kenapa Lynda? Sasau, obses dengan blog? Padahal aku obses dengan cuti sekolah. Semua kerja dah beres, macam free sangat hahahaha

Semalam balkidz komen kat entri aku,

Balkidz Hunny said... 
Pijak atas bumi eh?
Tak standard? ohh standard kalau pakai beg LC or LV je ehh?
kbai!

Aku tak faham, kenapa kalau designer's handbag macam LV, Chanel, LC etc (al-maklumlah aku tak berapa nak kaya untuk ingat semua brand name ni) dikategorikan handbag yang standard tinggi?
Benggong la kau ni Lynda, harga mahal dan kualiti bagus.
Oh ok, baru aku tau!

Maaf la eh kalau mulut aku agak kasor menyampaikan ape yang tersirat dalam hati ni. Bagi aku seseorang yang memiliki handbag paling mahal di dunia atau berjenama mewah, memang la tinggi standard dia TAPI.....
TAPI
TAPI
TAPI
..... TAPI kalau dia menggunakan duit dia sendiri tanpa menggunakan harta bapak atau suami. Memang wa salute! Memang dia kategori mewah.
TAPI
TAPI
TAPI
Kalau akak-akak, makcik-makcik, adik-adik yang kemain lagi kau Jah nak jaga standard tapi guna harta kekayaan bapak kau, suami kau dan paling sadis guna kad kredit dan yang paling sadis lagi terpakse guna duit pekerja kau sebab nak beli handbag jenama bermutu tinggi. 

SADIS!!!

Berlagak kemain nauuu...... Masa queue konon dialah yang paling mampu, tapi swipe! Sorry kak, aku hilang respect sebab kau berhutang kot! 
Nak lak, ade yang masuk mlm la siang la promote sane promote sini, pergi cuti mewah berbagai lepas tu menjaja kekurangan suami, seperti ayat contoh, "I nak ubah nasib family I, suami I dah biasa hidup susah tapi I dah biasa hidup mewah. Gaji die pun belum tentu dpt sara I, jadi I amek keputusan utk join mlm"
Pendek kata, bg aku, mlm ni, SKIM TAK SABOR NAK KAYA!
Kemain kau jah, pergi shopping oversea maksud aku bukan Singapore tapi Paris, London, Italy untuk shopping dan bercuti. Kemudian beli kasut pangsa durian haaaa kau, hasil duit mlm. Bukan aku tak berkenan mlm ni cuma aku ni bukan jenis yg suke nk mlm hahaha aku suke lukis! Meh aku lukis kat kasut pangsa durian kau nak?
Bukan aku nak meninggi diri tapi aku bersyukur sbb aku dan suami memang banyak kad tapi kad debit, memang tak pernah ada dan tak akan ada kad kredit. Aku ni boros, pantang ade duit, nak lak sekarang masuk Singapore sekangkang kera dekatnye, memang laju je aku nak melangkah, nak lak sekarang dah boleh drive masuk sendiri, eksyen lah sebab dah tau jalan p Orchard Road hahaha 
Orchard Road JE buat Oxford Street pun! Ahhh Oxford Street aku dah sampai, kau dah? *nada nak berlagak sikit ek*
Aku sedor tahap kemiskinan dan kekayaan aku dan suami. Memang asal usul bukan dari keluarga yang tinggalkan duit banyak hahaha cuma usaha. Bukan senang nak jadi senang tapi senang nak jadi susah kalau tak munasabah diri. Nanti kalau aku beli handbag mahal, nak lak duk kat JB, orang terus petik, "Ala, beli kat JPO la tu!" Wahahahaha sadisssss!!! Padahal kat Orchard Road. Nak jugak kat Singapore, taknak kalah!
Cukuplah ape yg aku dan suami ada sekarang ni,
Yusry Lisa duk banglo, Razmie Lynda duk cluster JEEE
Orang beli kasut pangsa durian D24, aku beli kasut pangsa durian kampung JEEE
Orang makan kat hotel mewah, aku masak kat rumah JEEE
Orang bercuti kat Paris, aku bercuti kat Parit Perak JEEE
Orang pakai Gucci, aku pakai kunci JEEE
Orang guna kad kredit, aku gune kad debit JEEE
Rezeki masing-masing kan. Jangan kufur nikmat yang ada.
Bagi aku, barang paling mahal aku beli, barang yang aku mampu miliki,















Sebab kite berdua memang suke TB! Sebab tu barang hantaran pun TB ;)
Tak mampu kau Jah nak LV, MPV, LC, KLCC bagai.

24 komentar:

weedeeit.co says:
at: 27 March 2013 at 12:08 said...

i pakai purse jahit sendiri je tapi i bahagia

maknang

Lyana MK says:
at: 27 March 2013 at 12:10 said...

haha.. suke kot topik nie..mmg sakit mata tgk... bkan sebab jeles tgk ape yg derang beli tuh...tp BELAGAK kemain....sopping sane sini mesti nak tunjuk ...so bukan ke maksud dia dengan masuk MLM tuh secara auto anda akan jadi seorg yg kaki MENUNJUK, kaki BARANG BRANDED...

cam aku mmg x mampu... laki bini gaji kecik... tp aku terpikir... nape la ade duit byk2 dr kau gune wat beli menda mahal nak mampus tuh.. x kau bawak ke tanah suci????

tettttt... hahhaah...

anti mlm sarung nangka! kbai lynda! membebel pjg plak aku

hazlynda kushairi says:
at: 27 March 2013 at 12:10 said...

Maknang :
Eh, bukan purse u MJ ke? Oh lupe.... U kan kerja dengan MJ, ramai gune hasil buatan u wahahaha!

hazlynda kushairi says:
at: 27 March 2013 at 12:14 said...

Lyana :

Nanti kalau kite persoalkan, dorang akan cakap, kalau p Tanah Suci bukan ape nak menunjuk. Eh, aku pun pelik, ko posing ngan pangsa durian tu tak menunjuk lak? Aku ni, majoriti kawan aku masuk mlm pastu duk desak aku join. RIMAS tauhu RIMAS!

Duit aku, duit aku la, aku tak hadap pun nak beli barang mahal, asal kene ngan jiwa aku sudah.

Nyampah!

farahfatihah says:
at: 27 March 2013 at 12:26 said...

hahahahahah pangsa durian ek...kalau kaki kecik molek la pakai..ni kaki gebu terjojol sana sini hmmmm sedapnye durian oi!!!

ala dorg tu biar papa janji bergaya..itu lah kekdahnye hahaha

Rilla says:
at: 27 March 2013 at 12:30 said...

Nak percutian percuma ke London? Jom lah, boleh bergambar berbaris sesama pengurus berlian dengan beg shenel.
Sorry, ai tak minat.

LisaLisut says:
at: 27 March 2013 at 12:33 said...

kasut pangsa durian tu apa? serius im blur. xpenah dgr pun.

♥ dak pink says:
at: 27 March 2013 at 12:41 said...

Hoi Balkidz!

Haha.
Eh, ni blog HK lah.

Mahappp.

I takde kad nak swipe pun HK. Lagi sadisss. =(
Tapi kalau nak beli apa-apa kena semua cash la. ;p

Balkidz Hunny says:
at: 27 March 2013 at 13:16 said...

Kau tujukan kat aku kau ingat aku ade ke beg LV LC bagai.
Motor Yamaha LC laki aku ade lah. Laki aku pegi keje naik motor JE. Tiap2 pagi salam cium tangan cium pipi pegi keje. Eh perlu ke explain? Haha
Aku ade kad kredit tp laki aku pegang. Tu pun nak tempah tiket flight jer. Dan paling penting aku x kesah pun kalau anibesery ke besday ke laki aku tak bagi ape2.
Drpd swipe kad bazir belikan aku barang mahal2 baik die masuk kat akaun asb ke tabung haji aku. Hahahaha. Kbai

thezaila says:
at: 27 March 2013 at 13:47 said...

MLM...?? hey get ur facts right sista.. it is not MLM.. its called Networking..

Danngggg *slap forehead*

aduhai... i was once (eh silap, cintailah bahasa kita.. sebenarnya aku x reti nk eja dalam english.. hahah) aku pernah weh tersepit dalam berbincangan MLM ni.. kena ta ya pa wau ngn kawan aku..

punya nk tarik org join, mcm2 cerita laki bini semua kuar
1. hubby x mampu nk beli semua barang yg i nak..
2. ooo husband i keje kt co u dulu.. tp derang bayar gaji rendah..
3. i slalu cakap ngn my husband "u la ajak i kawin dulu, masa i belom habis blaja.. kalau x, xde susah mcm ni"
4. masa sebelum ni husband i drive wira JE...

masa tu aku dah mcm, eh, ko ni dah kenapa... last last, aku blah JE

Cik Hazz says:
at: 27 March 2013 at 13:56 said...

i igt i sorang jer.. huhu. i pun sama blurr nih. kasut pangsa durian tu ape? nak nyibuk tang tu jer. hihi.. ;p

huda says:
at: 27 March 2013 at 14:05 said...

ko kenapa meroyan???

huda says:
at: 27 March 2013 at 14:09 said...

lupa nak cakap lunda (eksaited tekan publish komen haha), ko kalau mengidam LC la kan, jangan pulak TERBELI LC dekat online website yang kupon kupon natang groupon ke ilovediscounts ke. FAKE okay. ni nak berlagak punya pasal so beliiii tapi terbeli fake. kesian. pastu nak jual pulak. kesian kali kedua. dekat org yang tertipu tu. haha. okbai.

Veelara Shamsyul says:
at: 27 March 2013 at 14:50 said...

Ok.i sama cm lisa.buat entri tunjuk kasut pangsa durian plz.xpna tgok n xpna imagine

I xsuke mlm sbb serabut

NIMI Projek says:
at: 27 March 2013 at 14:53 said...

SAY NO TO CREDIT CARD!

Moose says:
at: 27 March 2013 at 15:56 said...

Kasut pangsa durian dah tak in trend la. Isabel Marant plak weh.

Nak jawab komen huda:
Nak beli LC tapi nak harga murah meh beli kat ai takyah nak beli kat groupon bagai. Bulan depan ai want to go to London. Gittewww

oshinz says:
at: 27 March 2013 at 16:35 said...

eleh beg LV bukan lawa pun. khikhikhi.

farhana shamsuddin says:
at: 27 March 2013 at 16:53 said...

heheh bg i kalau nak pakai sesekali beli guna duit sendiri tanpa susah kn org lain apesalahnya..cume jgn mnyusahkan org je

•♥• Mrs RR •♥• says:
at: 28 March 2013 at 13:18 said...

Hoho.. suka laa entry puan linda kali nie.. aii pun tkder CC.. ada debit card pun yg BIG debit card AA tu jer.. tu pun psl nk dpt point ms beli flight tix.. maklum laa sbb aii nie bkn org bangswan.. golongan marhaen jer.. tp SYUKUR ALHAMDULILLAH.. masih mencukupi n hidup bahagia..

klu nk gi bercuti pun takyah nk gi segerombolan reramai berbas2.. tk perlu kot hbag mewah, kasut branded segala.. so, aii mmg tk sesuai laa dgn MLM nie.. sbb nnt kena jd org lain.. follow the leader katanya.. *peace*

Mawar misswateva says:
at: 28 March 2013 at 14:16 said...

Ala lunda.kalau kita pakai LV ke LC ke tapi duduk rumah pangsa (flat) JE haruslah org cakap LV kita tu celup. lepastu bawak LV kuar dr kereta gen2 JE.haaa aku la tu bwk kete gen2 JE.apekesssss kan.

Mrs.Qarlista says:
at: 28 March 2013 at 15:19 said...

hmm..hm.. aku pon konpius apekah itu kasut pangsa durian.


ko nak beg LV tak? meh bak sini handbag ko satu malam pun cukplah. aku tolong engravekan LV pakai marker. hehehe.

MLM tu terlampau melampau lah kdg2.


aku tak pakai premium beautyfool pun.

beautiful je aku rase. tiap hari delisha puji aku cantik. (aku paksa).

kurus je pon aku ni haaa.

aku tak makan shaklee pun banyak je susu aku. (ya allah, bukan nak riak tapi kenyataan).

berpada2lah kalau nak promote barang. mcm barang die mahadewa.

padahal sabun basuh baju JE pon. padahal minyak wangi JE pon.

ettyzukhair says:
at: 29 March 2013 at 11:27 said...

kihkih..bikin aku sakit perut je nad punye komen..aku nak pakse ameer ckp aku chanteks gak eh..eh..aku dh tgk kasut pangsa durian tuh!!

fika79 says:
at: 3 April 2013 at 02:27 said...

Lisa, i jawab bg pihak lynda..kasut louboutin.skrg pesen ada duri2

Reen Tart Nenas says:
at: 4 April 2013 at 22:33 said...

Ala tapi ai ada LV tapi ai xjoin MLM camne? Hahahhahahaha

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011