Search

.

Content

Tentang blog

Ini adalah blog peribadi saya. Segala pendapat yang dinyatakan adalah idea dan rekaan saya sendiri. Jangan menganggap bahawa anda mengenali saya kerana anda membaca blog ini secara kebetulan. Diharapkan anda menghormati sy dan tidak menjadi penyiasat psiko. Semua pandangan atau pendapat yang ditulis dalam blog ini adalah peribadi dan milik sy sepenuhnya. Sy berhak mengawasi agar menghormati sensitiviti, agama dan politik.

Terima kasih,
Hazlynda Kushairi


#Chanteks

Monday, 6 March 2017

Tembok China, here I come!

Assalammualaikum :)

Alhamdulillah masih ade yg sudi bace blog HK. Last week tak berkesempatan nak update blog sbb busy dengan ujian bulanan budak. Minggu ni ade sikit senang, sikit je, curik mase nak update blog. Ok, jom kite mulakan cerita.

Tahun 2016 merupakan tahun ekonomi bajet bagi RH. Al-maklumlah, HK tak kerja, hanya menumpang gaji RI dan itupun syukur RI nak bawak g Hong Kong anniversary tahun lepas. Jadinye, takde budget peruntukan untuk RHsaranghae. Biasanya kalau dapat bonus tak kira la asb ke kerja, mesti dapat peruntukan sikit untuk RHsaranghae. Tapi tahun lepas terus terang HK katakan, tiada langsung. RH berjimat ke arah kebaikkan, bukan ape takut perlukan untuk emergency atau selainnya.

Syukur tahun ni, RH dapat bonus, maka adalah sedikit peruntukan untuk RHsaranghae. Memang awal tahun dah rancang, tahun ni mesti naik tembok. Mungkin sudah jelek dengan teriakan nyampring (nyampah + nyaring) Istilah baru. Kalaulah tembok tu ade simen sound proof, in shaa Allah ade rezeki nak buat sound proof, senang sikit. Maka, tahun ni barulah lori batu bata simen pasir datang semula untuk mulakan operasi pecah pagar haha

 


Dah lama lori tak datang singgah depan rumah. Kejadian sebelum CNY. Ingatkan dapatlah tembok dinaikkan a.s.a.p sebab kalau boleh masa cuti CNY, RH dah plan tak kemana-mana tapi nak cat dan kemas rumah waktu cuti. Wowwww first time tak balik Melaka n KL time cuti CNY. Akhirnya tembok dinaikkan....

 

 

Tembok keliling berjaya dinaikkan dalam masa sehari. Masuk hari kedua, mula dinaikkan tembok China Selatan. 

 

Tembok China Selatan dinaikkan ngam-ngam di patio RH. Bukan apa, di situ lebih privasi diperlukan tapi malang sekali simen takde sound proof, maka masih kedengaran teriakan si ibu dan anak saling membalas teriakan. Esoknya hujan, seharian hujan, berlarutan hingga ke CNY. Jadi CNY kami takde projek mengecat dan mengemas, duduk dalam rumah atau keluar jalan. Itu sahaja. Sempat membeli barang untuk hiasan rumah. Hahaha bab tu paling menyeronokkan!

Akhirnya tembok China Selatan disambung selepas public holiday CNY, mengambil masa 2 hari panas terik untuk siap naik dan kering simen.

 

 

Nampak macam dah bersambungkan? Sebenarnya tidak. Kalau diikutkan, tembok dibelakang sekali kami naikkan satu kaki untuk privasi di bahagian dapur, kalau boleh taknak tengok la kepala lalu lalang kt sebelah. Tutup paras ketinggian. Kemudian bahagian tengah nak naik dalam 3-4 kaki, akhirnya bile tengok gap sikit sahaja, lebih baik RH naikkan terus ke atas, sebab tu org keliling panggil tembok China. Situlah HK dapat nama. 

 

Tinggal bahagian atas sahaja yg perlu dicantumkan, maknanya bersambung dengan bumbung atau slab di atas, terus bentuk cube macam tu. Alang kepalang nak tembok tinggi, HK bagi creative sikit dengan cantumkan. Habis cerita!

Kerja disambung sehari selepas sebab mereka perlu siapkan umah yg bocor sebelumnya. Maka, entri ini pun bersambung esok ya?

Terima kasih masih sudi bace!

//hazlynda

0 komentar:

Stalking Me!

Kamsahameeda!

Spread the love

"Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbour... Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting."

by Mother Theresa

RH Pre-Wedding

RH Pre-Wedding
We enjoyed the moment! Just smile and the pictures will be awesome!

RH Engagement

RH Engagement
It was in year 2009. A small celebration between two families :)

RH Wedding

RH Wedding
Our experience working independently for the big day which fell on a very auspicious date, 1.1.11 *smile*

RH Saranghae

RH Saranghae
A story of our humble abode.

RH Travelogue

RH Travelogue
“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Tabung Gajah

Inspirations

Buddies

They blog on weddings

They call me, Lunda.

The Writer

My Photo
hazlynda kushairi
Nama pendek, Lynda ;)
View my complete profile

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Terima kasih, 4Weddingku!

RH Journey

Daisypath Anniversary tickers

February 2016

February 2016
We are featured in Impiana February 2016

June 2011

June 2011
We are featured in Pengantin June 2011

May 2011

May 2011
We are featured in Pengantin May 2011

April 2011

April 2011
We are featured in Pengantin April 2011

March 2011

March 2011
We are featured in Pengantin March 2011