Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Thursday, 28 November 2013

"Sarang"hae : Curik Idea!

 Assalammualaikum :)

Eh, I'm back! Kalau cuti sekolah memang masa tu ada untuk tulis blog. Tapi lebih gambar daripada menulis. Entri kali ni memang banyak gambo. Maafkan aku :) Hari ini aku ke sekolah untuk siapkan ape yang perlu disiap. Kemudian kemas barang dan bersiap sedia untuk pindah sekolah. Hoyeah! 

Sementara itu, aku nak kongsi sesuatu.

Ade yang tanye mane aku cari idea untuk hias rumah. Nak kata aku hebak, aku bukan lulusan hiasan dalaman. Dari dulu masa hidup bersama Arwah Nenda, tiap kali kalau cuti semester atau balik hujung minggu, aku mesti nak ubah sikit hiasan ruang tamu sehinggakan Arwah Nenda bilang, "Pantang ade rumah, mesti nak ubah" Hehe mungkin aku salah amek jurusan kot?

Atau mungkin aku ikut jejak pakcik aku - Ajijul, adik Ajimah hehe Yes! My uncle yang dah macam Baba sendiri. He knows what I like and my taste. He knows me better. Aku suke Uncle aku hias rumah dan selalunya kalau setiap kali selepas takbir raya, malam raya mesti uncle aku datang rumah untuk ubahsuai hiasan dalam rumah. Oh, uncle aku pun bukan jurusan hiasan dalaman! HAHA tapi dia paling hebat! I adore him :)

Tak caya? Aku curik few pictures from my Aunt's fb (Infiarris) album - randomly. Credit to my Aunt. Eh, with my uncle and aunt's permission, I upload their home pics. Oh, jangan terkejut, the first picture ada black, super black cat yang cute yang amat, their cat - called Nero. By the way, Uncle's daughter is my bridemaid pada ketika dulu hehe So........

This is their home in Damansara. 






Mungkin. Genetik sama. Aku turut serta dalam hiasan dalaman :)

Ok, mungkin ade yang tanye, eh, ade tanye aku pun few days back hehe Dari mane aku dapat idea? Magazine, internet atau mane? Maka, terpulanglah kalau nak bace atau tidak tentang pendapat aku soal jawab hiasan dalaman sebab aku bukan pakar, aku belajar dari bukan pakar tetapi hebat seperti pakar hiasan dalaman who is my uncle.

Dulu zaman takde wifi maka habeskan duit beli magazine dan pinjam buku rujukan interior hahaha Sekarang zaman teknologi semakin canggih dan makin canggih. Semuanya di hujung jari. 

Rujukan aku hanya dua sahaja,

HOUZZ

PINTEREST




PINTEREST

Kak Ya yang kenalkan aku dengan Pinterest ni awal tahun dulu. Thank you Kak Ya Mak Acim! Memule aku install macam tak best tapi lama kelamaan aku suke sebab kite pin je. Aku pin kemudian aku print idea tu dan tepek dalam buku saranghae aku sebagai rujukan. Sejak ade apps ni, aku memang tak beli magazine dan kurang nak gugel images.
Why I chose Pinterest?
"The Pinterest site design, which basically imitated a bulletin board in a grid format, inspired many other sites and made a significant contribution to web design." -vandelaydesign.com
Bagi aku, Pinterest sangat mudah digunakan, orang akan pin and share dengan link sekali. Kat situ aku boleh dapat bermacam idea, Kalau search white cabinet, confirm banyak idea yang boleh dicurik. Kelebihan Pinterest mungkin sebab design apps itu sendiri dan website Pinterest yang sangat simple, tools yang senang untuk digunakan. Try to believe. Sangat mudah untuk pengguna smartphone ke tablet ke, senang!

SILA INSTALL PINTEREST APPS SEKARANG!
Kemudian kite boleh berkongsi idea :)






HOUZZ

Houzz ni, husben yang suruh install sebab banyak rekaan modern dalam apps ni. Yang ini sangat membantu, siap dengan price tag. Tapi bukan Ringgit Malaysia la ek? Katakanlah kite suke reka bentuk rumah Asia. Banyak idea dan inspirasi yang membuatkan kite rambang mata. Apps ni pun menunjukkan gambar-gambar yang boleh dipadankan dengan ape yang kite cari. Kadang kala idea kite kosong tapi bile ditambah dengan idea mereka, maka timbullah dalam hati, "Eh, ok jugak kan?" Haaaahhhhh mulalah nak cari barang tu kat JB ni hahaha itu aku!

APA TUNGGU LAGI? INSTALL CEPAT!





Aku harap kedua apps ni dapat membantu korang. Tapi janganlah terlalu obses dengan apa yang mereka tawarkan dalam gambar. Kite berbelanja ikut keperluan dan duit dalam tabung gajah ok? Kerja pengubahsuaian rumah memang membebankan kewangan kite ape lagi bila impian kite tu dihancurkan perlahan demi perlahan oleh realiti. Takpe, yang penting kite berusaha!

Signing off!

Lunda Khan Kazakhstan ------- Wahahahahahaha!! Bye.

7 komentar:

syanaim says:
at: 28 November 2013 at 10:08 said...

Ha sama lah kita guna pinterest jer..good luck for u deco babe!

cik yaya says:
at: 28 November 2013 at 10:10 said...

oh aku ek hahaha..berbezaaaaanya pinterest ko dan aku..aku pinned foooddd aje muahaha

oshinz says:
at: 28 November 2013 at 16:02 said...

kite pun ade akaun kat dua benda ni. hahaha.

Nawal Aizad says:
at: 29 November 2013 at 11:01 said...

aku join pinterest sbb nak cari idea art and craft!! haha. ok nak tiru lunda, bai .

Balkidz Hunny says:
at: 30 November 2013 at 20:43 said...

eh bukan aku ke? HAHA
oii lama tak main pinterest. aku bukak akaun pinterest sebab masa tu tgh pantang tak tahu nak buat ape sgt selain update blog la sangat!

Nana Aris says:
at: 5 December 2013 at 10:48 said...

kagum dengan orang yang pandai hias rumah..saya tak berbakat..jangan kata hias, nak kemas rumah tu x berapa nak reti..hehe

Berminat dengan supplemen dari shaklee? Nak dapatkan keahlian percuma dengan belian OmegaGuard? Promo disember sahaja =)
http://ainasuraya.blogspot.com/2013/12/kuruskan-badan-dengan-shaklee-omegaguard.html

Thanks!

nYomeL says:
at: 2 January 2014 at 13:01 said...

awesome apps! :)

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011