Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Tuesday, 26 March 2013

Sedap nauu English kau, Yah!

Assalmmualaikum ;)

Hola masyarakat!

Hahahaha kononnya aku nak update blog esok kan, tapi entah kenapa hari ini aku rajin. Selalunya lepas subuh aku tidor balik lepas tu bangun jam 8.30. Al-maklumlah, semalam tidor dah nak dekat kul 4. Jangan tanya aku buat ape, buat ape lagi.... Tengok cerita Korea lah!

Sekejap je lagi aku nak bersiap ke sekolah. Cerita pasal sekolah, aku mengajor subjek design, arts dan bahasa melayu. Ingat senang ke jadi cikgu? Dulu lepas SPM, Bonda suruh jadi cikgu je tapi dengan bongkaknya (haha) aku cakap taknak! TAKNAK! Kononnya sebab satu keturunan cikgu. Taknaklah jadi cikgu sebab Bonda cikgu. Sekali cakap tinggi, hahhhhhh hambek!! Rezeki pendapatan halal dari profession guru. Sekarang ni sudah masuk tahun ke 5 aku menjadi seorang pendidik.

Ajar bahasa melayu pun bukan senang seperti yang aku sangkakan. hey, jangan ingat senang tau! Nak lak sekarang ni dengan PBS lah KSSR lah KBSR lah pening kepala. Mana pernah aku ikut perkembangan pendidikan Malaysia. Dulu ajor kat universiti pastu kat international school, mana aku ikut sistem pendidikan Malaysia. Maafkan aku, TPM!

Dulu zaman aku belajor ikut buku teks je pastu naik darjah 5 dan 6 memang cikgu tekan untuk UPSR sama lah jugak masa tingkatan 2 dan 3 sibuk PMR pastu SPM. Aku rasa zaman aku tu bahasa melayu di tahap yang senang. Ecehhhh senang bahasa melayu aku dari dulu dapat A hahahaha dengan bangganya! Ahhh.... dah kau bangsa melayu, Hazlynda! 

Zaman sekarang lain, aku pun pening dengan bahasa melayu sekolah rendah. Ada belajor diftong, konsonan, vokal, digraf dan sebagainya. Kau tercengang? Aku lagi la melopong! Masa awal masuk kena mengajor bahasa melayu aku macam budak baru belajor. Yelah..... Benda ni semua mane aku ada belajor 20 tahun yang lepas. Kau ade?

Kalau kite tak pandai kite kene belajor. Kalau kite tak tahu kite kene bertanye. Janganlah bodoh sombong. Kalau malu nak tanye kat orang, google je. Lagi satu bahasa yang aku nak cakap iaitu English. Bukan aku nak cakap aku kerja kat British Council, aku ke sekolah Convent, English aku dah hebat, eh sangat hebat! Wahahahahaha TIDAKLAH BEGITU!! Memang tak salah kita nak cuba menulis atau bercakap bahasa kedua ni tapi adakalanya jangan terlalu confidence sangat. Maksud aku, kau tegur english aku ada perkataan salah eja tapi kau, satu ayat pun salah!

Bukan aku nak menghina orang yang cuba bercakap atau menulis dalan English. Seperti contoh, bila up status kat facebook, mulalah nak tulis english kononnya bile tengah marah dan luahan kene dlm english baru feel. Eh, ni kisah benar okeh, seorang kawan yang cakap dengan aku hahahaha tapi kawan tidak mesra sebab bagi aku, die hanya kawan dengan aku untuk kepentingan die je! Aku ingat lagi bile die nak check thesis aku mase zaman UiTM dulu. Eh, aku rase macam tak perlu kot, sebab ko bukannye lulusan TESL! 

Kadang-kala kan, bile tahap confidence dan angkuh tu menguasai diri, mulalah kononnya die dah lebih berjaya daripada aku dan selalu berkomunikasi dengan orang luor tapi ade kala bile aku dengor dan bace, mencuit hati! Gunalah google translate ke, microsoft word ke untuk betulkan ayat tu, jangan klik "post" terus! Check la dulu.

Itulah sebabnya terjadi,

It's a must to blow the (cake)
My daughter drinks (plenty) of water
My feeling(s) is hurt.
Look, it's heavy (raining)!
God (could) care less whether I can shoot a jump shot

Ape susah babe? Kenape nak susahkan diri?

Kalau tak mampu nak tulis, bahasa melayu kan ade?

Oh, tak standard ek? Low class ek?

Berpijaklah di atas bumi kak!!!




6 komentar:

Balkidz Hunny says:
at: 26 March 2013 at 10:52 said...

Pijak atas bumi eh?
Tak standard? ohh standard kalau pakai beg LC or LV je ehh?
kbai!

kelipkelipchumel says:
at: 26 March 2013 at 11:11 said...

senyum sendiri aku baca entri ni bebeh.hik..kalau jaman blajo dulu bole la jugak aku bahasa inggeris ni xbyk pon sikit.now sgt jarang guna..hentah ke mana dah sumenya.adehhh..

Veelara Shamsyul says:
at: 26 March 2013 at 11:23 said...
This comment has been removed by the author.
ceklala says:
at: 26 March 2013 at 16:40 said...

nama pun manusia babe, sabarrrrrrr =)

Mrs.Qarlista says:
at: 26 March 2013 at 17:56 said...

hmm..hmm.. belajor. luor. dengor.




ko kenape???



*wink*

Nurulhuda|Adlie says:
at: 27 March 2013 at 19:21 said...

Last but not lease opss least maksud saya. Kahh.

Tingal ketapi aku.

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011