Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Tuesday, 21 February 2017

Berangan itu Percuma

Assalammualaikum :)

Haaa kan tetibe rajin nak update blog. Sungguhpun takde org yang bace lagi blog ni, takpe, HK anggap ni macam therapy hahaha Hari ini HK nak cerita tentang outdoor dining yang mat salleh selalu ada kat backyard rumah mereka. HK suka tengok CH731 HGTV yang menceritakan dr renovation hinggalah ke detailing interior dan exterior. Rumah dorang senang tak perlu pakai batu bata utk partitions, dorang pakai pine woods je, material dorang murah, alatan mesin dorang lengkap, senangnya tgk renovation siap dalam masa kurang dari sebulan. Wow!

Kalau kat Malaysia, huh takyah cakap lah, dapat kontraktor yang ok memang cepat siapnya, dapat yg dpt duit lepas tu kerja gerak mcm kura-kura ----- setahun la rumah tu nak siap! Tembok tepi rumah yang HK buat ni, kontraktor dari Taman Universiti, Skudai, Abg Tamam. Siap dalam masa 4 hari, itu pun masa CNY hujan tak berhenti maka delay lah kerja. Kami amek untuk naikkan dan ratakan tembok sahaja. Lepas tu cat sendiri, lebih jimat. Eh, dulu satu rumah boleh cat, takkan lah tembok tepi tak boleh nak buat kan hahaha Sekarang ni dalam proses mengecat. Maklumlah, cuaca sekarang tak menentu, bile panas baru RI cat. Kalau hujan, tangguhlah projek kami...

Sebenarnya HK memang kuat berangan, dari dulu sebelum kahwin berangan nak majlis gini gitu, lepas tu ade rumah nak gini gitu. Disebabkan HK mudah terpengaruh dengan HGTV, HK berangan naka de outdoor dining macam dorang kt backyard. Tapi kite takde backyard, anggap je la patio ti backyard RH hahaha jadilah. Ni style sana,

 

Cantik kan? Mat salleh suka santai-santai kat backyard dorang. Macam best je sambil makan minum borak, dengan dikelilingi pokok, seronok je, nyama HK rasakan. Sumber lagi satu ni pun outdoor dining dorang dimana kawasan agak limited tapi masih nak jugak santai kat luor ----

 

Gambor atas ni menunjukkan saiz tanah sekangkang kera macam patio kami. Tak besar mana pun tanah tepi rumah tapi gila kuasa nak buat macam rumah mat salleh. Dasae kulit pan asia, semua nak hahaha Bior le, kite nak merasa jugak! Walaupun ruang dalam gambor nampak agak limited, tapi masih boleh muat 10 seaters. Maknanya ruang die lagi besor. Patio kami leh muat 6 orang je hahaha makan bergilirlah kalau ramai yang datang rumah.

Dulu, sebelum tembok naik, HK pasang bidai je, bidai buluh yang tahan matahari dan hujan, untuk memberi sedikit privasi pada kami. Malangnya bidai tu takde sound proof hahaha Teriakan orang sebelah dr tingkat atas boelh dengar sampai ke rumah, belum lagi kalau kami duk luor dia tutup grill sekuat hati dia, baik mak baik anak, pening jiran macam ni. Dulu outdoor dining kami begini,

 

Dah pasang bidai pun masih boleh nampak orang sebelah kan? Kalau orang sebelah jenis yang boleh tolerate takpe, dapat yang loud speaker, karaoke pepetang hahaha oh lebih baik naik tembok. Hati senang, mata dan hati pun tenang. 

Jadi misi seterusnya,

Tembok China here I come!

0 komentar:

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011