Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Friday, 30 August 2013

Konsep rumah katanya!



Assalammualaikum :)



kahhkahhh belum ape-ape lagi dah nak gelak. Gelak sebab rajin pulak aku update blog 

minggu ni. Minggu ni sekolah aku ade event, Isnin lepas masuk sekolah mengajor macam 

biasa. Selasa Sports Practice kat Stadium UTM, Rabu ada Anugereah Cemerlang, Khamis 

Sports Day kat Stadium UTM. Maka hari ni, Jumaat - CUTI oiiiii.......!!! Inilah masanya nak 

kemas rumah, basuh baju, siapkan worksheets, settlekan marking dan paling utama, Mama 

balik JB today! Wuhuuuuuuuuuu!!!



CUT!



Okay, tajuk saja nak kasi gempak macam hebak. Sebenarnya apa pun konsep rumah itu 

bergantung kepada kewangan kami suami isteri. Al-maklumlah, kami tak jual pb, maka duit 

tak menimbun macam dorang. Aku dan husben memang dah tawakal dan apa sahaja 

simpanan yang kita ada, kita guna je dulu. Yang lain-lain kita tambah kemudian. Come on lah, 

orang baru nak hidup, takkan tetibe dah boleh lari pecut kan?



Dulu masa nak kahwin, aku ada wedding journal hahaha ada cerita tu dalam link ni, wedding 

journalku suku juta. Kemain lagi, nak kahwin pun nak berjournal² bagai tapi satu kepuasan dan 

memori indah tersimpan untuk selamanya, tak gitu Jemah?





INILAH DE.SIGN JOURNAL AKU.




Seperti biasalah kan, seperti aku pernah ajor budak-budak seni lukis, dalam ape jua keadaan research tu penting. Samalah jugak dengan aku, aku suka tengok gambor rumah overseas walaupun kadang kalau aku rasa tak practical nak buat dalam Malaysia. But again, citarasa tekak masing-masing kan? Aku org KL pun suke makan nasi kerabu, faham tak? Jadi, ape yang aku suke kadang kala husben tak suke, ape yang husben suke kadang kala aku tak suke. Maka jangan gaduh laki bini, kite bincang balik n tengok apa yg dua-dua suke.


Rumah nak duduk bersama sampai tua. Bukannya jual pb tapi rumah pun sewa. Kbai!


Berbalik pada cerita rumah, aku ada buat beberapa contoh rumah yang aku suke sangat konsepnya. Ntah, aku suka, husben pun suka. Maka aku berbincang dengan yang lebih arif tentang hal rumah. Mereka makan garam lebih dulu daripada kite, maka, kite mintak pendapat orang yang lebih tua daripada kita, tu pun sedikit sebanyak membantu kite. Percayalah!


Aku dan husben dah bersetuju.




















OPEN CONCEPT yang menawan hati aku dan husben. Aku rasa macam sangat awesome

tapi banyak benda nak kena buat, pecah sana dan sini. Ok, tunggu pecah tabung ayam dulu 

then kite proceed ek?



Last but not least, gambor yang memang aku suka sangat style nye!






Cantiknya rumah kau Jemah! I adore sangat.


7 komentar:

irmafittaputri says:
at: 30 August 2013 at 17:16 said...

camni bulihla jiran selalu skodeng

hazlynda kushairi says:
at: 30 August 2013 at 18:37 said...

Lepas ni gosip tepi tingkap la kite! HAHAHAHA

Nina Isofea says:
at: 30 August 2013 at 22:32 said...

LyNda...part jual pb tu kelakar hokay. Hihi! (Gelak sambil kedua2 tgn tutup mulut) ..btw I pon suka open concept tu! Slmt mencari idea!

BAIZURA NATASHA says:
at: 1 September 2013 at 20:07 said...

I x sbr nk tgk u realisasikan ne Lynda

Cik Hazz says:
at: 19 September 2013 at 04:24 said...

kahkahkah.. sempat tu. ;)

kitorg pun suka open concept. nmpak lebih luas & mesra alam nak berborak. heee..

cha says:
at: 21 September 2013 at 13:24 said...

Lynda bukan nk cakap apa tp ada design yg u letak ni mmg i dgn husband sukaaaa. Kitorg ni suka design yg simple mcm umah mat salleh. Tak kisahla tak mahal janji lawo. Jiwa melayu tapi taste nak omputeh haha. Less is more cewah :D

irmafittaputri says:
at: 9 October 2013 at 11:35 said...

jiran.. kena sangat konsepnya jiran sblh umah pon guna element batu kelabu + glass + stainless steel ..mmg cntik...sbln ni di dh psg wrought iron grill ... bukak blk 1 umah lari konsep katanye...cpt la reno2...i xsabau tgk deco2.. u kan kreatip ;)

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011