Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Tuesday, 2 February 2016

#RHsaranghae : Dining (Renovation)

Assalammualaikum :)

Biasalah kan, asyik tertunggak je entri rumah ni. Tah ade orang nak bace lagi ke tidak. Harap yang masih sudi membaca tak jemu la eh bace tentang seseorang yg sangat obses dengan rumah sendiri. Aku pun pelik. Obses nak hias cantik². Ramai orang cakap "Bolehlah kau rumah hias cantik² anak takde lagi" Oh yes, maybe aku belum ade rezeki anak, rezeki ke arah lain yang datang dulu.

Tapi perlu ingat aku ada anak² buah yg kecil datang ke rumah, walaupun waktu cuti sahaja, adakala 1-3 minggu di rumah. Ape yg perlu buat? Takkan aku nak kata kanak² umur 7 thn ke bawah tak dibenarkan masuk? Kau gila? Ape susah, train mereka, makan di dapur, then tgk tv kat atas takpun main game bilik atas (ini memang ayat paling manis), jangan dengar org tua borak kt bawah. Alaaaaaaaaa nak seribu daya weh. Jangan jadikan alasan. Eleh, ingat aku tak tahu, korang mesti ckp "Anak org boleh la kau train, anak sendiri nanti, nak ke kau train" Gila taknak, mudah-mudahan diberi peluang.

Ok. Taknak cerita lebih.

Cerita tentang dapur dah selesai. And now, nak cerita tentang dining kami yang tak berapa luas, cukup sekadar muat masuk 6 orang di meja makan. Ya, gambar bawah ni adalah struktur asas rumah di bahagian belakang. Tingkap di hujung tu menghubungkan bilik di bawah which is as big as master bedroom.




Pada mulanya kami nak pecah dan selarikan dinding di bilik bawah tetapi malangnya ade beam di tengah. Maka, bilik di bawah bertambah luas dengan extra space yg boleh digunakan sebagai wardrobe area. Maka selesailah pada bahagian itu. 





Bila beam tu menghalang, di hadapan tandas bawah ada singki di luar dan disebabkan menghalang laluan dimana laluan menjadi sempit utk masuk ke kawasan dapur, kami pecahkan area singki tu - senang cerita. Kalau beam tu takde, memang in shaa Allah laluan tu tidaklah sempit sangat, senang nak masuk tong gas nanti :)





Ini adalah pandangan dining area daripada dapur. Saluran air asal dikekalkan dan disitulah island tolak ketepi kami (tak faham eh? Ok-ok, boleh baca semula disini RHkitchen





Ini pulak pandangan dari dining area. Oh lubang bawah tu untuk tingkap, dan lubang diatas tu untuk ventilation tapi cancel tak jadi letak kat situ hahaha :) Wiring masih berselirat lagi, time ni drawing kc sedang dalam perbincangan sbb nak letak wiring di tempat yang betul. Susah jadi Hazlynda ni, semua nak conseal..... Maafkanlah perangai aku yg satu ni. 





Ok, selesai gambaran kedudukan dining area kami. Pada yang follow instagram mesti dah tahu macamana rupe dining kami tapi itu dahulu. Pada yang lihat di majalah Impiana, yaaaaa itulah wajah terbaru dining kami. Sabar................... Esok aku update lagi details on decor ok? 

Sambung esok.

2 komentar:

puteriraifana says:
at: 2 February 2016 at 16:29 said...

saya baca!!. hehe..suka baca deco-deco rumah cantik!

hazlynda kushairi says:
at: 3 February 2016 at 09:49 said...

puteriraifana :

Thank you masih ada yang sudi baca blog Lynda ni hahaha :)

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011